Peste 100 de romani prezenți la hramul Chiliei „Sf. Ipatie” din Athos: PS Varlaam a oficiat slujba privegherii

Peste 100 de romani au participat sambătă la hramul Chiliei „Sfantul Ipatie” din Muntele Athos. Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat slujba privegherii� in cinstea Sfantului Ipatie, Episcopul Gangrei.

Slujba a inceput vineri la ora 18:30 cu Pavecernița Mică și starea a patra din Acatistul Maicii Domnului, conform randuielii athonite.

„Randuiala privegherii de toată noaptea a durat aproximativ 16 ore, fiind săvarșită după tipicul athonit. Cele două strane au cantat cu multă măiestrie, cei prezenți remarcand frumusețea efosului aghiorit”, a relatat pentru Basilica.ro Mihai Răzvan Clipici, Consilier patriarhal la Sectorul Cultură, Pictură și Restaurare din cadrul Administrației Patriarhale, care a participat la hram.

La Sfanta Liturghie au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ieroschimonahul Pahomie Vatopedinul, Ieroschimonahul Ignatie Bozianu, starețul Chiliei „Sfantul Ipatie”, Ieromonahul Teofil Covaci de la Schitului romanesc Prodromu, impreună cu alți stareți și monahi din Sfantul Munte Athos.

PS Varlaam, impresionat de cantarea la strană

„Sunt foarte impresionat de prezența prietenoasă și frățească a părinților greci care au cantat la strană pe parcursul intregii privegheri”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Răspunsurile liturgice au fost oferite alternativ in limbile greacă și romană de călugări de la Chilia „Sfinții Doctori fără de Arginți” și de membrii grupului psaltic „Nectarie Protopsaltul” din București, alături de monahi de la Chilia „Sfantul Ipatie”.

„Sunt foarte recunoscător, in primul rand, lui Dumnezeu că m-a invrednicit să mă reintorc la această chilie la care am apreciat incă de la inceput duhul duhovnicesc, buna randuială și evlavia părinților și fraților care se nevoiesc aici in acest așezămant”, a afirmat Preasfinția Sa.

„Mulțumesc, in al doilea rand, părintelui stareț Ignatie, pentru această onoare deosebită pe care mi-a făcut-o, de a mă invita la hramul din acest an, la pomenirea Sfantului Sfințit Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei”.

Episcopul vicar patriarhal l-a felicitat pe Ieroschimonahul Ignatie Bozianu „pentru că păstrează in această chilie duhul pe care l-a primit de la duhovnicul și indrumătorul său, părintele Dionisie Ignat de la Colciu, continuand astfel tradiția evlavioasă și nevoitoare a acestei comunități călugărești, care a fost condusă și care a avut printre viețuitori oameni cu viață sfantă, recunoscuți de monahii athoniți”.

De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit Arhimandritului Efrem Vatopedinul, Starețul Mănăstirii Vatopedu, sub ocrotirea căreia se află Chilia „Sfantul Ipatie”, „pentru bunăvoința de a răspunde afirmativ la solicitarea părintelui Ignatie și de a ingădui prezența și slujirea mea la această prăznuire”.

Ierarhul a binecuvantat pelerinii prezenți și a apreciat osteneala de a participa la hramul așezămantului monahal.

An aniversar

„Anul acesta se implinesc douăzeci de ani de la trecerea la cele veșnice a Cuviosului Dionisie Ignat de la Colciu, părintele duhovnicesc al obștii de la Chilia Sfantul Ipatie și douăzeci de ani de cand stăreția chiliei i-a fost incredințată părintelui ieroschimonah Ignatie Bozianu, de către părintele Efrem Vatopedinul, din incredințarea Cuviosului Dionisie de la Colciu”, a explicat Răzvan Mihai Clipici.

Chilia „Sfantul Ipatie” este cunoscută in randul călugărilor aghioriți și al pelerinilor pentru viața duhovnicească a monahilor romani care au trăit in acest loc.

Cuviosul Orest Baldovin, ucenicul Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, și Arhimandritul Dometie Trihenea, mare duhovnic și stareț athonit de la mijlocul secolului al 20-lea, sunt doi dintre cei mai de seamă monahi care au viețuit aici.

Sfantul Ipatie, Episcopul Gangrelor este serbat in data de 31 martie/13 aprilie conform calendarului nerevizuit.

Foto credit: Casian Cosma


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 152

Id: 80812

Data: Apr 17, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).