„Nu întâmplătoare este așezarea astăzi în Mănăstirea Ghighiu a unui fragment din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni”, a spus miercuri Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La fel ca Sfinții Părinți Ioachim și Ana, familia Brâncovenilor și-a asigurat nașterea în veșnicie prin credință și naștere de prunci, a spus ierarhul.
Dezlegarea blestemului protopărinților Adam și Eva și începutul Zilei a Opta, Ziua Veșniciei, au fost posibile doar prin Nașterea Maicii Domnului, a spus Preasfinția Sa.
Nașterea de copii mântuiește neamul
Episcopul vicar a amintit că poporul evreu a reușit să depășească vicisitudinile istoriei „datorită faptului că familiile lor au avut mulți copii”. Pentru că printr-un Om urma să vină izbăvirea, a nu avea copii era considerat blestem la o familie din Poporul Ales.
„Fecioara Maria și rudenia ei apropiată, Ioan Botezătorul, sunt rodul unei rugăciuni stăruitoare și îndelungate. Nașterea lor, chiar dacă nu a fost asemenea Nașterii Mântuitorului Hristos, a avut totuși lucrare dumnezeiască”, a subliniat ierarhul.
„La bătrânețe, după o rugăciune de foc în Pustiul Hozeva – atât el, cât și soția lui s-au rugat în locuri diferite –, au primit ca dar pe cea «mai înaltă decât cerurile și mai curată decât strălucirile soarelui»”, a adăugat el.
„Să reflectăm îndelung cât de mult s-au rugat acești părinți ca să primească rod la bătrânețe măcar. Nu și-au pierdut nădejdea, deși anii vieții lor trecuseră.”
La fel ca Poporul Ales, în trecut și românii „au biruit cu mulțimea copiilor”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei, menționând situația istorică a românilor din Transilvania, care s-au unit cu România și în virtutea faptului că reprezentau populația majoritară și în creștere din această provincie românească.
În acest sens, familia Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost un model: Domnitorul și Doamna Marica au avut 11 copii, pe care i-au născut și crescut „în frică de Dumnezeu” și „într-o atmosferă de profundă rugăciune”, a spus ierarhul.
O familie sub ocrotirea Maicii Domnului

„Și i-au așezat sub ocrotirea Maicii Domnului, pentru că aceasta era și sărbătoarea Familiei Brâncoveanu, pe lângă sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
El a adăugat că, după martiriul fiilor și soțului ei, Doamna Maria Brâncoveanu a dat și ea dovadă de „tăria pe care martirii au avut-o”.
Iar așezarea unui fragment din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu în Mănăstirea Ghighiu de această sărbătoare ne arată că acest sfânt român și doamna sa au avut o credință „asemenea credinței pe care au avut-o Sfinții Părinți Ioachim și Ana”.
Fragmentul din moaștele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu a fost dăruit mănăstirii de Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din București. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit racla acestuia.

Programul sărbătorilor de la Mănăstirea Ghighiu continuă joi cu Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinților Părinți Ioachim și Ana. În perioada 7-9 septembrie, la mănăstire se află și racla cu moaștele întregi al Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, adusă de la biserica bucureșteană. În fiecare seară din această perioadă este citit Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni.
În ianuarie 1990, poetul Ioan Alexandru și Părintele Nicolae Tănase înființau, la Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din București, mișcarea „Salvăm vieți – Pro Vita Brâncoveanu”, care își propunea să salveze copii de la avort. Astfel, sfântul martir este și patronul cauzei pro-viață din România.
La Mănăstirea Ghighiu se găsește Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca”, vestită pentru vindecări minunate și pentru darul nașterii de prunci oferit celor cărora medicii nu le mai dau șanse.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 308
Id: 74716
Data: Sep 8, 2021
Imagine:
Parohia Brâncuşi din Sectorul 6 al Capitalei propune un workshop gratuit de comunicare pentru tineri, în perioada 16-19 septembrie 2021.
Titlul workshopului este „Comunicarea în mediul online: provocări şi beneficii. Misiunea eclezială”. Trainerii vor fi .....
Data: Sep 8, 2021
Părintele Patriarh Daniel transmite un mesaj la începutul anului şcolar 2021-2022. Preafericirea Sa vorbește despre „elevii, părinţii, învățătorii și profesorii români de pretutindeni”, despre „utilitatea, dar și limitele educației on-line”, precum și despre rolul familiei în .....
Data: Sep 8, 2021
Școala Primară „Sfântul Stelian”, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a intrat de miercuri în reţeaua şcolară a municipiului Bistriţa.
Şcoala va funcţiona cu o singură clasă, cea pregătitoare, cu maximum 25 de locuri, şi până în 13 .....
Data: Sep 9, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, îşi serbează onomastica de ziua Sfântului și Dreptului Ioachim, cinstit în data de 9 septembrie.
Singurul ierarh român care poartă numele Sfântului Ioachim s-a născut în data de 29 martie .....
Data: Sep 9, 2021
Un monument din Republica Moldova, dedicat eroilor neamului, distrus în timpul regimului bolşevic, a fost reconstruit de Asociaţia Monumentum împreună cu ASCOR Iaşi, pe baza unor fotografii și descrieri de arhivă. Sfinţirea mausoleului va avea loc în data de 19 octombrie 2021, la .....
Data: Sep 9, 2021
Protopopiatul de Huedin comemorează vineri 81 de ani de la asasinarea protoiereului Aurel Munteanu (10 septembrie 1940), avându-l invitat pe PS Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Manifestările de vineri vizează și .....
Data: Sep 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).