Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților face o paralelă între zicala „Prinde orbul, scoate-i ochii!” și „Vindecarea orbului din naștere”, text evanghelic prezentat la liturghie duminică, 24 mai 2020.
„Nu știu dacă autorul acestei zicale s-a inspirat din evanghelia de astăzi, dar prea se potrivește!”, remarcă PS Sebastian într-un text publicat pe site-ul oficial al Eparhiei.
„Mântuitorul Hristos dăruiește vedere unui orb din naștere, și ce pătimește săracul de el după aceea?!… Ca și cum le-ar fi scos lor ochii, pentru a-i dărui orbului, așa s-au năpustit fariseii și cărturarii asupra bietului om:
„‹Nu este el! Sau, dacă da, atunci înseamnă că nu s-a născut orb. Vino încoace orbule, spune dacă ai fost cu adevărat orb! Povesteşte-ne cum s-a întâmplat!… Daţi-l afară că nu e bun de nimic! Aduceţi-i pe părinţii lui!› Pe aceia i-au întrebat: ‹E adevărat că e fiul vostru? Ce s-a întâmplat cu el?› Părinţii, speriaţi, au dat din colţ în colţ, temându-se de fariseii care porniseră o campanie de orbire generală, prin care doreau să facă așa fel ca să „nu mai vadă” nimeni niciodată Adevărul.
„O anchetă penibilă, în care este chemat orbul din nou. Este ameninţat de data aceasta. I se sugerează să se renege pe sine şi să se întoarcă în ‹întunericul de unde venise›. Un spectacol dezgustător, dar surprins atât de sugestiv în sintagma ‹prinde orbul, scoate-i ochii!›”.
Duminica orbilor
Aprofundând înțelesurile acestui text evanghelic, ierarhul spune că poate ar fi trebuit ca duminica aceasta să se numească, mai curând, „duminica orbilor”, decât „duminica orbului”.
„Căci cine vede, până la urmă, și cine nu? Orbul L-a ‹văzut› pe Hristos, dar fariseii şi cărturarii au rămas anchetându-L şi astăzi. Nu vi se pare că nu doar zicala românească citată se potrivește evangheliei de astăzi, ci și atacul tot mai întețit al ‹orbilor› din vremea noastră asupra creștinismului?”
PS Sebastian reclamă mai multe categorii de farisei și cărturari „orbi” care atacă Biserica în zilele noastre:
- Luptătorii pentru scoaterea icoanelor din școli;
- Artizanii campaniei de cenzurare a sărbătorilor creștine, în special a Crăciunului;
- Militanții pentru eliminarea Religiei din învățământul de stat;
- Dușmanii moralei și ai familiei creștine − promotori, în schimb, ai păcatelor împotriva firii, ai căsătoriei persoanelor de același sex, ai ideologiei de gen și ai educației sexuale premature și deviante a copiilor;
- Adversarii Sfintei Împărtășanii.
„De unde își iau acești ‹războinici› ai răului râvna de a tot vâna creștinismul? Ce este atât de nociv în a petrece cineva în ‹lumina› pe care Domnul a dăruit-o, ca și orbului de astăzi, tuturor celor care-I urmează Lui?” se întreabă Episcopul Slatinei și Romanaților.
„Faptul că nu toți creștinii reușesc să se ridice la înălțimea Învățătorului lor nu cred că dă dreptul nimănui nici la renegarea Sa și nici la persecutarea celor ce izbutesc prea puțin să o facă. De când este spectatorul mai performant decât concurentul, fie el și ultimul clasat în concurs? De când a devenit aflătorul în treabă mai credibil decât stăruitorul codaș, sau necredinciosul decât creștinul, fie el și unul de mai puțin succes?”.
„Scriu acestea toate nu pentru a ne plânge de milă unii altora, ci pentru a motiva și a mobiliza pe cât mai mulți la pilda și comportamentul orbului”.
„Vedeți cum acela, odată ‹luminat› de Domnul, nimeni și nimic nu l-a mai putut clinti din credința lui? Ba încă a dobândit și curajul de a-i ironiza pe stăpânii lumii lui: ‹V-am spus acum și n-ați auzit? De ce mă întrebați iarăși? Nu cumva voiți și voi să vă faceți ucenici ai Lui?› Știa prea bine din ce întuneric venise și era prea încântat de ‹lumina cea adevărată› pe care o primise, ca să se mai întoarcă vreodată acolo”.
„Noi, fraților, suntem conștienți cu ce fel de LUMINĂ ne-a luminat Domnul? Lumina credinței creștine! ‹Am văzut lumina cea adevărată și am primit Duhul cel ceresc›? Părăsi-vom, oare, lumina aceasta de dragul întunericului de altădată?… Să nu fie!”
Sursă: Episcopia Slatinei și Romanaților
Foto credit: Episcopia Slatinei și Romanaților
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 336
Id: 70260
Data: May 24, 2020
Imagine:
„Orbul din Evanghelie a reușit să-L uimească pe Domnul Hristos prin atitudinea lui, încât Hristos l-a căutat din nou. Este singurul om vindecat de Mântuitorul Hristos, pe care îl caută după ce îl tămăduiește”, a .....
Data: May 24, 2020
Sute de credincioși au fost prezenți duminică la Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar Ieronim Sinaitul în curtea Catedralei Patriarhale, la „Baldachinul Sfinților”.
Data: May 24, 2020
Patriarhul Daniel a evidențiat în predica adresată duminică, 24 mai 2020, lucrarea lui Dumnezeu printr-o persoană infirmă, un orb care devine luminător al multora, dascăl pentru noi și mărturisitor al lui Hristos.
„Boala nu este întotdeauna o urmare a păcatului, ci .....
Data: May 24, 2020
Odată cu reluarea în mediul online a procesului învățământ, 312 copii din județul Alba, proveniți din medii defavorizate, sunt stimulați în mod concret pentru a finaliza anul școlar.
Săptămânal, ei vor primi pachete .....
Data: May 24, 2020
Episcopia Tulcii a dăruit săptămâna trecută 25 de tablete unor elevi cu rezultate şcolare excepționale, dar cu o situaţie financiară delicată.
Dispozitivele electronice, în valoare de 9900 lei, au ca scop susținerea educației online în perioada pandemiei și au fost .....
Data: May 25, 2020
Episcopul Vicar Atanasie de Bogdania a slujit la Centrul Eparhial din Roma în Duminica Vindecării orbului din naștere. A fost
Data: May 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).