Profil de mucenic la 113 ani: Preotul Haralambie a indurat enorm, a alinat și mai mult

Mucenicul Haralambie este cel mai longeviv sfant cunoscut, considerat intre sfinții tămăduitori pe care Patriarhia Romană ii comemorează in 2024.

Asia Mică a inceputului de secol 3 a fost uluită, pe de o parte, de minunile pe care le-a făcut, iar pe de altă parte, de torturile la care a rezistat acest mucenic la varsta sa de peste 113 ani (sau chiar 115, după unii).

Sfantul Sfințit Mucenic Haralambie, pe care Biserica il pomenește in fiecare an in data de 10 februarie, a fost preot in Cetatea Magneziei din Asia Mică (in Turcia de astăzi), la finalul secolului 2 și inceputul secolului 3.

Pentru puterea și zelul cu care propovăduia credința creștină, a ajuns in atenția proconsulului Lucian al Magneziei. Acesta l-a arestat și i-a poruncit să se inchine idolilor.

In urma refuzului categoric al preotului Haralambie, Lucian a dat ordin ca acesta să fie torturat pană cand se va conforma.

Torționarii săi au folosit un instrument cu care i-au jupuit pielea de pe corp, i-au rupt carnea cu carlige de fier și l-au supus la multe chinuri inimaginabile.

„Mulţumesc vouă, fraţilor, că, strujind trupul meu cel vechi şi bătran, m-aţi innoit, imbrăcandu-mi sufletul cu haina cea nouă a suferinţelor pentru Hristos”, spunea sfantul in acest timp.

Și-a vindecat torționarul

La un moment dat, proconsulul insuși, cuprins de manie, a luat instrumentele de tortură și a incercat să-l rănească, dar deodată mainile i-au căzut ca secerate de sabie. Disperat, l-a implorat pe sfant să-l salveze. Sfantul Haralambie s-a rugat pentru Lucian, care s-a vindecat pe loc.

La vederea minunii, Proconsolul Lucian și mulți dintre cei prezenți au trecut la creștinism. De asemenea, a oprit persecutarea creștinilor din provincia pe care o guverna, intenționand să-i raporteze impăratului toate cele intamplate.

Intre timp, Haralambie a făcut numeroase minuni, ca vindecarea unor bolnavi, redarea vederii unui orb, și chiar și invierea unor morți. Faptele preotului Haralambie au ajuns in atenția impăratului roman Septimiu Sever, care a trimis soldați să-l ducă in fața sa, la Antiohia.

Odată ajuns in Antiohia, soldații impăratului l-au supus la noi torturi: i-au infipt un piron de fier in trup, i-au ars fața și i-au jupuit pielea, insă Haralambie se vindeca in chip minunat, prin darul lui Dumnezeu.

Toți se făceau creștini

Impăratul, uimit, a vrut atunci să-l pună la incercare pe Haralambie: a adus o persoană care era posedată de un duh rău timp de 35 de ani, pentru a vedea dacă Haralambie ar putea alunga acest demon.

Sfantul, cu harul lui Dumnezeu, a făcut și această minune iar impăratul a exclamat: „Cu adevărat, mare este Dumnezeul creștinilor!”. La fel, impăratul a adus in fața lui corpul unui tanăr care murise cu trei zile in urmă, iar acesta a inviat după rugăciunea făcută de Haralambie.

Văzand toate acestea, mulți oameni au inceput să creadă in Hristos Mantuitorul. Chiar și fiica impăratului, Galinia, a trecut la creștinism.

Prefectul Crispus l-a indemnat pe impărat să-l ucidă cat mai repede pe Haralambie, pentru a stăvili astfel răspandirea creștinismului in provincia Antiohia. La noul refuz al sfantului mucenic de a se inchina zeilor păgani, impăratul a dat ordin să i se zdrobească gura cu pietre și să i se ardă barba, dar sfantul a intors flăcările asupra chinuitorilor săi.

In cele din urmă, la insistențele prefectului Crispus, impăratul a pronunțat sentința de condamnare la moarte a lui Haralambie, prin decapitare. Din mila Domnului, sfantul a murit inainte de a fi executat. Fiica impăratului, Galinia, a ingropat trupul martirului cu multă cinste.

Citește Acatistul Sfantului Haralambie.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 108

Id: 80270

Data: Feb 11, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).