Bruxelles: Părinții de la Mănăstirea Oașa au fost oaspeții tinerilor de la NEPSIS Belgia

Arhim. Iustin Miron, starețul Mănăstirii Oașa, și Ierom. Pantelimon Sușnea de la Schitul Găbud al mănăstirii au participat, in perioada 17-22 noiembrie, la „Intalnirile NEPSIS Belgia”.

„Cum pe vremuri coborau ințelepții in cetate pentru a aduce un cuvant de invățătură celor insetați de cunoaștere și Adevăr, așa și cei doi Părinți au pășit din liniștea Mănăstirilor Oașa și Găbud in capitala Europei”, transmite Gabriela Pipirig in numele Grupului NEPSIS Belgia.

Intalnirile tinerilor cu monahii din țară au fost organizate de parohiile romanești din Bruxelles și �Antwerpen și de Mănăstirea din Vedrin, Namur.

Discuțiile le-au dat multă speranță tinerilor, dar și prilej de reflecție, afirmă ei intr-un comunicat transmis redacției: „Spre ce ne indreptăm noi, ca neam, aici, in Occident? Ce datorii avem unii față de alții ca și comunitate, unde ne dorim să ajungem, pe ce punem accent in viața noastră, care sunt lucrurile care contează pentru noi, ca tineri sau ca familii, care sunt valorile noastre?”

„Poate credeți că sunteți aici pentru bani – și poate așa a și fost la inceput. Dar acum lucrurile s-au schimbat in țara noastră”, le-a spus Părintele Stareț Iustin Miron.

Dar, a adăugat, el, „se pot caștiga și in Romania bani. Romanii sunt aici, pe aceste meleaguri, pentru a-i incuraja pe alții, pentru a duce Ortodoxia mai departe, pentru a arăta cetățenilor belgieni frumusețile credinței lor, pentru a le mulțumi și a-i face conștienți că, iată, slujim in bisericile construite de părinții sau bunicii lor și este o datorie pentru noi să le arătăm, prin frumusețea comunităților noastre ortodoxe, că se poate trăi cu bucurie in această lume. Avem o datorie, să le descoperim credința noastră ortodoxă!”

Starețul Mănăstirii Oașa și al Schitului Găbud au fost oaspeții tinerilor de la NEPSIS Belgia in perioada 17-22 noiembrie 2022. Sursa foto: NEPSIS Belgia

„Deși suntem plecați in Occident, suntem prezenți in Romania nu doar cu inima, ci și cu fapta. Nu doar trimițand bani acasă, ci inmulțind binele, vorbind despre țara noastră oriunde suntem și prin ceea ce suntem. Ne definesc dorul și așteptarea”, transmit tinerii ortodocși romani din organizația NEPSIS Belgia.

„Știm că va veni o zi cand vom avea la ce să ne intoarcem acasă, dar mai știm și că trecerea noastră prin această lume este vremelnică și nu contează prea mult unde suntem, ci ce facem unde suntem. Deocamdată, incercăm să ne asumăm aici această condiție de Apostoli, despre care ne vorbeau invitații noștri.”

Membrii NEPSIS afirmă că dragostea și atenția pentru tineri pe care le-au resimțit in vacanțele petrecut la Mănăstirile Oașa și Găbud ii fac să simtă ca niște copii imbrățișați de o mamă și că așa și-ar dori să arate intreaga țară: „O țară ar trebui să iși asume tinerii cu atenție, cu dragoste, cu hotărare, pe termen lung”.

Intalnirile NEPSIS Belgia sunt proiectul asociației de tineret a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale și Meridionale. Ele iși propun să aducă in fața tinerilor și membrilor parohiilor romanești din Belgia o serie de invitați care, prin experiența lor, pot transmite ajuta la aprofundarea vieții in Hristos.

Invitatul lunii decembrie al NEPSIS Belgia va fi Arhid. Sorin Adrian Mihalache, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și doctorand al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, cu teza „Neuroștiințele vieții spirituale”.

Sursa foto: NEPSIS Belgia

Urmărește-ne pe Telegram:t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 168

Id: 77426

Data: Nov 25, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).