Pr. Stăniloae despre munca de cronicar a Arhim. Ioanichie Bălan: O neistovită căutare manifestată ca vocaţie

Sambătă s-au implinit 94 de ani de la nașterea Arhimandritului Ioanichie Bălan de la Mănăstirea Sihăstria Neamț.

Autor a numeroase scrieri, printre care „Patericul romanesc”, „Vetre de sihăstrie romanească” și „Convorbiri duhovniceşti”, părintele Ioanichie poate fi considerat cronicarul monahismului romanesc contemporan. Iată ce spunea Preotul Dumitru Stăniloae despre truda sa:

„Stăpanit de o neistovită căutare manifestată ca o vocaţie, cuvioşia Sa a colindat prin toate laturile pămantului binecuvantat al ţării spre a-i descoperi comori duhovniceşti. Şi osteneala i-a fost răsplătită din belşug. A cercetat şi a adunat numeroase mărgăritare de mult preţ, chipuri şi cuvinte de aleasă povăţuire duhovnicească ale unui mare număr de călugări ierarhi romani imbunătăţiţi, trăitori de-a lungul secolelor pe toate plaiurile patriei, evidenţiind şi pe această cale unitatea spirituală a neamului nostru” (text din prefața Patericului romanesc).

A editat, de asemenea, cele mai multe din scrierile Părintelui Cleopa Ilie, al cărui ucenic a fost, și a reeditat colecția „Viețile Sfinților” (12 volume), după ediţia Sfantului Grigorie Dascălul. Unele dintre operele sale au fost traduse și in limbile engleză, franceză, greacă, rusă, italiană ș.a.

Părintele Ioanichie Bălan

Părintele Ioanichie (Ioan Bălan) s-a născut in data de 10 februarie 1930 in localitatea Stănița, județul Neamț.

După ce a absolvit Liceul comercial din Roman, la varsta de 19 ani, a mers la Mănăstirea Sihăstria Neamțului. A fost tuns in monahism in data de 14 aprilie 1953 și hirotonit diacon in ziua următoare.

Intre anii 1949-1971 a indeplinit in Mănăstirea Sihăstria ascultările de casier, contabil, secretar și ghid al mănăstirii.

In anul 1971, sub presiunea autorităților comuniste, a fost transferat la Mănăstirea Bistrița, județul Neamț, unde a rămas pană in anul 1990. Acolo a desfășurat cea mai intensă activitate misionară, prin scrieri și predică.

Intre anii 1971-1975 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. In data de 2 februarie 1979, a fost hirotonit ieromonah de către viitorul Patriarh Teoctist (pe atunci mitropolit al Moldovei). In 1984 a fost numit protosinghel, iar in 1992, arhimandrit. Abia in anul 1990 va reveni la Mănăstirea Sihăstria, unde işi va continua activitatea misionară şi publicistică.

Arhimandritul Ioanichie Bălan a trecut la cele veșnice la varsta de 77 de ani, in noaptea de 21 spre 22 noiembrie 2007, după trei ani de grea suferință. A fost inmormantat la Mănăstirea nemțeană Sihăstria.

Forțat de Părintele Cleopa să predice

La inmormantarea arhimandritului Ioanichie, starețul Victorin Oanele a evocat inceputul activității sale de predicator:

„Avand de la Dumnezeu şi darul cuvantului, dar stand in umbra stareţului său, vrednicul de pomenire părintele nostru Cleopa, nu indrăznea să ţină cuvant de invăţătură credincioşilor, pană cand, părintele Cleopa, cunoscand darul pe care il avea părintele Ioanichie, la o Sfantă Liturghie, deschizand Uşile Impărăteşti, l-a scos forţat in faţa poporului, spunand: �Iubiţi credincioşi, astăzi o să vă predice părintele Ioanichie�. Şi de atunci nu a incetat să reverse peste cei care il ascultau din darul pe care-l primise de la Dumnezeu”.

„Cei care l-au auzit predicand puteau să sesizeze că, deşi de multe ori cuvantul său era aspru, totuşi avea o sensibilitate aparte a inimii, care-i aducea lacrimi in ochi şi pentru cateva clipe işi oprea cuvantul spre a-şi struni plansul care era gata să izbucnească”, mai spunea Arhim. Victorin Oanele.

Sfaturile Părintelui Ioanichie Bălan

Cunoștințele și trăirea părintelui Ioanichie se observau adesea și prin sfaturile scurte și pline de folos pe care le oferea, precum: „Străduieşte-te să ţii cat mai mult tăcerea”, „Fugi cu totul de urata manie”, „Caută pe Domnul in necazuri”.

„M-am legat de părinţi, de simplitatea lor, de inima lor curată, a bătranilor, a tinerilor, de sinceritatea lor, şi m-am inrolat şi eu impreună cu ei să slujesc Biserica. Şi m-am simţit şi eu ales de mana Domnului fără să ştiu cum exact. Atata ştiu că pană astăzi n-am regretat că am intrat in viaţa monahală. Şi am simţit aceasta ca un semn că Dumnezeu m-a ocrotit şi mi-a indreptat paşii pe această cărare duhovnicească”, spunea Arhim. Ioanichie Bălan.

Citește 20 de sfaturi de la părintele Ioanichie Bălan

Foto credit: Mănăstirea Sihăstria Neamțului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 110

Id: 80274

Data: Feb 11, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).