Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit joi întru duhovnic, la Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale, şapte preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor.
Patriarhul Daniel a explicat, după slujba de hirotesie, de ce lucrarea părintelui duhovnicesc este una apostolică.
„Sfinţii Apostoli au primit de la Mântuitorul Iisus Hristos, în ziua Învierii Sale, Duh Sfânt pentru a ierta păcatele celor care se pocăiesc. De aceea, puterea de a lega şi a dezlega păcatele oamenilor care se pocăiesc este o putere apostolică. Această putere sau responsabilitate, această lucrare sfântă a fost transmisă apoi episcopilor care conduceau eparhii pe calea mântuirii, învăţând dreapta credinţă, dreapta vieţuire şi unitatea Bisericii”.
„Cu timpul, când s-au înmulţit comunităţile bisericeşti şi s-au extins şi la sate, nu doar în cetăţi sau oraşe, episcopii au delegat ca duhovnici pe unii preoţi mai în vârstă, cu experienţă duhovnicească şi cu un anumit nivel ridicat de învăţătură teologică. Mai târziu, când au apărut şcolile teologice, seminariile şi facultăţile, s-a considerat că nu contează doar vârsta biologică şi vechimea în preoţie, ci şi pregătirea teologică, şi aşa s-a ajuns ca preoţii de mir, nu doar călugării îmbunătăţiţi, să fie duhovnici într-o eparhie”.
„De aceea, până astăzi a rămas această practică, şi anume, după terminarea studiilor, trebuie o pregătire specială pentru a obţine hirotesia întru duhovnic”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a vorbit despre misiunea preotului duhovnic.
„Nu este doar dezlegător de păcate, ci şi îndrumător spiritual pentru ridicarea din păcate şi vindecarea de patimi egoiste şi cultivarea virtuţilor”.
„Scopul vieţii creştine este dobândirea Duhului Sfânt şi creşterea spirituală în iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. Această creştere spirituală are loc după vindecarea de patimi”.
„Canonul 102 al Sinodului Trulan din anul 692 spune că duhovnicul trebuie să fie ca un medic. Acesta nu spune că duhovnicul trebuie să fie ca un judecător, ci ca un medic sau doctor, care cunoaşte sau recomandă cele mai bune medicamente pentru vindecarea unei boli”.
„Acest canon precizează că duhovnicul trebuie să cunoască şi rigurozitatea, exigenţa sau acrivia, dar şi blândeţea sau o anumită flexibilitate, pentru ca cel care se spovedeşte să nu cadă în deznădejde. Părintele duhovnicesc trebuie să fie mai aspru cu cei nepăsători, insensibili şi să arate o încurajare a celor care sunt copleşiţi de mustrările conştiinţei pentru păcatele săvârşite”.

Potrivit Preafericirii Sale, duhovnicul nu trebuie să fie nici prea îngăduitor şi nici prea exigent sau rigorist, ci „să păstreze linia de mijloc”.
„Scopul duhovniciei nu este simpla iertare de păcate, ci şi creşterea spirituală în sfinţenie. Ca atare, este nevoie de multă răbdare, înţelepciune şi de cunoaştere a fiecărei persoane.
„Unii oameni se eliberează de o patimă în timp mai scurt, altora le trebuie mai mulţi ani, iar alţii doar înainte de moarte, spune Sfântul Ioan Scărarul în cartea sa Scara”.
„De aceea, Sfintele Canoane nu se pot aplica fără să ţinem seama de vârsta duhovnicească, nu doar de cea fizică şi de contextul în care trăieşte fiecare dintre cei ce se spovedesc, de cultura, voinţa, sensibilitatea lor”.
Sunt oameni care au nevoie de încurajare pentru că sunt prea scrupuloşi, a subliniat Părintele Patriarh, iar au nevoie de o „trezire a conştiinţei”, pentru că sunt prea mulţumiţi de ei înşişi.
„Fiecare persoană trebuie tratată cu multă atenţie, mult respect şi cu răbdare”, a afirmat Patriarhul Daniel.
Cei şapte preoţi au susţinut şi promovat anterior slujbei de hirotesie examenul de duhovnicie.
Trei familii fără posibilități materiale au primit locuințe în prag de iarnă de la Episcopia Hușilor. Sunt casele cu numărul 5, 6 și 7 din programul eparhial „Bucuria e acasă”.
De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Biserica Ortodoxă Română, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Primăria Bucureștilor au semnat un protocol de cooperare pentru prevenirea și combaterea traficului de .....
Data: Dec 10, 2020
Cântăreaţa greacă de muzică bizantină Nektaria Karantzi a prezentat într-un interviu secretul evoluţiei sale profesionale.
Ea .....
Data: Dec 10, 2020
Institutul Clinic Fundeni a primit miercuri, 09 decembrie 2020, un nou sprijin din partea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN).
Întrucât la finalul lunii noiembrie spitalul rămăsese fără căldură, fiii duhovnicești ai Paraclisului CMN s-au .....
Data: Dec 10, 2020
Parohia „Sf. Cuv. Dionisie Exiguul” din Albacete, Spania se îngrijește constant de copiii fără posibilități materiale din România prin proiectul „Bucuria de a dărui” care a împlinit deja trei ani de existență.
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae, comunitatea .....
Data: Dec 10, 2020
Patruzeci de clerici și credincioși din Protoieria Râmnicu Sărat au donat sânge joi la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău.
Acțiunea a fost .....
Data: Dec 11, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Parintele Arsenie Papacioc - Cuvinte de invatatura
Parintele Arsenie Papacioc - Cuvinte frumoase 1 2
Parintele Arsenie Papacioc - Postul in Biserica Ortodoxa
Parintele Arsenie Papacioc - Calea spre curatia inimii 1
Parintele Arsenie Papacioc - Practicarea rugaciunii inimii
Parintele Arsenie Papacioc - Cui da Dumnezeu harul
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).