PS Timotei: Catedrala Naționala, o implinire simbolica a testamentului lasat de Sf. Ap. Andrei

„Zidirea Catedralei Naționale este împlinirea unei dorințe a tuturor românilor drept-credincioși, din perioada propovăduirii Sf. Ap. Andrei și până astăzi, și reprezintă, cu valoarea ei de simbol, credința care ne-a ajutat să rămânem aici, în calea tuturor răutăților”, a spus marți Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Paraclisul Catedralei Naționale.

„Catedrala aceasta este împlinirea unui testament. Noi spune adeseori că testamentul acesta îl avem din perioada Regalității, adică de 150 de ani, când cei care au condus această țară, dimpreună cu ierarhii iubitori de Dumnezeu, au dorit să ridice un astfel de locaș”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Dar, de fapt, testamentul este mai vechi, de la Sf. Ap. Andrei, de când am primit comoara cea de mare preț – pentru că mai de preț comoară decât cuvintele Evangheliei nu există.”

„Dacă Sf. Ap. Pavel, în Epistola către Coloseni ne spune că sciții aveau deja cuvintele Evangheliei, înseamnă că Sf. Ap. Andrei își împlinise misiunea, aducând aceste cuvinte mântuitoare în zona de astăzi a țării noastre”, a afirmat ierarhul.

„Sf. Ap. Andrei este părintele încreștinării noastre. Cea mai frumoasă recunoștință pe care i-o aducem este pomenirea sa ca sfânt ocrotitor al României, este așezarea sărbătorii sale drept hram secundar al Catedralei Naționale, așa cum se și cuvenea, cel dintâi hram fiind închinat Mântuitorului Hristos – Înălțării Sale la cer, atunci când se pomenesc și eroii noștri naționali”, a continuat el.

„În teritoriul Scythiei Minor s-au descoperit foarte multe morminte de martiri din perioada primară a Bisericii, din primele veacuri, ceea ce înseamnă că învățătura Bisericii era deja cunoscută și trăită în mod plenar de către strămoșii noștri, de către stră-românii care locuiau în Scythia Minor”, a adăugat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Prezența episcopilor din Scythia la primele sinoade și înflorirea acestor comunități arată că misiunea Sf. Ap. Andrei a fost bine îndeplinită.”

„În ziua când Mântuitorul ne va întreba ce am făcut noi cu Evanghelia pe care am primit-o de la Sf. Andrei, va trebui să dăm răspuns fiecare. Va trebui să mărturisim dacă credința noastră a fost la măsura iubirii și jertfelniciei apostolului care ne-a adus-o, dacă ea a căzut în pământ bun, dacă a rodit sau dacă cumva a căzut în pământ pietros și, îndată ce a odrăslit, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală”, a mai spus ierarhul.

„Să ne rugăm în continuare ca această sămânță să cadă în continuare în pământ bun și să facă rod însutit”, a încheiat el.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 196

Id: 75494

Data: Nov 30, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).