Sf. Antonie de la Iezer, cinstit in capitală: Ne rușinăm văzand ravna lui, a spus PS Timotei Prahoveanul

Parohia bucureșteană „Sfantul Antonie cel Mare” – Titan il are ca ocrotitor spiritual și pe Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii, cinstit in 23 noiembrie.

Cu această ocazie, PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit miercuri in biserica parohială.

La predică, PS Timotei a evocat viața Sfantului Antonie și a elogiat ravna lui.

„Ce fericit negustor”, a spus PS Timotei despre Sf. Antonie amintind că acesta a ctitorit Schitul Iezer pe care il găsise in ruină „cu lucrul mainilor lui și cu bogăția pe care o adunase”.

„După o perioadă de ședere in obște, el a preferat să meargă in munte, la o oarecare distanță, unde și-a săpat in piatră o chilie și locul unde urma să fie ingropat. Acolo s-a rugat, nevoința lui fiind cunoscută in mod deplin de Dumnezeu: privegherile, rugăciunile, lucrul mainilor; pentru că, om in varstă fiind, trecut de șaizeci de ani, s-a ostenit mult săpand in piatră chilia care se păstrează pană azi”.

„Văzand o astfel de ravnă, ne rușinăm noi, cei care lucrăm atat de puțin sau chiar deloc pentru mantuirea noastră”, a subliniat ierarhul.

„Pomenirea unui astfel de sfant este un prilej de a ne intări credința, de a spori ravna pentru cele sfinte și mai ales dragostea pentru rugăciune”.

In cadrul Sfintei Liturghii diaconul Andrei Solomon a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Valea Tarsei din localitatea prahoveană Breaza, iar teologul Alin �George Stoica, secretar eparhial la secretariatul Arhiepiscopiei Bucu�reștilor, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei ilfovene Căldăraru.


In iunie s-au implinit treizeci de ani de la canonizarea Sfantului Antonie de la Iezer. Cuviosul a trăit la sfarșitul secolului 17 și inceputul secolului 18.

Parohia „Sf. Antonie” – Titan deține din 2020 un fragment din moaștele Sf. Antonie de la Iezer. Acestea au fost purtate in procesiune marți seară, in ajunul hramului.

Vezi mai multe imagini in galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 91

Id: 77423

Data: Nov 24, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).