PS Paisie Lugojanul a sfințit noul centru social dedicat copiilor și persoanelor fără adăpost al unei parohii timișorene

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a oficiat luni slujba de sfințire a noului centru social dedicat copiilor și persoanelor fără adăpost, inființat de Parohia Fabric Vest din Timișoara.

Centrul a fost inființat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, costurile finale ridicandu-se la 5 milioane lei. Din suma totală, parohia timișoreană a contribuit cu aproximativ 1,3 milioane lei, proveniți din fondurile parohiale și din donații.

Centrul va putea oferi servicii pentru aproximativ 400 de persoane.

„Persoanele care vor beneficia de aceste servicii, oferite de centrul social al Arhiepiscopiei, vor avea un sprijin și in societate și in viața lor duhovnicească”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Foto credit: Dan Andrei Tonca / Parohia Fabric Vest Timișoara / Facebook

De asemenea, pr. Cristian Pavel, consilier eparhial al Sectorului social, a subliniat importanța acestor parteneriate in virtutea sprijinirii persoanelor fără adăpost.

„Credem că aceasta este soluția, acest parteneriat dintre public-privat, sprijinirea reciprocă”.

„Fondurile europene, mai bine spus Programul Operațional Regional evident că a constituit procentul cel mai mare al finanțării, insă fără contribuția Bisericii, a Mitropoliei Banatului și a partenerilor, atat din străinătate, cat și din localitate, ar fi ingreunat, ca să nu zic ar fi amanat de fapt, implementarea acestui proiect”, a adăugat părintele consilier.

Cu această ocazie, prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a declarat pentru Trinitas Tv faptul că Biserica prin astfel de proiecte finanțate cu fonduri europene devine un model pentru celelalte instituții ale statului.

„Fie că discutăm de domeniul social, că discutăm de domeniul de sănătate sau de invățămant. Biserica este acolo un far călăuzitor care ne servește ca model in reformarea sistemului nostru administrativ, care in anumite domenii a rămas in urmă”.

Foto credit: Dan Andrei Tonca / Parohia Fabric Vest Timișoara / Facebook

Totodată, pr. paroh Constantin Jinga a detaliat scopul centrului social, despre care a spus că iși propune să le asigure copiilor accesul la educație și să le ofere „o șansă la viață”.

„Ceea ce vom incerca să realizăm in acest centru social, cu contribuția membrilor parohiei noastre, va fi să oferim copiilor care vor participa aici, care vor fi inscriși in programele noastre, să le asigurăm o educație, să le asigurăm și să le dăm o șansă in viață”.

De-a lungul istoriei Parohia Fabric Vest Timișoara a desfășurat numeroase programe sociale dedicate persoanelor aflate in dificultate, incă din perioada interbelică, preoții slujitori aveau grijă de copiii cu posibilități materiale reduse.

Foto credit: Parohia Fabric Vest Timișoara / Facebook


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 68

Id: 80818

Data: Apr 17, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).