Praznuiri de traditie la Carcea, Craiova si Leamna

Sfântul Antonie cel Mare, patronul monahilor si monahiilor, va fi praznuit la 17 ianuarie. În Arhiepiscopia Craiovei, între lacasurile de închinare ridicate în cinstea marelui nevoitor si ostenitor se afla Manastirea Cârcea si Paraclisul mitropolitan „Maica Precista“ - Dudu din Craiova, informeaza “Ziarul Lumina”.Ca în fiecare an, de praznicul Sfântului Antonie cel Mare, Manastirea Cârcea îsi va deschide portile pentru a-l primi pe Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei. Cu acest prilej, Înaltpreasfintia Sa va savârsi aici Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Singura manastire doljeana închinata Sfântului Antonie cel Mare

Sfânta Manastire Cârcea este ctitoria ieromonahului Ioachim si a schimonahiei Sofronia. Mitropolitul Nestor, de vrednica pomenire, a binecuvântat înfiintarea acestei manastiri, sfintita în anul 1992.Astazi manastirea este condusa de maica stareta Eleodora Cristofir, fiica ctitorilor. Prin staruinta maicii Eleodora si a celor 10 vietuitoare s-a ridicat biserica de zid a manastirii, cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare“ si „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului“, un corp pentru chilii si o trapeza. Paraclisul sfintei manastiri este închinat Sfintei Treimi. Manastirea nu este lipsita nici de o traditie pioasa care spune ca pe locul actualei manastiri a existat, în vechime, un schit de calugari. De altfel, exista în apropiere si o cruce cu însemnari chirilice, care ar certifica continuitatea monahala a locului. Tot referitor la aceasta istorie sunt si spusele batrânilor satului, care vorbesc despre „fântâna calugarilor“ si despre cimitirul „La calugari“, aflat la aproximativ 500 de metri de manastire, fiind strajuit de o veche bisericuta.Pictura sfântului lacas a fost finalizata în urma cu trei ani, de catre Grigore Popescu Muscel. Biserica a fost resfintita de IPS Parinte Irineu la data de 21 noiembrie 2011.

Sfântul Antonie, ocrotitor al Catedralei „Madona Dudu“ din Craiova

În Craiova, Sfântul Antonie cel Mare va fi cinstit în chip deosebit la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu“. Praznicul va începe de mâine seara, atunci când parintii slujitori vor savârsi Vecernia, Litia si slujba Privegherii. A doua zi, vineri, 17 ianuarie, Sfânta Liturghie va fi oficiata de pr. Eugen Bacioiu, administratorul paraclisului mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi.Biserica „Madona Dudu“ din Craiova mai este cunoscuta si sub denumirea de „Catedrala Maicii Domnului“. Este una dintre cele mai impunatoare lacasuri de închinare din Cetatea Baniei. Biserica se afla aproape de centrul municipiului Craiova, în imediata vecinatate a Muzeului de Istorie din Cetatea Baniei.Biserica „Maica Precista de la Dud“, asa cum mai este cunoscuta în istorie, a fost construita între anii 1750 si 1756. Pe lânga Sfânta Fecioara, ocrotitoarea de drept a sfântului lacas, catedrala a fost închinata si Sfântului Antonie de la Iezer (23 noiembrie). Prima atestare documentara se face în anul 1758, primii ctitori fiind Constantin Fotescu si Hagi Ion Gheorghe.Biserica a fost construita în stil brâncovenesc, cu abside pentru strane si cu trei turle (doua deasupra pronaosului si una deasupra naosului). Zestrea ei este una impresionanta. Cu timpul, din mila lui Dumnezeu, ctitorii au asezat în vistieria sfintei catedrale numeroase daruri, odoare, mosii sau case, raspândite în aproape întreaga Oltenie.Credinciosii parohiei doljene Leamna vor trai de asemenea bucurii duhovnicesti de hramul Sfântului Antonie cel Mare. Biserica din localitate a fost sfintita în anul 2007, fiind închinata Sfântului Antonie.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 387

Id: 37361

Data: Jan 15, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar