Am legat seria noastră de meditații edificatoare în Postul Sfintelor Paști de primele cuvinte ale Mântuitorului după Înviere: „Nu vă temeți!”. Pentru a înțelege mai bine conceptul de frică ne-am făcut curaj să redeschidem „Terapeutica bolilor spirituale”, scrisă de Jean-Claude Larchet, o lucrare vastă despre arhitectura atât de complexă a sufletului nostru.
Frica – virtute
Frica este întâi naturală, arată teologul citat. Dumnezeu a pus-o în om ca instinct de conservare, dar și să îl ajute pe acesta în relația cu El.
Jean-Claude Larchet prezintă două feluri de frică „bună”: (1.) „Forța care îl ține pe om lipit de ființa însăși și care îl face să se teamă de a nu-și pierde sufletul și trupul” (2.) „Frica de Dumnezeu”, care „pe o primă treaptă este frica de pedeapsa dumnezeiască, iar pe cea mai înaltă treaptă se arată ca frica de a nu fi despărțit de Dumnezeu”.
Primul fel de frică „bună” „se manifestă în particular ca frică de moarte, tendință firească de vreme ce Creatorul ne-a dăruit viață pentru că noi s-o păstrăm, iar stricăciunea și moartea sunt fenomene contrare firii”.
Frica de Dumnezeu, explică teologul, este firesc legată de prima pentru că „omul care-și iubește propria ființă și viața sa și se teme să nu le piardă, dacă știe care este natura lor adevărată, nu poate decât să se teamă de despărțirea de Dumnezeu – obârșia și scopul lor, din Care au izvorât și spre care se îndreaptă”.
„Omul care înțelege temeiul real al existenței sale nu se teme atât de pierderea vieții sale biologice, cât de pierderea vieții celei în Dumnezeu”.
Acest fel de frică firească este o virtute pe care Adam a avut-o în starea sa primordială. „Într-adevăr, Adam era sortit să devină nemuritor prin har, dar putea să și moară, din cauza liberului său arbitru, dacă s-ar fi opus prin acesta voinței lui Dumnezeu”. De aceea, Dumnezeu i-a zis: „Din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!” (Facere 2:17).
„Frica de a nu muri, ca și de a nu fi despărțit de Dumnezeu, a fost unul dintre mijloacele pe care Dumnezeu le-a dat omului pentru a-l ajuta să-I păzească porunca și să se ferească de urmările călcării ei”.
Frica – patimă
Frica devine de la un anumit punct contrară firii, devine patimă, adică boală a sufletului. Larchet subliniază că acest tip de frică este urmare a păcatului strămoșesc și „se manifestă întotdeauna ca aversiune a omului față de tot ceea ce i-ar putea răpi sau distruge existența, dar în cazul acesta nu mai este vorba despre existența sa în Dumnezeu, ci de existența sa de ființă căzută, de care se alipește prin filautie (iubirea egoistă de sine)”.
„Ea vine din faptul că omul a deviat sensul firesc și normal al acesteia – care-l făcea să rămână fidel ființei sale autentice și să-L iubească pe Dumnezeu, acum fiindu-i frică să nu-și piardă ființă lui cea căzută și să nu se afle despărțit de lumea aceasta, să nu-și piardă viață dusă în chip pătimaș și toate plăcerile ei. În loc să se teamă de ceea ce-i poate pierde ființa și existența după duh, omul începe să se teamă de tot ceea ce-i primejduiește existența trupească și desfătările pe care le culege din ea”.
„Frica de Dumnezeu și frica ‹lumească› nu sunt două atitudini deosebite prin natura lor, ci sunt una și aceeași atitudine fundamentală a omului, însă îndreptată spre țeluri diferite”, sintetizează Larchet.
De unde frica?
Nașterea și dezvoltarea fricii nefirești în suflet poate fi legată de alte patimi ca mândria sau trândăvia.
Sf. Ioan Scărarul: „Sufletul mândru este robul fricii lașe, pentru că se bizuie pe sine și se teme de zgomotele lucrurilor și de umbre”.
Sf. Ioan Gură de Aur: „Cel care viețuiește în păcat este întotdeauna temător; și după cum cei care au de străbătut un drum într-o noapte întunecată și fără lună tremură de frică, cu toate că nu-l amenință nimeni și nimic, tot așa păcătoșii se tem tot timpul; chiar și atunci când nu-i mustră nimeni, conștiința lor încărcată îi face să se sperie de orice lucru, să se ferească de toți și toate să li se pară înfricoșătoare și înspăimântătoare, nefiind nimic care să nu-i umple de neliniște”.
