Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat vineri seară Denia Prohodului la Catedrala Patriarhală. La predică, ierarhul a vorbit despre mărtuirisirea tâlharului de pe cruce și a spus care este chemarea Bisericii pentru fiecare dintre noi în acest ultim ceas al unei perioade de pocăință.
PS Timotei a subliniat că această perioadă liturgică este una foarte profundă iar frumusețea cântărilor nu are seamăn. Mai departe, ierarhul, referindu-se la cântarea „Acestea zice Domnul”, a vorbit despre atitudinea opusă a oamenilor la dragostea fără margini a Mântuitorului care s-a jertfit pentru răscumpărarea noastră.
„El S-a răstignit pe Muntele Golgota într-o grădină ca să ne aducă aminte că în grădina Edenului Adam a căzut. În locul pomului din Rai, la care nu ar fi trebuit să aibă acces dacă ar fi ascultat porunca lui Dumnezeu, s-a înfipt Crucea. În locul rodului înșelător, Mântuitorul a băut oțet și fiere pentru a răscumpăra păcatul protopărinților noștri”.
„Iubirea lui fără de margini, dragostea lui față de ucenici, arătată deopotrivă celor care i-au fost aproape și celor care L-au întâlnit în timpul predicării Evangheliei, a fost răsplătită cu trădare, pentru treizeci de arginți – «prețul Celui prețuit» de fii lui Israel, cu ascunderea după vorbe față de slujitoarea arhiereului atunci când a fost întrebat – un alt ucenic – dacă este dintre cei apropiați ai Celui care era judecat în fața mai marilor poporului, iar Petru a tăgăduit”.
„În locul lor, al unui ucenic trădător și al altuia care a tăgăduit, vedem mărturisirea unui tâlhar. A tâlharului care a recunoscut limitele lui și care i-a spus celuilalt cu care era împreună răstignit: «Noi, pentru fărădelegile noastre am ajuns aici, dar Acesta a fost fără de păcat»”, a spus Preasfinția Sa.
„Tâlharul a înțeles că este propriu împăraților să moară pentru popor, pentru oamenii lor și de aceea a mărturisit și L-a rugat pe Mântuitorul să-l pomenească întru Împărăția Lui – o altfel de împărăție decât una trecătoare pe care ar fi dorit-o unii dintre iudei”.
Părinții Bisericii ne spun că acest tâlhar și-a schimbat armele, a adăugat PS Timotei, amintind cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care scria că tâlharul „a schimbat hainele lui cele vechi tâlhărești cu cele ale credinței și i-a înșelat pe diavoli care l-au amăgit toată viața. El a fost primul care a deschis raiul după mult timp, așa cum primul care a locuit în rai deși a fost drept și apropiat de Dumnezeu la început a căzut, iar în locul căderii lui a fost mărturisirea tâlharului”.
Aceasta este chemarea Bisericii
„În această zi ultimă a unei perioade deosebit de importante, nu pentru un an calendaristic, ci pentru omul din interior, pentru fiecare dintre noi, ne întrebăm: Cu cine ne asemănăm, cu ucenicul care L-a vândut pe Mântuitorul, cu cel care a tăgăduit, cu cei care nu s-au putut ruga nici măcar un ceas împreună cu Domnul în Ghetsimani sau ne-am putea smeri și așeza în locul tâlharului recunoscând că noi suntem răstigniți pe crucea neputințelor pe dreptate, dar Acesta a adus iubire și răscumpărare”.
„Fiecare dintre noi va trebui în acest ultim ceas al unei perioade de pocăință să aibă măcar puterea recunoașterii faptului că suntem asemenea tâlharului, dar că totuși dorim să fim pomeniți în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
„Aceasta este chemarea Bisericii pentru fiecare dintre fiii ei, ei pentru fiecare dintre noi”, a conchis PS Timotei Prahoveanul.
Denia Prohodului a fost oficiată la altarul exterior al Catedralei Patriarhale. Slujba s-a încheiat cu purtarea Sfântului Epitaf în procesiune, în jurul lăcașului de cult.
„Suntem mâhniți că anul acesta mulți frați din Ucraina nu pot să sărbătorească Paștele în familie, ci sunt pribegi pe acolo pe unde i-a dus viața în urma agresiunii războiului și a violenței din țara lor”, scrie Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud în
Data: Apr 23, 2022
Mitropolitul Petru al Basarabiei s-a întâlnit joi cu Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova. Activitatea socială a Mitropoliei Basarabiei în sprijinul refugiaților ucraineni a fost una dintre temele discutate.
În prima parte a întâlnirii, Înaltpreasfinția Sa a .....
Data: Apr 23, 2022
Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf a fost oficiată vineri dimineață în Catedrala Patriarhală de Arhim. Clement Haralam împreună cu mai mulți slujitori ai lăcașului de cult.
Credincioșii au posibilitatea să se închine și să treacă pe sub Sfântul Epitaf, în Catedrala .....
Data: Apr 23, 2022
Ziua de 22 aprilie a fost declarată sărbătoare oficială a planetei Pământ în anul 2009 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Decizia a fost adoptată ca expresie comună a dorinţei tuturor de a contribui la un viitor mai curat şi mai verde.
Ziua Pământului a .....
Data: Apr 23, 2022
Lucrarea de mântuire nu se face în izolare, ci în comuniune, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul joi, la Denia Vinerii Mari, pe care a oficiat-o la altarul de vară al Catedralei Patriarhale. „În primul rând în comuniune cu Dumnezeu, după aceea în comuniune cu aproapele, în .....
Data: Apr 23, 2022
În Pastorala de Paști din Anul omagial al Rugăciunii, Episcopul Canadei amintește că Biserica s-a născut din rugăciunea și comuniunea .....
Data: Apr 23, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).