Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal�„Iulian Antonescu” Bacău, in parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi�expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”.

Au fost expuse�fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și fotografii ale monahilor și monahiilor care au făcut parte de-a lungul timpului din obștea Mănăstirii Bogdana din județul Bacău.

Evenimentul a inclus o serie de comunicări despre rolul mănăstirii in viața spirituală și culturală din eparhie.

După cuvantul de salut din partea dr. Alin Sebastian Popa, managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, muzeografa Elena-Brindușa Popovici, organizatoarea expoziției, a susținut prezentarea „Sfantul Ierarh Teodosie de la Brazi – Calea spre Sfințenie”.

Arhim. Nicolae Dănilă, Exarh al mănăstirilor din eparhie, delegatul Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim al Romanului și Bacăului, a transmis un mesaj din partea ierarhului și a vorbit despre necesitatea prețuirii și promovării mănăstirilor.

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au vernisat joi, 18 aprilie, expoziția foto-documentară intitulată „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”.�Foto: Protoieria Onești

Stareța Mănăstirii Bogdana, Monahia Mihaela Radu, a evidențiat moștenirea spirituală și culturală a Bogdanei de pe Valea Trotușului și nevoia a o transmite generațiilor viitoare.

Părintele Nicolae Zaharia, Protopop de Onești, a subliniat rolul important al mănăstirii in momentele dificile ale perioadei comuniste.

Părintele Eugen Ciuche, Protopop de Bacău, a vorbit despre sfinții locali și despre Arhim. Gherasim Iscu, stareț martir din temnițele comuniste, originar din județul Bacău și propus spre canonizare in 2025.

Părintele Profesor Adrian Alexandrescu, Inspector școlar județean pentru disciplina Religie, a amintit că prima școală publică sătească din județul Bacău a fost inființată prin eforturile Mănăstirii Bogdana: in 1853, pe moșia mănăstirii, Arhimandritul Antonie Dumbravă, starețul obștii,�a inceput construcția școlii, iar�in 29 septembrie 1858, au inceput cursurile.

Vernisajul s-a incheiat cu un recital de cantări religioase susținut de Corala „Episcop Mechisedec” a preoților din Protopopiatul Bacău.


Mănăstirea Bogdana de pe Valea Trotușului se află in comuna Ștefan cel Mare, la 14 kilometri distanță de Onești. A fost intemeiată, pe locul unei vechi sihăstrii, de Marele Logofăt Solomon Barlădeanu in anii 1660 și sfințită in 1670 de Mitropolitul Ghedeon al Moldovei Patriarhul Dositei al Ierusalimului. Innoirea acestei vetre a avut loc și la indemnul Sf. Ier. Teodosie de la Brazi, care a fost egumen al obștii inainte de a deveni arhiereu.

Foto credit: Protoieria Onești

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 50

Id: 80835

Data: Apr 19, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).