Sf. Grigorie a biruit in lupta cu gandurile: Arhiepiscopul Varsanufie, despre ocrotitorul Manastirii Bistrița

„Sfântul Grigorie Decapolitul amintește, necontenit, celor care vor să se închine lui Dumnezeu cu vrednicie, cuvântul psalmistului: ‹Opriţi-vă şi cunoaşteţi că Eu sunt Dumnezeu!› (Psalmul 45:10). Nu-L putem cunoaște pe Dumnezeu decât dacă ne oprim din orice alergătură lumească și ne dăruim pentru un timp unei singure lucrări, închinării lui Dumnezeu”, le-a spus IPS Varsanufie, preoților, monahilor și pelerinilor care au participat sâmbătă la hramul Mănăstirii Bistrița.

Ierarhul a spus că „lupta cu gândurile și cu împrăștierea minții în timpul rugăciunii a fost cunoscută și Sfântului Grigorie”.

„Aflăm din sfânta sa viață că a ales să poarte lupta aceasta, pe care însă a biruit-o, prin îndelungă-răbdare și cu Harul lui Dumnezeu. Ca mintea să nu se mai împrăștie în timpul rugăciunii, ea trebuie educată și, de aceea, Sfântul Grigorie le spus celor pe care îi îndruma duhovnicește că atenția la cuvintele rugăciunii trezește și unește întreaga ființă a omului în lucrarea săvârșită”.

„Roadele rugăciunii au izvorât în sufletul Sfântului Grigorie dorința aprinsă de a-L mărturisi pe Mântuitorul Hristos într-o perioadă în care învățătura de credință despre cinstirea icoanelor era atacată de necredincioși. Tot prin rugăciune, Sfântul Grigorie Decapolitul a cunoscut sporirea tuturor puterilor lăuntrice, iubirea și mila față de întreaga făptură înțelegând că omul care Îl așteaptă cum se cuvine pe Dumnezeu nu simte o lipsă, nici nu se revoltă în sine, nici nu se frământă, ca unul care nu dorește nimic altceva decât să stea înaintea lui Dumnezeu, ca El să-l vadă și să-l miluiască așa cum știe”.

„Pentru a trăi bucuria întâlnirii cu Dumnezeu trebuie să urmăm Sfântului Grigorie pe calea virtuților și să punem început rugăciunii prin preaslăvirea lui Dumnezeu, mulțumind pentru întreaga purtarea de grijă”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

©Arhiepiscopia Râmnicului

Mănăstirea vâlceană Bistrița deține moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul din anul 1497, când le-a adus acolo Banul Barbu Craiovescu care a și rezidit din temelie așezământul. Hramul istoric al mănăstirii este „Adormirea Maicii Domnului”.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 19

Id: 75416

Data: Nov 21, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar