Peste 120 de clerici din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au susținut examene pentru obținerea gradelor profesionale

Peste 120 de clerici din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au susținut marți proba scrisă a examenelor de definitivat și de grad 2 in preoție la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Din totalul de 128 de clerici inscriși, 65 examenul de grad 2 in preoție, iar ceilalți 63 de clerici susțin examenul de definitivat.

Proba de examinare orală va avea loc miercuri, 10 iulie, in cadrul aceleiași instituții de invățămant teologic.

Din catedra de examinare au făcut parte Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul și Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cunoașterea teologică și trăirea duhovnicească

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul le-a vorbit clericilor despre importanța impletirii cunoașterii teologice cu viața spirituală.

„Este foarte simplu ca prin studiu să cunoaștem foarte bine Scriptura, să cunoaștem foarte bine teologie, dogme, metode pastorale, catehetică, liturgică. Putem ajunge să fim foarte buni predicatori, cu mare succes la public, recunoscuți in media drept �vedete�, şi totuşi să fim departe de cunoașterea lui Dumnezeu”.

Pe de altă parte. „dacă doar cunoașterea aceasta, dobandită din cărți și din cursuri, ar putea produce sfințenie in randul slujitorilor, atunci ar trebui să avem cei mai evlavioși slujitori ai Bisericii din istorie trăind in zilele noastre. Dar nu-i avem!”, a spus Preasfinția Sa.

„Deși sunt neapărat necesare toate cunoștințele teologice dobandite in școli, din cărți, din cursuri, totuși, dacă nu reușim să dobandim �cunoașterea lui Dumnezeu�, să dobandim slujirea prin iubire față de Dumnezeu și față de semeni, atunci certificatul tocmai obținut nu va fi in stare să ne ajute deloc”, a adăugat ierarhul.

Intr-o declarație pentru Ziarul Lumina, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre beneficiul testării cunoștințelor.

„Cursurile și examenele pe care Mitropolia Munteniei și Dobrogei le organizează in fiecare an constituie, pentru mulți preoți din eparhiile acestei mitropolii, prilejul de a aprofunda anumite teme: atat cele pe care anul in curs le propune, conform hotărarii Sfantului Sinod, cat și altele care vizează misiunea Bisericii”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„O astfel de intalnire cu preoții constituie o bucurie și o mai mare nădejde pentru cei care ii examinează, pentru că mulți dintre ei vădesc o maturitate și o preocupare deosebite, ceea ce reprezintă o nădejde pentru misiunea Bisericii”.

La randul său, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit despre bucuria și aprecierea cu care inițiativa clericilor de a susține examenele de obținere a gradelor profesionale a fost intampinată.

„Ne bucurăm că există un interes atat de mare pentru aceste cursuri, fapt care arată că și in Biserică există preocuparea pentru perfecționarea continuă”, a declarat Episcopul vicar patriarhal.

Cursurile au fost organizate de Sectoarele administrativ-bisericesc și invățămant și activități cu tineretul ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto credit: Ziarul Lumina


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 40

Id: 81414

Data: Jul 9, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).