„Zidirea Catedralei Naționale este împlinirea unei dorințe a tuturor românilor drept-credincioși, din perioada propovăduirii Sf. Ap. Andrei și până astăzi, și reprezintă, cu valoarea ei de simbol, credința care ne-a ajutat să rămânem aici, în calea tuturor răutăților”, a spus marți Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Paraclisul Catedralei Naționale.
„Catedrala aceasta este împlinirea unui testament. Noi spune adeseori că testamentul acesta îl avem din perioada Regalității, adică de 150 de ani, când cei care au condus această țară, dimpreună cu ierarhii iubitori de Dumnezeu, au dorit să ridice un astfel de locaș”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Dar, de fapt, testamentul este mai vechi, de la Sf. Ap. Andrei, de când am primit comoara cea de mare preț – pentru că mai de preț comoară decât cuvintele Evangheliei nu există.”
„Dacă Sf. Ap. Pavel, în Epistola către Coloseni ne spune că sciții aveau deja cuvintele Evangheliei, înseamnă că Sf. Ap. Andrei își împlinise misiunea, aducând aceste cuvinte mântuitoare în zona de astăzi a țării noastre”, a afirmat ierarhul.
„Sf. Ap. Andrei este părintele încreștinării noastre. Cea mai frumoasă recunoștință pe care i-o aducem este pomenirea sa ca sfânt ocrotitor al României, este așezarea sărbătorii sale drept hram secundar al Catedralei Naționale, așa cum se și cuvenea, cel dintâi hram fiind închinat Mântuitorului Hristos – Înălțării Sale la cer, atunci când se pomenesc și eroii noștri naționali”, a continuat el.
„În teritoriul Scythiei Minor s-au descoperit foarte multe morminte de martiri din perioada primară a Bisericii, din primele veacuri, ceea ce înseamnă că învățătura Bisericii era deja cunoscută și trăită în mod plenar de către strămoșii noștri, de către stră-românii care locuiau în Scythia Minor”, a adăugat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
„Prezența episcopilor din Scythia la primele sinoade și înflorirea acestor comunități arată că misiunea Sf. Ap. Andrei a fost bine îndeplinită.”
„În ziua când Mântuitorul ne va întreba ce am făcut noi cu Evanghelia pe care am primit-o de la Sf. Andrei, va trebui să dăm răspuns fiecare. Va trebui să mărturisim dacă credința noastră a fost la măsura iubirii și jertfelniciei apostolului care ne-a adus-o, dacă ea a căzut în pământ bun, dacă a rodit sau dacă cumva a căzut în pământ pietros și, îndată ce a odrăslit, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală”, a mai spus ierarhul.
„Să ne rugăm în continuare ca această sămânță să cadă în continuare în pământ bun și să facă rod însutit”, a încheiat el.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 314
Id: 75494
Data: Nov 30, 2021
Imagine:
Doi ierarhi fac parte dintre cei peste 800.000 de români care își serbează onomastica pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
1. Mitropolitul Andrei al .....
Data: Nov 30, 2021
Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, ctitorul Mitropoliei Ardealului, a fost sărbătorit marți la Sibiu printr-o Sfântă Liturghie .....
Data: Nov 30, 2021
Consilierul Prezidențial Sergiu Nistor i-a înmânat marți Patriarhului Daniel, din partea Președintelui României, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, pentru implicarea Bisericii în promovarea memoriei și valorilor naționale. „Este o bucurie că se recunoaște contribuția .....
Data: Nov 30, 2021
În data de 1 Decembrie, începând din 1990, este sărbătorită Ziua Naţională a României. În 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Legea Unirii a fost ratificată ulterior prin .....
Data: Dec 1, 2021
În cuvântul rostit marţi la hramul bisericii „Sfântul Andrei” din Bârlad, Episcopul Ignatie a explicat ce putem învăţa de la Apostolul, care .....
Data: Dec 1, 2021
Pr. conf. Patriciu Vlaicu este următorul invitat al conferinţelor organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în postul Naşterii Domnului.
.....Data: Dec 1, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Recunostinta si iertarea (11 12 2016)
Credinta si cultura azi - Rostul lecturii in lumea de azi (24 05 2015)
Credinta si cultura azi - Invierea lui Hristos in constiinta contemporana (12 04 2015)
Credinta si cultura azi - Valori de patrimoniu ale spiritualitatii ortodoxe valcene (09 05 2016)
Credinta si cultura azi - Atingerea revelatoare a cuvantului (20 07 2015)
Credinta si cultura azi - Valorile religioase si definirea spatiului public (09 10 2016)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).