Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Părintelui Neculai Hălăngescu, fost preot paroh la Parohia Călinești, Protoieria Câmpina, oficiată duminică, 5 decembrie 2021, în biserica Adormirea Maicii Domnului a Parohiei Călinești, Protoieria Câmpina.
„Rămâne în memoria celor pe care i-a păstorit ca fiind un chip luminos și blând, un păstor vrednic și harnic care a slujit Biserica lui Hristos vreme de 42 de ani”, a transmis Patriarhul Daniel.
Text integral:
Părintele Neculai Hălăngescu (1958 – 2021) – slujitor blând şi harnic al Bisericii
Am primit cu durere vestea trecerii din această viață, în dimineața zilei de joi, 2 decembrie 2021, a Părintelui Neculai Hălăngescu, fost preot paroh la Parohia Călinești din județul Prahova, Protoieria Câmpina.
Părintele Neculai Hălăngescu s-a născut la data de 5 decembrie 1958, în Municipiul Roman, județul Neamț, în familia bunilor creștini Ion și Floarea, care l-au crescut cu dragoste de Dumnezeu și de semeni, sprijinindu-l cu multă osteneală pentru împlinirea vocației sale preoţeşti. A urmat școala primară și gimnazială în orașul natal, Roman, iar între anii 1972 și 1977 a frecventat cursurile Seminarului Teologic Ortodox de la Neamț.
S-a căsătorit, în anul 1979, cu domnișoara Mihaela Palade, viitor cadru didactic, tânăra familie fiind binecuvântată de Dumnezeu cu două fiice, Alexandra și Smaranda.
După promovarea examenului de capacitate preoțească din anul 1979, a fost hirotonit în treptele preoțești de către Preasfințitul Părinte Eftimie Luca, la vremea aceea Episcop al Romanului și Hușilor, primind ascultarea de preot al Parohiei Grămăzoaia din județul Vaslui, Protopopiatul Huși. La această parohie, Părintele Neculai Hălăngescu a iniţiat şi susţinut lucrări de reparații la cele două biserici.
În anul 1984, a fost transferat la Parohia Botești din județul Neamț, Protopopiatul Roman, unde și-a împlinit lucrarea pastoral – misionară, la care a fost chemat, cu multă hărnicie și devotament, concretizată și în edificarea bisericii parohiale cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Pentru activitățile deosebite desfășurate, i-a fost acordat, în anul 1992, rangul preoțesc de sachelar.
În anul 1994, s-a transferat la Parohia Arsura din județul Vaslui, Protopopiatul Huși, unde a condus, vreme de 24 de ani, pe credincioşii lui Hristos pe calea mântuirii. A refăcut pictura bisericii parohiale, a consolidat turla bisericii și a refăcut exteriorul acesteia. Iubitor al muzicii bisericești, Părintele a înființat un cor de copii în cadrul parohiei și a fost dirijor al coralei preoților din Protopopiatul Huși. A păstorit aproape un sfert de veac în această parohie, primind rangul preoțesc de iconom, ca răsplată pentru frumoasele activități pastoral-misionare și administrativ-gospodărești realizate.
Între anii 2002-2007, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași.
Pedagog smerit, a activat între anii 1992-2016 ca profesor de Religie, acordând o deosebită atenţie activităţilor duhovniceşti şi educaţionale adresate tinerilor şi copiilor, atât de la catedră, cât și din tinda bisericii, prin programul catehetic Hristos împărtășit copiilor.
După aproape patru decenii de slujire în Episcopia Hușilor, Părintele Neculai Hălăngescu s-a mutat, în anul 2018, în cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, fiind numit în postul vacant de preot la Parohia Călinești din județul Prahova, Protoieria Câmpina, unde a slujit până în momentul chemării sale în ceata slujitorilor cerești. În cei trei ani de slujire în această parohie, s-a remarcat prin hărnicie, seriozitate și responsabilitate. La centrul social-pastoral aflat în curtea bisericii parohiale, a realizat lucrări de finisaje interioare, a montat tâmplăria și a definitivat lucrările instalației electrice. S-a remarcat ca un părinte blând și destoinic, cunoscut pentru sfătuirea sa caldă, care a știut să-și pună întreaga sa viață, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, cu timp și fără timp, în slujirea lui Dumnezeu și a semenilor.
A fost un preot gospodar, ziditor și restaurator de lăcașuri sfinte, aceste calități evidențiindu-se în amplele lucrări de edificare, consolidare și restaurare efectuate la bisericile din parohiile pe care le-a păstorit.
A colaborat în mod exemplar cu preoții, credincioșii mireni și cu autorităţile bisericești, fiind un model de slujire, înțelegere și întrajutorare.
Rămâne în memoria celor pe care i-a păstorit ca fiind un chip luminos și blând, un păstor vrednic și harnic care a slujit Biserica lui Hristos vreme de 42 de ani.
Astăzi, în ajunul prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul și modelul său în slujirea Bisericii, chiar în ziua în care ar fi împlinit vârsta de 63 de ani, Părintele Neculai este condus către locul de odihnă. Amintindu-ne cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos: „Eu sunt Învierea și Viața; Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25), adresăm familiei Părintelui Neculai Hălăngescu și tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat un gând părintesc de mângâiere și speranță şi ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să odihnească sufletul slujitorului Său, Neculai preotul, în pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată şi pentru toţi cei intristaţi,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Sursa foto: Episcopia Hușilor
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 286
Id: 75543
Data: Dec 5, 2021
Imagine:
Municipalitatea din Betleem a inaugurat sâmbătă cu un concert și foc artificii bradul de Crăciun instalat în Piața Manger, .....
Data: Dec 5, 2021
Nicodim Munteanu, al doilea Patriarh al României, s-a născut pe 6 decembrie 1864, la Pipirig, Neamţ, într-o familie de ţărani credincioşi, iar la botez a primit numele Nicolae.
Patriarhului Nicodim îi aparține aproape toată traducerea Bibliei apărute în 1944, dar și .....
Data: Dec 6, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la biserica din subteranul Salinei Ocna Dej. Construită .....
Data: Dec 6, 2021
Patriarhul Daniel a vorbit luni despre modelul oferit de Sfântul Nicolae credincioșilor. „Această sărbătoare cade în Postul Crăciunului și ea îndeamnă pe cei mai bogați, mai înstăriți, să fie milostivi și să se pregătească pentru primirea lui Hristos ca dar de la Dumnezeu Tatăl .....
Data: Dec 6, 2021
În întâmpinarea Crăciunului, gândurile bune, rugăciunile și recunoștința noastră se îndreaptă asupra eroilor din linia întâi de la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, care au luptat pentru ca viața să câștige în fața temutului virus, printr-un concert extraordinar de .....
Data: Dec 6, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, își cinstește luni, 06 decembrie, ocrotitorul spiritual –
Data: Dec 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).