PS Paisie Sinaitul despre recunoștință și responsabilitate pentru Creație: Viața este dar de la Dumnezeu

In ziua in care a implinit 52 de ani, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfințite la Paraclisul Catedralei Naționale. „Viața omului este mai intai de toate dar de la Dumnezeu şi de aceea trebuie să mulțumim pentru acest dar”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.

In cuvant, Preasfinția Sa a evidențiat nevoia de recunoștință a omului față de Creator și de natură, exprimată, in primul rand, prin mulțumirea adusă lui Dumnezeu prin Sfanta Euharistie.

„Biserica ne invaţă că cea dintai activitate a omului trebuie să fie mulțumirea, recunoștința, care in limba greacă se numește euharistia”.

„Euharistia inseamnă recunoștință, sau mulțumire”. Prin urmare, a continuat Părintele Episcop, „rugăciunea cea mai importantă, cea mai sfantă a Bisericii este Sfanta și Dumnezeiasca Liturghie euharistică, prin care noi, oamenii, preoţi şi credincioși, aducem mulțumire lui Dumnezeu Creatorul”.

Viața – dar de la Dumnezeu

In continuare, Episcopul vicar patriarhal a explicat faptul că intreaga lume este, in sine, un dar de la Dumnezeu pentru care trebuie să aducem mulțumire, intrucat, „cine nu mulţumeşte nu inţelege valoarea darului”.

„Totul, in jurul nostru, este dar. Cerul şi pămantul sunt daruri de la Dumnezeu, pentru că nu era obligatoriu ca ele să existe. Soarele, apa, aerul, tot ceea ce vedem, tot ceea ce respirăm, tot ceea ce intreține viaţa, toate sunt dar de la Dumnezeu. Toate ființele vii sunt, in mod special, dar de la Dumnezeu”.

„Trebuie să mulţumim necontenit lui Dumnezeu, pentru că noi trăim din milostivirea Lui”, a subliniat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Responsabilitatea omului

Totodată, Preasfinția Sa a evidențiat esența recunoștinței față de darurile care ne sunt oferite prin generozitatea lui Dumnezeu. Soarele, lumina, căldura și toate celelalte din natură sunt daruri primite de la Creator, fără de care existența noastră biologică ar fi imposibilă.

„Adică, din milostivirea lui Dumnezeu folosim soarele, lumina și căldura soarelui creat de Dumnezeu, folosim roadele pămantului creat de Dumnezeu, nu făcut de noi, folosim apa și aerul create de Dumnezeu. Fără acestea, omul nu poate trăi”.

„Existența noastră biologică este in primul rand darul lui Dumnezeu. Dacă noi folosim cu recunoştinţă, cu mulţumire, aceste daruri in viaţa noastră, atunci toate acestea ne aduc bucurie şi pace”.

„In popor se spune că nemulțumitului i se ia darul. Şi nemulțumitorului i se ia darul. Dacă nu ştim să mulţumim pentru darul vieţii, pentru sănătate, pentru darurile care ne inconjoară, ajungem, de multe ori, să nu avem nici noi mulţumire in suflet, să nu avem bucurie, pace, liniște, in viaţa noastră. Este ca şi cum ni s-a luat darul! L-am pierdut! Insă, Dumnezeu, celor care mulțumesc, le inmulțește darul”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„De asemenea, la o astfel de aniversare”, a explicat ierarhul, „trebuie să fim recunoscători față de părinţii care ne-au născut și ne-au crescut”.

„De aceea, astăzi am dorit să inalţ măcar puţină şi smerită rugăciune pentru părinţii care m-au născut şi m-au crescut, pentru toţi membrii familiei, pentru profesori, pentru toţi cei care, intr-un fel sau altul, pe drumul acestei vieţi, au contribuit la creşterea şi formarea mea: preoţi, duhovnici, prieteni, colegi sau simpli oameni intalniţi pe drumul vieţii”, a adăugat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 166

Id: 80783

Data: Apr 13, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).