„Această pandemie este un mare examen pentru noi toţi, în cadrul căruia frica de moarte şi rigorile legale ale izolării trebuie să fie depăşite prin încrederea în ajutorul lui Dumnezeu”, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, într-un interviu pentru o publicaţie locală.
„Prin acest examen”, explică mitropolitul, „ne-am dat seama încă o dată cât suntem de fragili şi vulnerabili ca oameni, dar, în acelaşi timp, am realizat că doar dacă rămânem împreună, prin credinţă şi rugăciune, putem merge mai departe”.
Ierarhul a pus pandemia pe seama greşelilor noastre în raport cu divinitatea şi a evidenţiat scopul pedagogic. „Ştim că încercările îngăduite de Dumnezeu, din pricina păcatelor noastre, vin asupra noastră pentru a ne întoarce faţa spre El şi a-I recunoaşte iubirea Sa milostivă, care ne ajută să trecem peste toate greutăţile vieţii”.
Despre restricţiile din preajma sărbătorilor pascale de anul trecut, Înaltpreasfinţia Sa a spus că au fost apăsătoare atât pentru clerici, cât şi pentru credincioşi, dar cu toate acestea, Biserica le-a primit „cu multă responsabilitate şi înţelepciune”.
A fost foarte dureros, mai ales în noaptea sfântă de Paşti, să transmitem proclamarea şi salutul solemn: „Hristos a înviat!” şi să nu auzim răspunsul plin de bucurie al credincioşilor, că „Adevărat a înviat Hristos!”
Rugat să evalueze misiunea clericală din perioada pandemiei, Mitropolitul Ardealului a precizat că „slujirea liturgică şi sacramentală a Bisericii, atât de necesară credincioşilor noştri, mai ales când suntem în nevoi, n-a încetat nicio clipă, ci chiar s-a intensificat, acomodându-se la noile condiţii impuse”.
„Cu toţii am sporit atât rugăciunea, cât şi slujirea filantropică a celor aflaţi în suferinţă şi în nevoi. Deşi fizic eram izolaţi, sufleteşte nu ne-am despărţit de credincioşii noştri. Ei au urmărit slujbele transmise prin mijloacele moderne de comunicare ale Bisericii, în mod special prin Trinitas TV. Cu respectarea rânduielilor impuse, la solicitarea credincioşilor le-au fost administrate acestora Sfintele Taine, în biserici, în spitale sau la casele lor. Au fost spovediţi şi împărtăşiţi toţi doritorii, s-au săvârşit botezuri ale pruncilor şi cununii ale tinerilor, şi conduşi pe ultimul drum cei care au părăsit această lume, după toate regulile sanitare. Preoţii din spitale au fost permanent alături de medici, în linia întâi în lupta cu virusul ucigător”.
Mitropolitul Laurenţiu a reamintit că în vremurile de încercare oamenii şi-au reconsiderat dimensiunea spirituală a vieţii, redescoperind valoarea credinţei ca izvor de întărire sufletească, de nădejde şi de solidaritate”.
Cu toţii ne-am lăsat absorbiţi de rutina zilnică, de lucruri vremelnice, mai mult sau mai puţin importante. În graba noastră continuă, am uitat să reaprindem şi să păstrăm în viaţa noastră acea forţă spirituală care alimentează, de fapt, susţine şi întăreşte viaţa noastră umană: dragostea pentru Dumnezeu şi dragostea pentru semeni.
Încercarea aceasta peste care acum dorim să trecem ne-a făcut să ne oprim din această alergare după lucruri trecătoare şi să cugetăm mai mult la rosturile adânci ale vieţii noastre.
Ierarhul a precizat că în perioada pandemică a insistat să transmită credincioşilor încrederea în Dumnezeu, Care Îşi împlineşte totdeauna făgăduinţele Sale şi nu ne va lăsa fără de ajutor, înlocuind din inimile noastre frica de moarte şi deznădejdea.
Înaltpreasfinţia Sa a că la nivel mondial se constată nu numai o degradare morală a omului, „ci şi degradarea îngrijorătoare a lumii, a mediului natural în care vieţuim”.
Suntem într-o criză sanitară de un an, dar suntem într-o criză ecologică, într-o criză bioetică de mult timp. Indiferenţa, egoismul şi lăcomia distrug natura-creaţia lui Dumnezeu, dar, în acelaşi timp, îl fac pe om să răstoarne legile familiei, să nu mai respecte dreptul la viaţă de la concepere până la sfârşitul ei natural etc.
Iată nonsensul acestei vieţi străine de Dumnezeu, nefirescul devine firesc, iar normalul ridiculizat este prezentat ca normal! Sunt convins că doar întoarcerea vieţii noastre cu adevărat la izvoarele ei dumnezeieşti ne va da o şansă în plus nouă şi lumii acesteia în care trăim.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 356
Id: 73292
Data: Apr 14, 2021
Imagine:
Părintele profesor Florian Boitan a fost înmormântat miercuri, în Capitală. Slujba a fost oficiată în Biserica Delea Veche, locaş de cult unde clericul a slujit în ultimii 41 de ani.
A format numeroase generaţii de preoţi, a diortosit şi alcătuit texte liturgice, dar .....
Data: Apr 14, 2021
Anita Radics este unul dintre cei mai activi voluntari ai Bisericii în Eparhia Caransebeșului. Ea a reușit împreună cu ATOR Banatul de .....
Data: Apr 14, 2021
„Dacă o păcătoasă decăzută a cunoscut drumul către sfinţenie şi a uimit pe îngeri, aceasta se poate întâmpla şi în viaţa noastră, dacă am avea smerenie, dacă am găsi aceeaşi râvnă pe care a avut-o ea (Sf. Maria Egipteaca – n.r.)”, a afirmat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei .....
Data: Apr 14, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, împlinește joi 54 de ani.
Mitropolitul Nicolae Condrea s-a născut pe 15 aprilie 1967 în Constanța. A urmat studii liceale în Constanța și București (1981-1985), continuate la .....
Data: Apr 15, 2021
Miercuri, 14 aprilie, exact la mijlocul Postului Mare, Sfântul Pahomie de la Gledin a fost cinstit la Pocrov în celebrare tăcută și de pace, prin Liturghia Darurilor înainte sfințite oficiată de Protos. Ambrozie Ghinescu, egumenul schitului.
Pentru liniște se .....
Data: Apr 15, 2021
Arhim. Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex – Anglia va conferenţia luni, 19 aprilie 2021, la cea de-a doua conferinţă organizată de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi Români (ASCOR) Bucureşti în Postul Mare 2021.
Evenimentul va .....
Data: Apr 15, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).