„Sfântul și Marele Post este o invitație pentru noi la descoperirea Bisericii ca loc și cale de sfințire și de sfințenie, ca pregustare și chip al strălucirii preafrumoase, al deplinătății vieții și al bucuriei depline din Împărăția eshatologică”, transmite Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului în cuvântul său catehetic la începutul Postului Paștelui 2022.
Postul Paștelui sau Postul Mare este cel mai lung și cel mai aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe și începe anul acesta în data de 7 martie.
În mesaj, Patriarhul Constantinopolului numește Postul Mare „arena disciplinei fizice și spirituale și a nevoințelor ascetice”, ca perioadă de pregătire a credincioșilor și „călătorie în smerenie” către Săptămâna Pătimirilor și Învierea Domnului.
Nu doar pentru monahi
„Asceza nu este doar o caracteristică a Sfântului și Marelui Post, nici nu este o grijă și obligație doar a monahilor și nici nu este un rezultat al influențelor exterioare asupra etosului creștin, adică un element străin în viața noastră religioasă”, accentuează Patriarhul Bartolomeu.
„Asceza ține de esența existenței creștine și a vieții Bisericii. Este chemarea lui Hristos către credincioși și mărturia prezenței Lui mântuitoare în viața noastră”.
„Noi, credincioșii, nu ne adresăm unui Dumnezeu impersonal și inaccesibil, ci Cuvântului întrupat Care a revelat iubirea lui Dumnezeu Tatăl și părtășia Duhului Sfânt, deplinătatea harului și a libertății”.
„În acest sens, plin de binecuvântările dumnezeiești și experiențele profunde aparte, Sfântul și Marele Post rămâne expresia dinamică și revelația bogăției și adevărului vieții bisericești în deplinătatea ei”, subliniază Patriarhul Ecumenic.
„Nimic din viața credinciosului nu este fragmentat sau un țel în sine. Viața în Hristos este atotcuprinzătoare și nedivizată. Pocăința, smerenia, rugăciunea, postirea, faptele bune – toate acestea sunt interconectate și orientează credinciosul către Euharistia Bisericii, taina eshatologică a Împărăției”.
Asceza este începutul
„Nevoințele ascetice sunt începutul; sunt poarta cea strâmtă care ne conduce către Sfânta Sfintelor. În tradiția noastră, nu există asceză de dragul ascezei. Asceza este mereu un parcurs și se împlinește când se îmbisericește, atunci când ne conduce către împărtășirea din Preacuratele Taine, prin care suntem încorporați în mișcarea Bisericii spre cele din urmă”.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu indică exemplul Sfintei Maria Egipteanca, cinstită de Biserică în a cincea duminică din Postul Mare. „După patruzeci de ani de nevoințe aspre și de rugăciune neîntreruptă, ea a căutat să se împărtășească cu Trupul și Sângele lui Hristos din mâinile Sfântului Zosima, având deplina cunoștință că Sfânta Împărtășanie este izvorul vieții și medicamentul nemuririi”.
Postul Mare – o invitație
„Nu există o spiritualitate ortodoxă fără participare la Dumnezeiasca Euharistie, prin care devenim un trup, o comuniune de persoane, comunitatea vieții, părtași la mântuirea comună în Hristos Mântuitorul, Care este binele comun. De aceea, postirea este supunere și ascultare față de rânduiala Bisericii, este o experiență comunională”.
„Sfântul și Marele Post este o invitație pentru noi la descoperirea Bisericii ca loc și cale de sfințire și de sfințenie, ca pregustare și chip al strălucirii preafrumoase, al deplinătății vieții și al bucuriei depline din Împărăția eshatologică”.
Călătorie spre Paște
Patriarhul Constantinopolului semnalează că din punct de vedere al experienței și al teologiei este imposibil să înțelegem duhul Sfântul și Marelui Post „dacă nu îl considerăm o călătorie spre Paște”.
„Întreaga perioadă de postire păstrează percepția pascală asupra vieții. Ascetismul trist este o pervertire a trăirii creștine; este ignoranța harului iminent și a Împărăției viitoare; este viață ca și cum Hristos nu ar fi venit niciodată, fără nicio așteptare a învierii morților și a vieții ce va să fie”.
În mesaj, Patriarhul Ecumenic a spus că se roagă pentru încheierea imediată a conflictului din Ucraina și pentru ca dreptatea și pacea să prevaleze.
În încheiere, Patriarhul Bartolomeu a anunțat că anul acesta va fi sfințit Marele Mir la Fanar în Joia Mare.
Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikolaos Papachristou
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 279
Id: 76430
Data: Mar 4, 2022
Imagine:
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a transmis vineri clerului și credincioșilor din eparhie câteva îndemnuri și mijloace de sporire .....
Data: Mar 4, 2022
Sâmbătă vor fi oficiate slujbele de înmormântare pentru militarii și salvatorii căzuți la datorie miercuri seară. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie va oficia, de la ora 13:00, slujba înmormântării pentru cinci dintre ei – cei care vor fi înmormântați la Catedrala .....
Data: Mar 4, 2022
La Parohia din Vâlcele din județul Covasna va ajunge sâmbătă prima familie de refugiați din Ucraina, care va fi găzduită pe toată perioada conflictului. De asemenea, Parohul Vasile Antonie Tămaș
Data: Mar 4, 2022
Părinții din Administrația eparhială a Mitropoliei Basarabiei au dus vineri ajutoare umanitare la centrul de refugiați Moldexpo din .....
Data: Mar 4, 2022
Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, alături de Keystone Moldova și Concordia, au semnat joi, 3 martie, .....
Data: Mar 5, 2022
Într-un text despre reacțiile diferite ale oamenilor privind situația de conflict din Ucraina, Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune cum se comportă creștinul real față de cel închipuit în fața ororii războiului.
Vasile Bănescu subliniază .....
Data: Mar 5, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).