Putem gasi drumul spre sfintenie daca avem smerenie: PS Timotei Prahoveanul la Denia Canonului

„Dacă o păcătoasă decăzută a cunoscut drumul către sfinţenie şi a uimit pe îngeri, aceasta se poate întâmpla şi în viaţa noastră, dacă am avea smerenie, dacă am găsi aceeaşi râvnă pe care a avut-o ea (Sf. Maria Egipteaca – n.r.)”, a afirmat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor la denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul oficiată miercuri la Patriarhie.

Despre slujba Canonului, Preasfinţia Sa a spus că este o chemare la întoarcere, „o chemare pe care fiecare credincios al Bisericii o simte după evlavia şi trăirea lui” şi a adăugat că foloseşte „sufletului care doreşte să se îndrepte către Dumnezeu”.

Ierarhul a apreciat unicitatea textului liturgic citit integral în săptămâna a cincea a Postului Mare. „Nu ştiu dacă există o rugăciune mai cuprinzătoare şi mai folositoare decât aceasta pe care a alcătuit-o Sfântul Andrei Criteanul”, a spus Preasfinţia Sa.

Preasfinţitul Părinte Timotei a evidenţiat câteva exemple de pocăinţă regăsite în cuprinsul Canonului Mare, atât din Vechiul, cât şi din Noul Testament. El aminteşte de Regele David care „a amestecat păcatul desfrâului cu al uciderii, dar îndată mare pocăinţă a arătat spunând: Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta…”. A adus aminte de niniviteni, alături de care au postit şi animalele în căinţa lor.

„Erau depărataţi de Dumnezeu şi El se hotărâse să piardă cetatea”, a spus Preasfinţia Sa, „dar un om ales al lui Dumnezeu s-a dus acolo şi le-a spus dacă nu se vor pocăi, Dumnezeu va pierde cetatea. S-au îmbrăcat în sac şi cenuşă, au plâns; chiar şi animalele cetăţii au postit, iar Dumnezeu i-a iertat”.

Tâlharul de pe cruce, Sfântul Petru care a plâns cu amar pentru faptele lui, vameşul din Evanghelie sunt alte câteva modele de pocăinţă pe care Episcopul vicar Timotei Prahoveanul le-a evidenţiat din slujba canonului. Toţi s-au pocăit şi cu smerenie au cerut iertare pentru păcatele lor. Ei sunt exemple pentru fiecare dintre noi, a spus ierarhul.

„Raiul cel închis s-a deschis odată cu mărturisirea tâlharului, atunci când Mântuitorul Iisus Hristos i-a spus: Astăzi vei fi cu mine în Rai. Sf. Andrei ne îndeamnă şi pe noi să strigăm asemenea tâlharului: Pomeneşte-mă Doamne când vei veni în Împărăţia Ta”.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este specific Postului Mare. Se citeşte în patru părţi în primele patru zile ale postului, în cadrul Pavecerniţei Mari, şi integral în joia din săptămâna a cincea (la denia de miercuri seara).

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d. Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Din punct de vedere al structurii, canonul este un imn liturgic alcătuit din peste 250 de strofe, organizate în nouă cântări.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 233

Id: 73295

Data: Apr 14, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).