Pelerinaj cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou in Sectorul 3: Ne ajută să ne purtăm crucea, spune PS Timotei Prahoveanul

Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, continuă sambătă și duminică in Protoieriile Sector 3, respectiv Sector 4 București.

Sfantul vine pentru a ajuta pe toți credincioșii să ducă crucea pană la capăt, așa cum a dus-o el, cu multă smerenie și evlavie”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care conduce delegația ce insoțește moaștele.

Alături de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din delegație mai fac parte Părintele Costel Burlacu, vicar eparhial, Părintele Florin Nectarie Busuioc, protopopul Sectorului 3 al Capitalei, și diac. Andrei Duță.

Sambătă dimineață, procesiunea cu moaștele sfantului a inceput la Mănăstirea Stravropoleos din Centrul Vechi al Capitalei.

Popas la „Cetatea Crucii”

Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Dimtirie cel Nou ajunge sambătă, 13 aprilie 2024, in Protoieria Sector 3 Capitală. Prima oprire a avut loc la Mănăstirea Stavropoleos din Centrul Vechi al Bucureștilor. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„In această zi a procesiunii cu moaștele Sfantului Cuvios Dimitrie prin cetatea Bucureștilor, intaiul popas il facem in Cetatea Crucii, pentru că Stavropoleos inseamnă �cetate sau oraș al crucii�, fiind compus din cele două cuvinte stavros și poleos”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Și cred că in acești 300 de ani pe care Stavropoleos ii va implini in curand, toți cei care au trecut pragul acestui sfant locaș au dorit să-și răstignească propriul eu și să fie mai aproape de Dumnezeu. Nu in mod intamplător ne aflăm in ultima zi a Săptămanii Sfintei Cruci, iar popasul din Cetatea Crucii este plin de semnificații, intrucat este ca o inainte-prăznuire a sărbătoririi celor 300 de ani.”

Ierarhul a făcut referire la istoria mănăstirii din inima Bucureștilor și a asemănat cu un chivot biserica acesteia, ctitorită de Ieromonahul Ioanichie din Epir, Grecia, cu trei secole in urmă.

Moaștele revin la biserica in care au stat 5 ani

Următorul popas a fost tot in Centrul Vechi al Capitalei, la Biserica „Sf. Dumitru” – Poștă.

Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Dimtirie cel Nou continuă sambătă, 13 aprilie 2024, in Protoieria Sector 3 Capitală. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a amintit că moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou au stat timp de cinci ani in această biserică, după ce Sf. Mitropolit Grigorie Dascălul a inceput lucrările de restaurare a Catedralei Mitropolitane din București.

„In anul 1839, in Vinerea Luminată, o impresionantă procesiune de aici pană pe dealul Podgorenilor l-a insoțit pe Sfantul Cuv. Dimitrie, care a fost reașezat in cea de intai biserică a Țării Romanești”, a amintit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„In apropierea bisericii in curtea căreia ne aflăm, a funcționat o vreme o clădire administrativă a Mitropoliei Ungrovlahiei. Aici se țineau ședințele sinodale și aici poposeau ierarhii din Muntenia”, a mai spus ierarhul.

Moaștele Sf. Dimtirie cel Nou au poposit sambătă, 13 aprilie 2024, și la Biserica „Sf. Dumitru” – Poștă, unde au fost păstrate, timp de 5 ani, la finele sec. al XIX-lea. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Ii mulțumim Sfantului Cuvios Dimitrie că a revenit in locul in care a stat, așa cum spuneați, mai bine de cinci ani, și unde este și pictat și unde, cu binecuvantarea Părintelui Patriarh, vom avea un veșmant al său in iulie. Ii mulțumim Părintelui Patriarh pentru că ne-a inclus pe lista bisericilor care l-au primit (pe Sf. Cuv. Dimitrie in pelerinaj)”, a spus Părintele Paroh Mihai Gojgar.

In continuare, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost duse in comunități unde nu au mai poposit inainte. Următoarea oprire a avut loc la Parohia Mihai Bravu.

Oprire la Parohia Mihai Bravu

Una din opririle de pe traseul pelerinajului istoric cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou de sambătă, 13 aprilie 2024, a fost Parohia Mihai Bravu din Sect. 3 al Capitalei. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Popasul Cuviosului Ocrotitor al Cetății Bucureștilor in această zonă se face pentru prima dată in aceste parohii pe care le vom vedea astăzi”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Ele nu au fost niciodată binecuvantate de moaștele sfantului care ocrotește Cetatea Bucureștilor. Ne rugăm ca Sfantul Cuvios Dimitrie să răsplătească dragostea dumneavoastră, a acestor tineri și copii care au venit in număr mare pentru a-l intampina.”

