În ultima zi a vacanței de vară pentru elevii români, Patriarhul Daniel a subliniat faptul că „formarea spirituală și intelectuală este cea mai mare bogăție a omului, o comoară pe care n-o poate nimeni lua de la noi”.
„Ce am adunat în suflet prin rugăciune, cultură, educație și fapte bune rămâne în veșnicie în sufletul nostru”, a spus Patriarhul României.
Preafericirea Sa a reliefat în predica rostită duminică legătura dintre Nașterea Maicii Domnului și începutul noului an școlar, vorbind despre cei nouă ani petrecuți de Fecioara Maria în școala de educație a fetelor de la Templul din Ierusalim.
La început de an școlar, Patriarhul a oferit în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Cartierul bucureștean Drumul Taberei recomandări atât copiilor, cât și părinților și profesorilor.
„Trebuie să ne îngrijim nu numai de lucrurile materiale pentru copii. Și acestea sunt necesare. Dar să formăm un suflet nobil, un suflet luminat, o inimă plină de iubire milostivă față de oameni și plină de recunoștință față de Dumnezeu”.
Totodată, Părintele Patriarh i-a felicitat și apreciat pe părinți și educatori „pentru că educația copiilor este o mare lucrare misionară”.
„Este o lucrare sfântă adesea mai puțin răsplătită în lumea aceasta, dar binecuvântată și răsplătită de Dumnezeu în viața veșnică”, a spus Preafericirea Sa.
Amintind cuvintele Mântuitorului că „cei ce împlinesc poruncile Sale și învață pe alții să facă aceasta mari se vor chema în Împărăția lui Dumnezeu”, Părintele Patriarh a subliniat:
„Mari se vor chema în Împărăția Cerurilor educatorii, învățătorii, educatoarele, învățătoarele, profesorii, profesoarele și măreția lor va crește pe măsură ce toți copiii și tinerii educați de ei vor deveni oameni cu multă cultură, credință și bunătate sufletească și vor aduce în același timp bucurie Bisericii și poporului român”.
În mesajul transmis la începutul noului an şcolar 2019-2020, Patriarhul a amintit de decizia Sfântului Sinod de a proclama 2019 Anul omagial al satului românesc urmare a situaţiei dificile în care se află aşezările rurale şi locuitorii acestora şi a menţionat contribuţia Bisericii pentru schimbarea situaţiei actuale.
De asemenea, Patriarhul a menționat în mesaj modelul scriitorului şi dascălului Ion Creangă.
Patriarhul României a prezentat importanţa colaborării dintre Familie, Biserică şi Şcoală pentru ca elevii de la sate şi orașe să aibă rezultate şcolare optime.
Foto: Arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 406
Id: 67904
Data: Sep 8, 2019
Imagine:
Pentru că Maica Domnului este „Icoana Bisericii” (Figura Ecclesiae), Anul Bisericesc este pus sub ocrotirea Ei, a spus duminică Patriarhul Daniel, care a explicat că pe 8 septembrie este serbată Nașterea Fiicei Evlaviei, nu un rezultat al poftei .....
Data: Sep 8, 2019
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a slujit sâmbătă la Mănăstirea nemțeană Pângărați, cu prilejul serbării ocrotitorilor ei:
Data: Sep 8, 2019
„Crucea reprezintă iubirea lui Dumnezeu”, a subliniat Patriarhul în predicile sale la Duminica ce precede sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.
„Hristos a fost răstignit pe Cruce ca urmare a invidiei, urii și violenței mai-marilor cărturarilor și fariseilor care Îl .....
Data: Sep 8, 2019
Dacă poveștile ar dura doar 24 de ore, le-ai putea pierde pe cele care contează cu adevărat. Rezervă-ți timp să fii la curent cu lumea ortodoxă.
Citește cele mai importante subiecte ale lunii într-un produs de calitate marca Basilica.ro: Revista
Data: Sep 8, 2019
De Nașterea Maicii Domnului, duminică, 8 septembrie 2019, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa, la slujba .....
Data: Sep 8, 2019
Pe locul unei vechi mănăstiri din apropierea localității Coronini, județul Caraş-Severin, va fi reluată în curând viața monahală, informează Episcopia .....
Data: Sep 8, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
PS Varsanufie Prahoveanul - predica la Duminica Ortodoxiei 2014
PS Varsanufie Prahoveanul - Intru multi ani Stapane
PS Varsanufie Prahoveanul - noul Arhiepiscop al Ramnicului
PS Varsanufie Prahoveanul - Cuvant cu ocazia praznuirii Sfantului Ierarh Meletie
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).