Orbirea sufletească este mult mai grea decat orbirea trupească, spune PS Timotei Prahoveanul

„Observăm, in cazul nostru și in alte cazuri, că orbirea sufletească este mai grea decat orbirea trupească”, a spus duminică Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor la Catedrala Patriarhală.

Preasfinția Sa a explicat evanghelia citită la Sfanta Liturghie, despre vindecarea orbului din naștere.

„Cei care se aflau in preajma orbului din naștere, care a primit lumină de la Lumina lumii, erau refractarii Luminii și in primul rand ai invățăturii Mantuitorului”.

Orbul vindecat a fost chemat să dea mărturie in fața Sinderului, pentru că minunea se intamplase sambăta.

Cei care au văzut minunea au rămas orbi sufletește: „N-au putut să se bucure, n-au făcut niciun gest in acest sens, dimpotrivă, l-au acuzat pe Mantuitorul că nu respectă ziua Sambetei”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Orbirea ochilor dinlăuntru este intotdeauna specifică oamenilor care nu-L iubesc pe Dumnezeu. Cand cineva, văzand Lumina, nu se bucură de ea, este luptător impotriva Lui Dumnezeu”.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a indemnat credincioșii la vederea păcatelor proprii. „Părinții pustiei ne invață că mai mare este cel care iși vede păcatele, decat cei care inviază morții și decat cei care văd ingeri”.

„De multe ori ochii ne invită la priveliști care nu ne aduc bucurie și liniște sufletească. Și cu toate acestea căutăm aceste priveliști”.

Conform părinților isihaști, vederea propriilor păcate este mai importantă decat vederea ingerilor, „pentru că uneori ar putea fi ingeri ai intunericului care se arată pentru a le tulbura viața, nu pentru a-i ajuta”.

Lumina Botezului

Preasfinția Sa a subliniat importanța păstrării „hainei luminoase” primite le botez. „De la Cel care este Lumina lumii, cerem și noi veșmant luminos. Nu-l păstrăm așa, sau bine ar fi să-l păstrăm așa, dar dacă nu-l păstrăm luminos, atunci va trebui mereu să căutăm să-l curățim”.

Ierarhul a spus că „cea mai bună metodă a curățirii veșmantului pe care l-am primit atunci luminos la botez, este al doilea botez, anume acela al lacrimilor”.

„Dacă vom găsi o lacrimă, vom curăța, vom spăla acest veșmant pe care noi l-am intinat, peste care s-a așezat tina păcatelor și pe care va trebui mereu să-l dorim improspătat, să-l dorim curățat”.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a indemnat la căutarea luminii din semenii noștri.

„Cei care caută doar propria strălucire, cei care se incred doar in ei, cei care nu privesc la Lumina lumii răman in intuneric. Și de multe ori constatăm că și noi iubim mai mult intunericul decat lumina”.

„Să căutăm, iubiți credincioși, această lumină. Lumina credinței, lumina din Scripturi, lumina faptelor bune, lumina pe care o vedem la aproapele nostru, lumina din oameni, lumina din semenii noștri”, a concluzionat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 41

Id: 81203

Data: Jun 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).