Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia in Arhiereu.

PS Iustin s-a născut in 23 iunie 1961 in comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei.

A urmat primele opt clase la Şcoala Generală�Octavian Goga�din localitate, iar in 1976, la varsta de paisprezece ani a intrat in obștea Mănăstirii�Sfanta Ana�– Rohia, ca frate. A urmat treapta intai de Liceu in satul natal, petrecand vacanţele in Mănăstire.

In anul 1979 a fost transferat, cu aprobarea IPS Teofil Herineanu, la Seminarul din Cluj-Napoca pe care l-a absolvit in anul 1983.

In anul 1983 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii Rohia. In 1985 a fost tuns in monahism avandu-l naş de călugărie pe PS Justinian Maramureșanul, primind numele de Iustin.

Ca ieromonah slujitor la mănăstirea Rohia, a indeplinit şi ascultarea de secretar al mănăstirii. In anul 1988 s-a inscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit in anul 1992.

Tot in 1988, Arhiepiscopul Teofil al Clujului i-a incredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii Rohia, iar in ianuarie 1989 a fost numit stareţ al acestei mănăstirii. In 1990 a devenit protosinghel, iar in anul 1993, la propunerea PS Justinian, Sfantul Sinod al BOR aprobă ridicarea sa la rangul de arhimandrit.

In 22 martie 1994 Sfantul Sinod al BOR aprobă alegerea sa in postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramureşului şi Sătmarului cu titlul de Sigheteanul.

In17 aprilie 1994�a avut loc la Mănăstirea�Sfanta Ana hirotonia in arhiereu, oficiată de către IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu şi PS Justinian.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales pe Preasfinţitul Părinte Iustin in demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului in şedinţa din 16 decembrie 2016. Intronizarea a avut loc in data de 27 decembrie 2016, la Baia-Mare.

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 67

Id: 80816

Data: Apr 17, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).