Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Pr. Prof. Florian Boitan. Preafericirea Sa îl numește pe fostul dascăl al Seminarului din București „un preot evlavios și un profesor talentat”.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de PS Timotei Prahoveanul miercuri, 14 aprilie 2021, la Biserica Parohiei „Delea Veche” din Capitală.
Pr. Florian Boitan a trecut la cele veșnice la vârsta de 90 de ani. Regretatul profesor a fost distins în 1996 cu Crucea Patriarhală.
Mesajul Patriarhului:
Părintele Florian Boitan (1930-2021). Un preot evlavios şi un profesor talentat
Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în ziua de luni, 12 aprilie 2021, la venerabila vârsta de 90 de ani, a Părintelui Profesor Florian Boitan, fost preot paroh la Parohia Delea Veche, Protoieria Sector 2 Capitală, profesor și director al Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București.
Părintele Profesor Florian Boitan s-a născut la data de 8 noiembrie 1930, în orașul Călărași, în familia binecredincioșilor creștini Dumitru și Anica, într-o zi în care Biserica dreptmăritoare cinstește soborul Sfinților Arhangheli și al tuturor puterilor cerești. A urmat învățământul primar, gimnazial și liceal în localitatea natală, obținând diploma de bacalaureat în anul 1949. Între anii 1949-1953, a frecventat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București, dobândind titlul de licențiat în teologie (1953), sub îndrumarea academică a Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae.
A fost căsătorit cu doamna Florica Rădulescu, cadru didactic la Școala Generală din Provița de Sus, având patru fii: Mihail – medic, Augustin și Florian – ingineri și Emanuel-Nicolae – chemat din pruncie în lumina cetelor îngereşti.
A primit hirotonia în treptele slujirii preoțești în anul 1953 (diacon la 5 decembrie și preot la 6 decembrie). Sfânta Taină a Preoției a fost săvârșită în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie 1953), de către vrednicul de pomenire, Patriarhul Justinian Marina împreună cu Episcopul vicar-patriarhal Teoctist Botoșăneanul.
A fost numit preot la Parohia Provița de Sus din județul Prahova, locul natal al Mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei. Părintele Florian Boitan a slujit vreme de 27 de ani, la biserica – monument istoric – cu hramul Adormirea Maicii Domnului din această frumoasă parohie prahoveană, în care a desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească. A contribuit la intensificarea vieții duhovnicești a comunității parohiale și a înfrumusețat sfintele slujbe, în legătură cu rânduielile bisericești.

În anul 1980, a fost transferat în București, fiind numit preot paroh la Parohia Delea Veche, din Sectorul 2. Confruntat, încă de la venirea sa în această parohie, cu lipsa de interes a autorităţilor comuniste față de lăcașul de cult, aflat într-o vizibilă stare de degradare, în urma cutremurului din anul 1977, Părintele Florian Boitan a început să desfășoare unele lucrări de reparații la biserica parohială, cu hramul Sfânta Treime, pe care avea să le încheie în anul 1984.
La slujba Sfântului Altar a înălțat rugăciuni către Dumnezeu, liturghisind cu multă dăruire, mărturisind și povățuind spre calea mântuirii, pe toți cei care își îndreptau pașii spre scaunul de spovedanie sau spre strana bisericii.
Pe lângă activitatea pastoral-misionară de la parohie, Părintele Florian Boitan a îndeplinit și alte slujiri în administrația bisericească. Astfel, în perioada 1970-1980 a fost membru al Consistoriului Eparhial, iar în perioada 1980-1982 a fost inspector bisericesc eparhial. Între anii 1982-1986, a deținut postul de președinte al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Între anii 1982 – 2006, a ocupat postul de profesor la catedra de Liturgică-practică a Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti, predând disciplinele Tipic bisericesc, Teologie liturgică, Omiletică, Catehetică și Administrație bisericească. Între anii 1986-1988, a ocupat și postul de director al Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București.
