De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Biserica Ortodoxă Română, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Primăria Bucureștilor au semnat un protocol de cooperare pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane.
Evenimentul a avut loc joi la București, în prezența Excelenței Sale, Adrian Zuckerman, Ambasadorului SUA în România, care a transformat combaterea traficului de persoane umane într-o prioritate a acestei instituții.
Patriarhia Română a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Din partea autorităților au fost prezenți: Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial; Premierul interimar al României, Nicolae Ciucă; fostul Premier, Ludovic Orban; Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela; Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu; Directorul ANITP, Max Nicolae, și Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan.
Personalul din Patriarhia Română va învăța să recunoască victimele traficului
Protocolul semnat de Patriarhia Română cu ANITP prevede dezvoltarea de acțiuni comune de prevenire a traficului de persoane la nivel local, regional sau naţional și realizarea și diseminarea de materiale informative despre problematica traficului de persoane.
Experții ANITP vor instrui personalul din cadrul Patriarhiei cu privire la modalitățile de identificare a potențialelor victime ale traficului de persoane. Astfel, preoții și lucrătorii de tineret din organizațiile bisericești vor dispune de instrumente mai bune pentru prevenirea fenomenului și sprijinirea victimelor.
Activitățile comune vor fi mediatizate pe site-ul basilica.ro și în comunicarea cu mass-media.
PS Varlaam: Biserica previne riscurile sociale formând copiii în spiritul valorilor creștine
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amintit la ceremonia de semnare că acesta este al doilea protocol încheiat între Biserică și Ministerul de Interne după cel din 2003, în vremea Patriarhului Teoctist.
„Biserica poate aduce și în viitor o contribuție deosebită în prevenirea traficului de persoane și mai ales în recuperarea sufletească, spirituală a victimelor acestor tragedii, care se desfășoară în lumea întreagă”, a spus Episcopul vicar patriarhal.
„Din această perspectivă, sunt bucuros că evenimentul are loc în Ziua Internațională a Drepturilor Omului, pentru că atât drepturile omului cât și resorturile doctrinare ale luptei împotriva traficului de persoane umane se fundamentează temeinic pe învățătura creștină, pe Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos”, adăugat el.

Ierarhul a spus că Biserica deja lucrează la prevenirea fenomenului prin apropierea de tineri și promovarea valorilor creștine în rândul acestora.
„Prin intermediul preotului și al profesorului de Religie se susțin aceste valori creștine și, când în comunități există persoane vulnerabile, fie datorită unei educații precare, fie datorită unor condiții materiale de viață, Biserica, la nivelul fiecărei comunități, găsește soluțiile potrivite”, a afirmat el, amintind că Biserica are experiență și în proiecte naționale de prevenție a riscurilor sociale.
De exemplu, programul Alege Școala, derulat în parteneriat cu World Vision, a sprijinit 32.000 de copii să continue școala.
„Lucrarea aceasta am desfășurat-o cu convingerea că, pregătindu-i suficient pentru viață, vor avea instrumentele care să-i determine să reziste în fața capcanelor pe care aceste rețele internaționale de trafic de persoane le întind”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.
Biserica este bine plasată și în diaspora pentru a sprijini victimele traficului de persoane
„Biserica noastră și preoții din diaspora, din Occident, au o bogată experiență de reintegrare a victimelor traficului de persoane, știind că aceste victime poartă stigmatele unei experiențe dureroase, traumatizante, și că vindecarea vine foarte greu, în urma unor insistențe constante”, a mai afirmat Episcopul vicar patriarhal.
„În perspectiva anului 2021, proclamat de Biserica Ortodoxă Român ca Anul diasporei românești, acest protocol de colaborare deschide perspective deosebite, știind că majoritatea traficului de persoane având ca sursă România se desfășoară cu precădere în Occidentul european. Anul viitor, între Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și episcopiile și parohiile noastre din diaspora se pot dezvolta programe foarte interesante și eficiente”, a subliniat el.
