Parohul din Krems propune postul ca odihnire a planetei

Preotul Cezar Marksteiner-Ungureanu, parohul comunității „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfantul Paisie de la Neamț” a romanilor din Krems, Germania, propune postul ca odihnire a planetei.

Preotul Cezar Marksteiner-Ungureanu a publicat un text pe site-ul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, in care susține că postul ar putea ajuta la odihnirea planetei in contextul problemelor climatice tot mai acute.

„Incepand cu ultimele decenii, prin conștientizarea tot mai puternică a schimbărilor climatice, un nou ințeles al postului incepe să marcheze atat discuțiile teologice, cat și opinia publică: postul ca odihnire a planetei, a casei noastre comune”.

Părintele citează un raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (I.P.C.C.) care menționează că „lumea se află in pragul unui dezastru ecologic, cauzat de factorul antropogen”.

„Dacă actorii politici internaționali nu găsesc un compromis pentru oprirea procesului de incălzire globală pană la 1,5 grade față de perioada pre-industrială, consecințele climatice pentru umanitate și planetă devin incalculabile și ireversibile”.

„Firește că soluționarea problemei climatice nu stă in puterea unei singure instituții, fie ea și Biserica. In schimb, creștinii pot fi un exemplu de ‹bune practici›, arătand prin ținerea postului grijă nu doar față de propriul suflet, ci și față de planetă, față de Creația lui Dumnezeu, in care Fiului lui Dumnezeu S-a intrupat. In acest sens, renunțarea la carne și la produsele lactate este esențială”.

Parohul din Krems susține că „potrivit studiilor actuale, la nivel global, industria agricolă este responsabilă pentru 30% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Aproximativ jumătate din acest procent este cauzat de industria creșterii animalelor (carne și produse lactate). Pentru a atinge țelurile conferinței climatice de la Paris (2015) este necesară injumătățirea consumului de carne (recomandare oficială atat a guvernului german, cat și a celui austriac)”.

La această problemă, Preotul Preotul Cezar Marksteiner-Ungureanu susține că „prin asumarea identității creștine și respectarea posturilor de peste an, creștinii ortodocși pot contribui la scăderea consumului de carne și alimente de origine animală, intrucat mai mult de jumătate din zilele calendaristice sunt zile de post”.

In incheiere, părintele concluzionează că „astfel, fiecare creștin, pe langă pregătirea sa duhovnicească, aceea de a se pregăti prin post, rugăciune și milostenie pentru a-L intalni pe Dumnezeu, poate – și chiar trebuie! – să contribuie și la conservarea mediului inconjurător, creat de Dumnezeu și lăsat in grija omului spre a-l ‹păzi› și ‹lucra›�(Fc 2,15)”.

„Așadar, postul, astăzi, deține cu adevărat un caracter holistic: postim in primul rand pentru curățirea sufletului nostru, dar și pentru o planetă mai sănătoasă! Post binecuvantat”.

Foto credit: Facebook / Parohia Ortodoxă Romană din Krems


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 220

Id: 79658

Data: Nov 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).