Frica de nereușită
Pusilanimitatea, un termen atât greu de pronunțat sau de reținut, dar foarte ușor de înțeles. Este o formă a fricii pe care Sfântul Ioan Damaschinul a definit-o drept „frica de a nu izbuti sau frica de nereușită”, aflăm de la Jean-Claude Larchet.
Frica de nereușită este un semn al lipsei de credință, atrage atenția terapeutul. „A fi lipsit de curaj înseamnă a nu te încrede în Dumnezeu”
„Adesea, omul se teme să acționeze pentru că este dominat de propria sa imaginație. Legătura dintre lipsa de curaj și imaginație este, ca în cazul tuturor formelor de frică, subliniată des de Sfinții Părinți. Și în acest caz, imaginația nu face decât să deformeze realitatea, prezentând acțiunea pe care o are omul de îndeplinit ca foarte grea, plină de primejdie sau cu totul imposibilă, în timp ce, în mod obiectiv, ea nu este deloc așa”.
„Nu vă temeți!” Apelați la ajutor
Reflectând la cele spuse de Larchet, să conștientizăm că „în frică, Dumnezeu nu este numai uitat ca principiu al ființei și al vieții, ca sens și centru al existenței; El este negat, ignorat, respins ca proniator și păzitor plin de bunătate al fiecărei făpturi. Frica vădește amăgirea în care a căzut omul crezând că a fost părăsit și socotind că nu poate sau că nu trebuie să se bazeze decât pe propriile lui puteri, fiind lipsit de ajutorul lui Dumnezeu”.
Așadar, „Nu vă temeți!”.
Trăim vremuri dificile care pentru toți înseamnă confruntarea cu temeri de tot felul. Dacă suferi, nu sta în suferința ta. Adresează-te celor dragi, spune-i duhovnicului. În funcție de intensitatea problemelor cu care te confrunți un specialist în psihoterapie îți va fi de ajutor.
*Notă: Informații preluate din volumul „Terapeutica bolilor spirituale”, de Jean-Claude Larchet, Editura Sophia, 2012.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 353
Id: 73036
Data: Mar 17, 2021
Imagine:
Părintele Petru Marcel Suciu, slujitor în Hunedoara, şi-a prezentat povestea de viaţă în emisiunea „Cu nume și prenume din Hunedoara”, transmisă pe canalul de YouTube al postului local Independent .....
Data: Mar 17, 2021
Mitropolitul Bartolomeu Anania ne-a lăsat moștenire o nouă traducere a Sfintei Scripturi, dar a lucrat și pentru a naște cuvintele ei în inimi, a spus miercuri Arhiepiscopul Râmnicului. Ierarhul a inaugurat colocviul organizat de Seminarul Teologic din Râmnicu-Vâlcea la 100 de ani .....
Data: Mar 18, 2021
Prin implicarea Arhiepiscopiei Sucevei și a Parohiei „Sf. Nicolae” din Bruxelles, o familie de bucovineni din diaspora
Data: Mar 18, 2021
În martie, declarată Luna pentru viață, concursul lunar de creație pentru copii „Spune-mi o poveste pentru suflet!” este dedicat mamelor și maternității. Tema este: „Mama și darul vieții”.
„Așa marcăm noi, la
Data: Mar 18, 2021
Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a oficiat joi seară slujba Pavecerniței Mari cu cea de-a patra parte a Canonului Mare. La predică, eclesiarhul a adus argumente pentru cei care astăzi desconsideră postul și beneficiile .....
Data: Mar 18, 2021
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfinţit miercuri la Biserica Sf. Alexie din Bucureşti două racle pentru moaştele Sf. Cuv. Alexie, Omul lui Dumnezeu, şi Sf. Ier. Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, care se află în lăcaşul de cult.
Alături de .....
Data: Mar 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
16. Din istoria Bisericii - Pr. Stelian Alin Dumitru - 04.12.2013 - Intemeierea Constantinopolului
13. Din istoria Bisericii - Pr. Stelian Alin Dumitru - 24.07.2013 - Constantin cel Mare
12. Din istoria Bisericii - Pr. Stelian Alin Dumitru - 17.07.2013 - Unirea de la Lyon
Pagini de istorie bisericeasca - Constantin Brancoveanu - partea I
Pagini de istorie bisericeasca - Legaturi mehedintene cu muntele Athos - partea II
02. Din trecutul Bisericii - Pr. Lect. Dr Sergiu Popescu - 29.06.2011 - Descoperiri arheologice Mehedinti2
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).