„Mă fac purtătorul bucuriei și simțămintelor care ne insoțesc astăzi impreună cu Sfantul Cuvios Părinte Dimitrie, care se face astăzi impreună-pelerin cu noi”, a spus Părintele Paroh Bogdan Matei.

„Vă mulțumim, Preasfințite Părinte, pentru faptul că v-ați făcut astăzi impreună-pelerin cu Sfantul Cuvios Părinte Dimitrie și că ne-ați bucurat cu prezența dumneavoastră aici și prin cuvintele pe care ni le-ați rostit.”

Sf. Dimitrie cel Nou ne ajută să ne purtăm crucea

La Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” – Dristor, moaștele sfantului au făcut un popas mai lung, pentru a le permite numeroșilor credincioși să se inchine.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit că, pană in urmă cu cateva decenii, această zonă a orașului abia incepea să se dezvolte.

„Cand moaștele Sfantului Cuvios Dimitrie au ajuns in cetatea Bucureștilor, locul acesta nu era atat de animat, nu erau atat de mulți credincioși, nu existau biserici aici sau, dacă existau biserici ale unor locuitori din preajma Bucureștilor, nu aveau o asemenea frumusețe”, a spus ierarhul.

„Dar iată că Dumnezeu a randuit ca, peste ani, orașul extinzandu-se, să fie zidite, ctitorite biserici intru slava numelui Său și intru ocrotirea celor bine-plăcuți Lui.”

Părintele episcop vicar a amintit că 13 aprilie, data de desfășurare a pelerinajului prin Protoieria Sectorului 3, echivalează cu 13 ale lunii Nisan din calendarul iudaic, dată la care a fost răstignit Hristos.

Sf. Dimitrie cel Nou vine „pentru a ajuta pe toți credincioșii să ducă crucea pană la capăt”, a spus PS Timotei Prahoveanul sambătă, 13 aprilie 2024, la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” – Dristor din Sect. 3 al Capitalei, care a primit pentru aproximativ o oră moaștele Sf. Dimitrie cel Nou. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Astăzi este ultima zi a Săptămanii Sfintei Cruci, o perioadă care ne indeamnă și pe noi la aducere aminte și la trăire pe măsură pentru ceea ce s-a intamplat atunci in Ierusalim și pentru mantuirea noastră”, a subliniat Preasfinția Sa.

Ierarhul a relatat că, in cuprinsul actualei parohii, cu decenii in urmă, trăiau bulgari, iar venirea sfantului in această comunitate trimite la legătura sa cu poporul bulgar.

„Vine in acest loc și pentru a binecuvanta comunitatea de bulgari din această zonă, dar și pentru a ajuta pe toți credincioșii să ducă crucea pană la capăt, așa cum a dus-o el, cu multă smerenie și evlavie”, a spus Preasfinția Sa.

„Prietenia cu sfinții durează o veșnicie”

„Țin să ii mulțumesc Sfantului că a ales să vină in mijlocul nostru. Prietenia cu sfinții este singura prietenie care durează in veșnicie, singura prietenie neinteresată, singura prietenie in care te adresezi de la inimă la inimă fără ascunziș”, a spus Părintele Paroh Florin Nectarie Busuioc, care este și Protopopul Sectorului 3 al Capitalei.

Părintele protopop i-a mulțumit părintelui patriarh pentru organizarea pelerinajului, părintelui episcop vicar pentru sfaturi și rugăciuni, clericilor din protoierie și credincioșilor, despre a căror iubire a spus că l-a atras pe sfant să poposească in parohie.

„Prietenia cu sfinții este singura prietenie care durează in veșnicie”, a spus Pr. Florin Nectarie Busuioc, Protopopul Sectorului 3 Capitală, sambătă, 13 aprilie 2024, in cursul pelerinajului istoric cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou in Protoieria Sector 3. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Pelerinajul cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou in Protoieria Sector 3 din Capitală continuă sambătă după amiază cu popas la Parohia „Sf. Mercurie” (unde moaștele stau pană la 14:45), apoi, cu opriri scurte, la parohiile „Inălțarea Sf. Cruci” – Titan, „Sfinții Romani”, „Sf. Antonie cel Mare” – Titan, „Adormirea Maicii Domnului” – Titan și „Soborul Maicii Domnului”.

Pelerinajul de sambătă se incheie la Parohia „Acoperămantul Maicii Domnului” – Titan, unde, de la ora 16:30, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul va oficia Taina Sf. Maslu.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este organizat in contextul implinirii a�250 de ani�de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost inscris in Calendarul Ortodox, cu pomenire in data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, cand la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un�program liturgic deosebit�și o procesiune cu moaștele sfantului.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 91

Id: 80785

Data: Apr 14, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).