Preocupat de transmiterea unor trainice cunoștințe la disciplinele pe care le-a predat, Părintele profesor a fost un model pentru multe generații de elevi seminariști. S-a distins în timpul activității pastoral-misionare și catehetice-liturgice printr-o aplecare deosebită spre săvârșirea sfintelor slujbe, potrivit rânduielilor bisericești, cu preocupări multiple în cercetarea liturgică, diortosirea textelor liturgice și chiar prin contribuția la alcătuirea unor slujbe (ca, de pildă, slujba Sfântului Mare Mucenic Lup – prăznuit la data de 23 august, sau rânduiala Sfintei Liturghii a Darurilor Înainte Sfințite – cu arhiereu).
Ca preot și profesor, a publicat studii teologice și articole în ziare și reviste de specialitate, în care a prezentat învățături bisericeşti despre perioada liturgică a Triodului și succesiunea duminicilor din Postul Mare, despre Sfânta Taină a Spovedaniei și mărturisirea copiilor, precum şi despre cinstirea icoanelor și evocarea slujitorilor Bisericii din satele românești.
În decursul celor aproape șapte decenii de slujire neîntreruptă, de la Altarul bisericii și de la catedră, Părintele Profesor Florian Boitan a desfășurat o deosebită activitate pastoral-misionară, liturgică și pedagogică, formând generații întregi de ucenici sau fii duhovnicești, viitori slujitori ai Bisericii lui Hristos.
În semn de recunoaștere a meritelor sale didactice și pastorale, în anul 1996, Patriarhul Teoctist i-a oferit Crucea patriarhală, după ce, în anul 1985, Patriarhul Iustin îi acordase rangul bisericesc de iconom stavrofor.
Renumit pedagog și duhovnic, Părintele Profesor Florian Boitan a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut, un dascăl și un păstor luminos care a slujit Biserica, cu timp și fără timp, vreme de 67 de ani.
În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Profesor Florian Boitan, slujitorilor și enoriașilor Parohiei Delea Veche, ucenicilor și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preasfintei Treimi să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în ceata sfinţilor Săi slujitori, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără sfârșit.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 489
Id: 73289
Data: Apr 14, 2021
Imagine:
Agenția Basilica Travel a Patriarhiei Române anunță reluarea pelerinajelor în Țara Sfântă.
Începând cu 23 mai 2021, Israelul va permite accesul în țară tuturor turiștilor români vaccinați.
Anunțul a fost făcut într-o declaratie comună a ministrului .....
Data: Apr 14, 2021
„Trebuie să ai încărcătură de aur, adică atât de mult să agoniseşti, încât să poţi să dai şi celorlalţi din prisosul bogăţiei tale intelectuale şi spirituale”, le spunea .....
Data: Apr 14, 2021
„Această pandemie este un mare examen pentru noi toţi, în cadrul căruia frica de moarte şi rigorile legale ale izolării trebuie să fie depăşite prin încrederea în ajutorul lui Dumnezeu”, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, într-un interviu .....
Data: Apr 14, 2021
Părintele profesor Florian Boitan a fost înmormântat miercuri, în Capitală. Slujba a fost oficiată în Biserica Delea Veche, locaş de cult unde clericul a slujit în ultimii 41 de ani.
A format numeroase generaţii de preoţi, a diortosit şi alcătuit texte liturgice, dar .....
Data: Apr 14, 2021
Anita Radics este unul dintre cei mai activi voluntari ai Bisericii în Eparhia Caransebeșului. Ea a reușit împreună cu ATOR Banatul de .....
Data: Apr 14, 2021
„Dacă o păcătoasă decăzută a cunoscut drumul către sfinţenie şi a uimit pe îngeri, aceasta se poate întâmpla şi în viaţa noastră, dacă am avea smerenie, dacă am găsi aceeaşi râvnă pe care a avut-o ea (Sf. Maria Egipteaca – n.r.)”, a afirmat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei .....
Data: Apr 14, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).