Municipiile Iaşi şi Cahul s-au înfrăţit la 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Semnarea acordului de înfrățire a avut loc sâmbătă, 27 martie, la Primăria Municipiului Iași. Documentul a fost semnat de primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi de omologul său, Nicolae Dandiș.
La manifestare au fost prezenţi Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.
Primarul Iaşului a mulţumit Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru „frumosul moment de la mormântul preşedintelui Sfatului Ţării, Ion Inculeţ„, şi a evidenţiat importanţa acordului semnat.
„Momentele pe care autorităţile publice de pe cele două maluri ale Prutului le realizează prin aceste acorduri de înfrăţire sunt fiecare dintre ele, după mărimea lor, o picătură mai mică sau mai mare într-un ideal pe care îl dorim împlinit sau re-împlinit după mai bine de 100 de ani deja”, a spus primarul Mihai Chirica.
Mitropolitul Teofan a vorbit despre starea de aşteptare în care se află românii aflaţi pe cele două maluri ale Prutului şi despre dezideratul Unirii Basarabiei cu România, asemănându-l cu „naşterea unui prunc, pe care îl putem numi România reîntregită”.
„Un singur gând, atât în România, cât şi în Republica Moldova: suntem într-o stare de aşteptare. Numesc această aşteptare ca aşteptarea pe care o are mama pentru ca pruncul pe care îl portă în pântece să vadă lumina zilei. În această perioadă de aşteptare, mama şi participarea tatălui trec, după o expresie biblică, prin durerile naşterii aşteptând ca momentul să vină”.
„Nu ştim câte zile, câte luni sau câţi ani vor trece, dar cred că în cele din urmă conştiinţele curate din dreapta şi stânga Prutului aşteptă să se nască. (…) Până atunci cred că nici nouă, celor din ţară, nu ne merge bine şi nici fraţilor de peste Prut nu le merge bine pentru că niciodată o stare de anormalitate nu poate să definească cursul firesc al lucrurilor”.
Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, a remarcat că acordul de înfrățire va deschide noi oportunități. Prin „semnarea acestui act legalizăm frățietatea între comunitățile noastre”, a subliniat edilul Cahulului.
Înfrățirea celor două orașe a fost aprobată de Ministerul Român al Afacerilor Externe și de Consiliul Local Iași, prin Hotărârea nr. 137 / 27 aprilie 2020.
Sâmbătă, anterior semnării documentului, oficialitățile menționate au participat la Bârnova la o serie de evenimente organizate la mormântul marelui patriot Ion C. Inculeț.
Acordul de înfrățire a fost aprobat de consiliile locale ale celor două orașe încă din 30 aprilie anul trecut.
Foto credit: Infoprut
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 354
Id: 73145
Data: Mar 28, 2021
Imagine:
Isihasmul este o practică ascetică de origine monahală născută în zona Egiptului în secolele 4-5. Această lucrare tainică de edificare spirituală se bazează pe repetarea neîncetată a rugăciunii lui Iisus și dorința de liniștire interioară.
Duminica a doua din Post .....
Data: Mar 28, 2021
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit duminică în predica de la Catedrala Patriarhală despre posibilitatea noastră de a alege între întuneric şi Lumină, alegere care ne va hotărâ veşnicia.
Ierarhul a explicat că avem o chemare spre Lumină, spre Hristos. .....
Data: Mar 28, 2021
Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la trecerea din această viaţă a domnului profesor Constantin Simirad, fost primar al municipiului Iaşi, om de cultură şi demnitar cu o bogată activitate civică, fiu credincios al .....
Data: Mar 29, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a vizitat duminică Muzeul „Pr. Zosim Oancea” din Sibiel. Instituţia muzeală găzduieşte cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlă din .....
Data: Mar 29, 2021
Sărbătoarea Bunei Vestiri a adus bucurie ortodocșilor în această perioadă în care natura revine la viață. Vă prezentăm selecția noastră de imagini din perioada 22-28 martie 2021.
Data: Mar 29, 2021
Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a sfinţit duminică o cruce monument în curtea Catedralei Reîntregirii. Slujba a fost prilejuită de împlinirea unui secol de la aşezarea pietrei de temelie pentru edificiul bisericesc.
Catedrala, cu hramul Sfânta Treime, a fost .....
Data: Mar 29, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).