„Adresez mulțumiri deosebite Excelenței Sale, domnului Ambasador al Statelor Unite ale Americii, pentru atenția deosebită pe care o acordă acestei tragedii a traficului de ființe umane. Îi mulțumesc în numele Bisericii noastre pentru aprecierile făcute la adresa acesteia și îi mulțumim de asemenea pentru că vede în Biserica Ortodoxă Română un partener viabil, serios al guvernului și al celorlalte instituții care luptă împotriva acestui flagel”, a încheiat Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
Nicolae Ciucă: Fenomenul migrației a accentuat traficul de persoane
„Evenimentul de astăzi reprezintă o etapă într-un efort la care trebuie să participe autoritățile, reprezentanții societății civile, cei ai Bisericii, dar și fiecare dintre noi. Este important să sensibilizăm publicul cu privire la sclavia modernă, un flagel ce trebuie eradicat”, a declarat premierul interimar Nicolae Ciucă.
„Libertatea reprezintă un drept fundamental pentru fiecare persoană și o valoare primordială a umanității. Prin toate formele sale, traficul de persoane constituie o rană deschisă a societății contemporane, afectând uneori ireparabil victimele sale”, a adăugat el în scurta alocuțiune de la eveniment.
„Fenomenul migrației a accentuat traficul de persoane, speculând vulnerabilitățile persoanelor lipsite de ajutor și de resurse materiale. Potrivit statisticilor, România este în topul migrației, o realitate tristă pe care trebuie să o acceptăm, dar totodată pentru care suntem datori să găsim soluții aici, în țară, pentru a opri acest fenomen”, a mai spus Nicolae Ciucă.
„Acordul de cooperare semnat astăzi are nevoie de instrumente, de acțiuni, de o implicare reală și concretă a tuturor celor care pot contribui la eradicarea traficului de persoane. Avem nevoie de rezultate. (…) Eforturile judiciare împotriva traficului de persoane trebuie intensificate. La fel și lupta împotriva rețelelor de crimă organizată.”
Adrian Zuckerman: Biserica are un rol special în România, ajutorul ei este vital
„Este cum nu se poate mai potrivit faptul că ne-am reunit aici de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Azi, România a făcut un pas istoric în protejarea și promovarea drepturilor omului”, a spus Ambasadorul SUA.
„Traficul de persoane este întruparea răului. Este barbar, crud și nu are ce căuta într-o societate civilizată”, a adăugat diplomatul.
„Traficanții de persoane din întreaga lume, inclusiv membrii crimei organizate din România, profită de vulnerabilitatea concetățenilor – bărbați, femei, copii – pe care îi supun la muncă forțată și exploatare sexuală prin violență, fraudă sau coerciție. Și infractorii cibernetici profită din aceasta”, a afirmat Adrian Zuckerman.
„Ca deținători ai încrederii publicului, avem datoria sfântă către concetățenii noștri de a rămâne neclintiți în eforturile pe care le facem”, a mai spus ambasadorul.
„Este un nou început pentru România, o nouă atitudine față de păcatele și omisiunile din trecut în ceea ce privește problema traficului de persoane și căutarea unei căi mai bune de acum încolo.”
Diplomatul s-a mai declarat încurajat de succesul recent al procurorilor și al investigatorilor DIICOT și DCCO în combaterea crimei organizate și a traficului de persoane.
„Aplaudăm și guvernul, și Biserica Ortodoxă, și Primăria Bucureștilor pentru eforturile de a aduce problematica traficului de persoane în atenția opiniei publice, de a lucra împreună și de a invita societatea civilă să răspundă la nevoia de sprijin a victimelor, acordând mai multă importanță serviciilor de prevenție, protecție și îngrijire”, a adăugat ambasadorul.
„Vă mulțumesc, Preasfințite Părinte Varlaam Ploieșteanul, pentru că v-ați alăturat guvernului și municipalității în această luptă împotriva traficului de persoane. Biserica are un loc special în România și ajutorul ei este binevenit și vital. Vă mulțumesc”!
