Patriarhul Daniel a vorbit luni despre modelul oferit de Sfântul Nicolae credincioșilor. „Această sărbătoare cade în Postul Crăciunului și ea îndeamnă pe cei mai bogați, mai înstăriți, să fie milostivi și să se pregătească pentru primirea lui Hristos ca dar de la Dumnezeu Tatăl pentru mântuirea lumii”, a spus Preafericirea Sa.
Această pregătire se face oferind, la rândul nostru, daruri copiilor, săracilor, bolnavilor, după modelul Tatălui ceresc și al Sf. Nicolae, a spus Părintele Patriarh Daniel.
„De aceea, Biserica a îndemnat pe domnitori, pe împărați să zidească biserici cu hramul Sf. Nicolae. În România avem în aproape toate fostele capitale de provincii câte o biserică cu hramul Sf. Nicolae – Domnesc, adică o biserică ctitorie princiară, pentru a se exersa în această virtute a generozității”, a spus Patriarhul României.
Civlizația filantropiei
„Această generozitate, sau dărnicie, izvorâtă din Evanghelia lui Hristos, este izvorul unei noi civilizații, civilizația creștină, ca civilizație a filantropiei, a dărniciei, a generozității, a mărinimiei”, a precizat Preafericirea Sa.
„Și aceasta a creat cultura populară a dărniciei, a ospitalității, a umanizării individului, pentru a deveni persoană în comuniune – persoană darnică și harnică.”
Astfel, cineva, întrebat de Sf. Nicolae, a spus: «Dumnezeu este bun ca Sf. Nicolae» în loc să spună că «Sf. Nicolae e bun ca Dumnezeu». Aceasta arată că în popor el este chipul bunătății sfinte, dezinteresate, neegoiste, nepătimașe”, a continuat Preafericirea Sa.
„În București, avem un mare dar, și anume mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. A fot cumpărată de Mihai Viteazu la 1600 de la Bari. A fost cumpărată în aur și argint și a fost adusă aici, la București”, a menționat Părintele Patriarh Daniel.
Mâna care a binecuvântat Bucureștii
Mâna, care acum se află la Biserica Sf. Gheorghe – Nou ctitorită de Sf. Domnitor Constantin Brâncoveanu, „a binecuvântat orașul București și a influențat foarte mult evlavia locuitorilor, astfel încât astăzi, în București, se află 44 de biserici cu hramul Sf. Nicolae – fie primul, fie al doilea, fie al treilea hram”, a adăugat Preafericirea Sa.
„Deci este cel mai popular dintre sfinți aici, în capitala României. Și ne cheamă să fim în continuare darnici. Dărnicia aduce bucurie și pentru cel care primește darurile, și pentru cel care le oferă. De aceea, orașul București s-a numit, cu câteva secole înainte, în limba greacă, Makariopolis, sau Ilariopolis, adică «Orașul Bucuriei», sau «al Fericirii».”
Patriarhul României a vorbit în mod detaliat despre viața și minunile sfântului, despre mutarea moaștelor sale la Bari și participarea lui la Primul Sinod Ecumenic.
Milostenia discretă
„El reprezintă milostenia discretă, fără popularitate, fără dorință de afirmare egoistă. Sfântul, prin această discreție a sa, voia să arate o iubire smerită și să nu umilească pe cei care erau ajutați”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.
„Vedem că, în istoria Bisericii, nu cei mai învățați dintre ierarhi au devenit automat și cei mai populari, ci ierarhii cei mai milostivi au devenit cei mai iubiți de popor, pentru că oamenii simpli simțeau iubirea smerită și darnică a lui Dumnezeu, care lucrează prin sfinții săi, după cum spune psalmistul în Palmul 64, versetul 36: «Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi»”.
Preafericirea Sa a încheiat felicitându-i pe cei care poartă numele de Nicolae, Nicoleta și nume derivate din acestea. „Le dorim ani mulți cu sănătate și bucurie, pace și mult ajutor de la Dumnezeu pentru a se întări în credință, a iubi pe Hristos și Biserica Sa și a urma pilda vieții Sfântului Nicolae. La mulți ani!”
Foto credit: Arhiva Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 278
Id: 75547
Data: Dec 6, 2021
Imagine:
În întâmpinarea Crăciunului, gândurile bune, rugăciunile și recunoștința noastră se îndreaptă asupra eroilor din linia întâi de la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, care au luptat pentru ca viața să câștige în fața temutului virus, printr-un concert extraordinar de .....
Data: Dec 6, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, își cinstește luni, 06 decembrie, ocrotitorul spiritual –
Data: Dec 6, 2021
În cuvântul rostit duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre necesitatea diagnozei și meditației asupra propriilor slăbiciuni, ca mijloc de vindecare a bolilor sufletești și trupești.
Creștinul, a afirmat .....
Data: Dec 6, 2021
Sărbătoarea Sfântului Andrei, evenimentele dedicate Zilei Naționale, sau primii fulgi de nea, toate acestea și multe altele se regăsesc în articolul nostru săptămâna în imagini.
Data: Dec 6, 2021
Sâmbătă, 4 decembrie 2021, Episcopul Ignatie al Hușilor a onorat invitația Episcopului Antonie de Bălți de a oficia împreună Sfânta Liturghie în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din orașul Dondușeni, Republica Moldova.
Potrivit calendarului iulian nerevizuit, .....
Data: Dec 6, 2021
Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a slujit luni la cel de-al doilea hram al Bisericii Sfântul Gheorghe – Nou din centrul Capitalei, la „Kilometrul zero”.
Ierarhul a indicat ce să învăţăm din pilda de viaţă a Sfântului Ierarh Nicolae, cinstit în 6 .....
Data: Dec 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Invataturi patristice - 2015-03-20 - Cel mai mare dar
Invataturi patristice - 2014-02-18 - despre mandrie
Invataturi patristice - 2013-12-13 - despre marturisirea pacatelor
Invataturi patristice - 2013-12-05 - educatia copiilor
Invataturi patristice - 2013-11-21 - intrarea in Biserica
Invataturi patristice - 2015-01-14 - Despre ura
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).