Nu putem fi oameni fără să credem: Iuliana Tudor la emisiunea „Bucuriile vieții” de la Trinitas TV

Iuliana Tudor a fost invitata lui Iulian Bobirnea la emisiunea „Bucuriile vieții” de la Trinitas TV. Vedeta de televiziune a vorbit despre credință, valorile familiei și o definiție sănătoasă a fericirii. „Nu putem fi �oameni fără să credem”, a afirmat ea.

„Fericirea se măsoară, vreau să cred, in oameni, in oamenii de langă noi, in oamenii pe care ii facem fericiți, in oamenii cărora le dăruim timp, dragoste sau orice are nevoie o persoană vulnerabilă. Vezi, sănătatea trupului și a minții și a sufletului e in stransă legătură cu ceea ce dăruiești, nu cu altceva”, a spus Iuliana Tudor.

„In primul rand in spațiu familiei, acolo ești cel mai fericit”,� adăugat ea.

Iulian Bobirnea, gazda emisiunii, a intrebat-o despre un moment din copilărie povestit in cartea ei autobiografică, iar vedeta a rememorat acel moment de mărturisire a credinței.

Dirigintele ateu i-a auzit pe copii vorbind despre Dumnezeu și le-a spus că este interzis in școală să spui rugăciuni și să vorbești despre Dumnezeu.

„Reacția mea a fost poate emoțională atunci:�in clipa aceea am simțit revoltă”, iși amintește Iuliana Tudor. „M-am ridicat și am spus:�mie nu puteți să-mi interziceți asta niciodată”.

La un eveniment organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Sursa foto: Facebook / Iuliana Tudor

„A fost, cred, prima oară cand mi-am dat seama in ce cred. Și e foarte important, copil fiind, să reacționezi atunci cand cineva iți atacă o valoare pe care ai primit-o de acasă, de la părinții tăi, din casă sau din comunitate. E foarte important să nu te lași dus de val.”

„Cand mă rog, e o bucurie simplă”

„In Romania, din fericire, suntem o oază de creștinătate corect transmisă”, a mai afirmat Iuliana Tudor. „Noi, părinții noștri�–�sunt cam trei generații�cel puțin pe care le-am prins eu și care s-au raportat la asta ca la painea pe care o pui pe masă!”

Intrebată ce i-a explicat copilului ei despre biserică, Iuliana Tudor a spus: „Tudor a ințeles că acolo este casa lui Dumnezeu și i-am explicat că este locul in care te intalnești cu energia divină și cu rugăciunea in comun, lucru pe care, din păcate, il spunem foarte rar in spațiul public”.

„Rugăciunea in comun este mai puternică decat ceea ce spui și faci tu acasă. Aud pe foarte multă lume care spune: �Ce nevoie�am eu de preot? Eu am pe Dumnezeu cu mine, nu imi trebuie niciun fel de mijlocire, discuție ș.a.m.d�. Asta pentru că nu există această ințelegere a actului in sine, a intalnirii in sine cu energia divină.”

La Barlad, cu Iustina Irimia și Maestrul Nicolae Botgros, la un spectacol dedicat limbii romane și Centenarului Marii Uniri. Sursa foto: Facebook / Iuliana Tudor

„Noi, cand ne adunăm trei, cinci, zece, dar, dacă suntem cincizeci și ne rugăm, este o energie intre noi, care, ce să vezi, se imprăștie apoi către incă cincizeci, pentru că tu pleci de acolo impăcat. Tu vei imprăștia in familia ta, in comunitatea ta, la locul de muncă, lumină, echilibru, pentru că ai fost acolo”, a spus Iuliana Tudor.

„Eu cred că nu putem fi oameni fără să credem. Este parte din bucuria aceea despre care vorbeai. E bucuria simplă:�cand mă rog, e o bucurie simplă. Și nici nu cred că e de explicat foarte mult.”

Promovarea folclorului, „o formă de identitate”

Iuliana Tudor a mai vorbit despre nevoia de a transmite generațiilor următoare și valorile identitare naționale – lucru pe care iși propune să il facă prin toate emisiunile și proiectele sale.

„La mine n-a fost o alegere legată de genul de emisiune și m-am nimerit eu la folclor. La mine are legătură cu un fond care vine din spate, din familie, e o chestiune care a devenit acum, pot să spun, după 25 de ani, emisiunea mea”, a spus vedeta.

„Nu mai e doar așa,�de pasiune,�și atat. E o formă de responsabilitate și am ganduri care merg transcend�dincolo, chiar și de viața mea, pentru că sunt conștientă de faptul că această lume trebuie să continue.”

„Pentru un adolescent e foarte complicat să ințeleagă că țara asta are o identitate, că are obiceiuri, tradiții, cantece,�haine ale ei și că el este, de fapt, continuatorul unui lanț. Nu le explică nimeni asta și nu s-a mai vorbit deloc, aproape in spațiul public, despre apartenența copiilor noștri la țară”, a adăugat ea.

Pentru că „nu mai suntem in contextul in care satul să livreze aceste valori”, Iuliana Tudor propune ca ele să fie transmise prin școală: „la ora de Muzică, de exemplu –�un bagaj minimal despre obiceiurile și tradițiile romanilor, despre cine suntem, de unde venim”.


Emisiunea „Bucuriile vieții”, realizată de Iulian Bobirnea, este difuzată săptămanal la Trinitas TV lunea, de la ora 20:00.

Foto credit: Facebook / Iulian Bobirnea (deschidere articol)

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 63

Id: 80778

Data: Apr 12, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).