România și traficul de persoane
Cele mai multe victime ale traficului de persoane din UE provin din România.
Un raport recent al Departamentului de Stat SUA subliniat că în România „serviciile dedicate victimelor minore ale traficului de persoane au rămas inadecvate” și că „autorităţile au anchetat, au pus sub acuzare şi au condamnat un număr mai mic de traficanţi”.
Aceasta l-a determinat pe noul ambasador SUA, Adrian Zuckerman, să ofere sprijin autorităților în eforturile de combatere a acestui flagel.
Majoritatea victimelor sunt minore și femei, în special din familii sărace sau destrămate. Acestea sunt introduse în prostituție prin înșelăciune.
Metoda predilectă de recrutare este metoda Loverboy – iubitul: un traficantul mimează că s-a îndrăgostit de ea, o face să se îndrăgostească de el, apoi o obligă să se prostitueze prin diverse metode de coerciție sau șantaj. Sau pur și simplu o vinde, după ce i-a câștigat încrederea.
Statistici dureroase
- 74% din victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană provin din România;
- 61% din victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate pentru exploatare sexuală;
- Numai 0,2-0,4% dintre victime reușesc să scape, iar dintre ele și mai puține depun plângere împotriva traficanților;
- 1 din 100.000 de traficanți sunt condamnați penal;
- un sfert dintre victime sunt minore.
Vezi și:
- Ziua Europeană a Luptei Împotriva Traficului de Persoane în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
- PS Damaschin de Ziua UE împotriva Traficului de Persoane: Omul vulnerabil de lângă tine este prioritatea aici și acum
- Sesiune de formare pentru preoții clujeni: prevenirea traficului de persoane și exploatării sexuale
- Sfaturi pentru a nu deveni victimă a traficului de persoane – citește-le pe site-ul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 263
Id: 72142
Data: Dec 10, 2020
Imagine:
Cântăreaţa greacă de muzică bizantină Nektaria Karantzi a prezentat într-un interviu secretul evoluţiei sale profesionale.
Ea .....
Data: Dec 10, 2020
Institutul Clinic Fundeni a primit miercuri, 09 decembrie 2020, un nou sprijin din partea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN).
Întrucât la finalul lunii noiembrie spitalul rămăsese fără căldură, fiii duhovnicești ai Paraclisului CMN s-au .....
Data: Dec 10, 2020
Parohia „Sf. Cuv. Dionisie Exiguul” din Albacete, Spania se îngrijește constant de copiii fără posibilități materiale din România prin proiectul „Bucuria de a dărui” care a împlinit deja trei ani de existență.
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae, comunitatea .....
Data: Dec 10, 2020
Patruzeci de clerici și credincioși din Protoieria Râmnicu Sărat au donat sânge joi la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău.
Acțiunea a fost .....
Data: Dec 11, 2020
Preasfințitul Părinte Antonie, actualul Episcop de Bălți, a oficiat miercuri o slujbă de pomenire pentru predecesorul său, Mitropolitul Tit Simedrea, la 49 de ani de la trecerea lui la cele veşnice.
Slujba a avut loc în .....
Data: Dec 11, 2020
Sărbătoarea hramului Catedralei Mitropolitane „Sf. Spiridon Nou” – Paraclis patriarhal din Capitală începe vineri după-amiază. Slujbele se vor face cu respectarea regulilor de distanțare socială și protecție sanitară.
Privegherea, cu slujba vecerniei, litiei și .....
Data: Dec 11, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul - Catedrala Mitropolitana Iasi
Denia de Luni seara
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul - Manastirea Radu Voda
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul - Corul Seminarului Teologic din Galati
Sfanta Liturghie - Duminica Rusaliilor - Catedrala Mitropolitana Iasi - IPS Teofan - Corul Operei Romane Iasi
Sfanta Liturghie - Catedrala Mitropolitana din Iasi
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).