Fotografii Constantin Liviu Demeter, Gheorghe Petrilă şi Ovidiu Gabor au primit luni Diploma Anului Omagial 2021 cu medalie. Distincţiile le-au fost acordate de Patriarhul Daniel, la Reşedinţa Patriarhală, „în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru merite deosebite în păstrarea credinţei ortodoxe şi promovarea culturii creştine”.
Cei trei, membri ai Asociaţiei EtnoFotoArt, au realizat o monografie fotografică a comunităţii istroromânilor din Croaţia. Albumul conţine imagini şi informaţii despre locuitorii din câteva localități rurale de la poalele muntelui Učka, în special din satele Žejane și Šušnjevica.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulţumit, i-a felicitat şi le-a urat success în activitatea viitoare. Preafericirea Sa amintit de expoziţia Istrotomânii care urmează să fie vernisată la Muzeul Satului din capitală şi care va cuprinde fotografii semnate de cei trei artişti.
„Este o şansă pentru a arăta ceea ce aţi găsit dumneavoastră în Peninsula Istria unde sunt aceşti locuitori minunaţi care se numesc vlahi. Dumnezeu să vă binecuvinteze!”, a spus Preafericirea Sa.
Constantin Liviu Demeter a oferit mai multe informaţii legate de proiectul demarat în anul 2019:
„În cadrul Facultăţii de Istorie din Oradea, am avut un curs susţinut de profesorul Sever Dumitraşcu, în care era prezentată comunitatea istroromânilor din Istria. Una dintre localităţile de aici se numeşte Crişan. Fiind din Crişana, mi‑am dorit să îi vizitez pe aceşti istrieni. În 2019, împreună cu cei doi colegi, prin Asociaţia EtnoFotoArt şi cu ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, timp de două săptămâni, am realizat un reportaj fotografic despre comunitatea istroromânilor, unde sunt aproximativ 500 de persoane, dintre care circa 200 încă mai vorbesc dialectul vlašca. În această peninsulă, istroromânii pot fi întâlniţi doar în mediul rural, pe ambii versanţi ai Muntelui Učka, neexistând un oraş al lor”.
Imaginile surprinse vor fi valorificate într-o expoziţie la Muzeul Satului.
„I‑am fotografiat după rigorile Şcolii Monografice Dimitrie Gusti, iar în 31 august avem o expoziţie de fotografie la Muzeul Satului. Am venit cu bucurie la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru a‑i prezenta rezultatul muncii noastre, ştiind că anul acesta a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”.
Cei trei artişti au mulţumit Patriarhului Daniel şi i‑au dăruit albumul monografic al comunităţilor istroromâne vizitate şi un tablou reprezentând statuia din marmură a Sfântului Apostol Andrei, situată în Altarul bisericii din Žejane, Croația.
„Suntem deosebit de onoraţi de distincţiile primite astăzi, cu ocazia vizitei noastre la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în contextul Anului omagial al românilor din afara României. Se potriveşte precum o mănuşă această distincţie cu tema proiectului nostru, istrienii, în anul românilor de pretutindeni”, a spus Constantin Liviu Demeter.
Istroromânii sunt o ramură a românilor. Ei migrat în Evul Mediu din aria de formare a poporului român spre vest și s-au așezat în peninsula Istria, astăzi aparținând Croației.
Fiind încă din perioada stabilirii în Istria într-un proces treptat de asimilare cu populația majoritară, în prezent numărul istroromânilor, considerându-i ca atare pe cei care vorbesc limba istroromână, este estimat la sub o mie. Dialectul istroromân a fost declarat oficial de ONU „foarte grav periclitat”.
În omilia rostită de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la hramul Mănăstirii Secu – jud Neamţ, Preasfinţitul Părinte Ignatie a
Data: Aug 30, 2021
Icoana Maicii Domnului „Oranta” va fi icoana Anului 2022, „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” în Patriarhia Română. Mențiunea a fost făcută de Patriarhul .....
Data: Aug 30, 2021
Vă prezentăm selecția de imagini din lumea ortodoxă dintr-o săptămână în care s-au remarcat activitățile cu tinerii și sărbătorile închinate Maicii Domnului și Sfântului Ioan Botezătorul.
După 421 de ani de când a fost adusă în România, mâna Sfântului Nicolae a părăsit țara noastră pentru a doua oară, în perioada 27-29 august 2021, pentru a fi binecuvântare românilor ortodocși din Germania.
Moaștele, aflate în patrimoniul Bisericii „Sf. Gheorghe”-Nou .....
Data: Aug 30, 2021
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vernisează, cu prilejul Zilei Limbii Române, o expoziție de fotografie dedicată istroromânilor din Peninsula Istria, Croația. Vor fi expuse lucrări semnate de Gheorghe Vasile .....
Data: Aug 30, 2021
Vezi în imagini cum arată Biserica „Sfântul Mercurie” din cartierul Titan al Capitalei. Pictura este realizată integral în tehnica mozaicului. Sfântul lăcaș va fi sfinţit duminică, 5 septembrie.
Inițiativa construirii bisericii a aparținut Părintelui Paroh Paul .....
Data: Aug 30, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).