Sf. Neagoe Basarab a ramas o figura luminoasa in istoria poporului roman: Patriarhul Daniel, la hramul Manastirii Snagov

„Deşi a domnit doar nouă ani, între 1512-1521, Sfântul Domnitor Neagoe Basarab a rămas o figură luminoasă în istoria poporului român”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în ziua de duminică, 26 septembrie 2021, la hramul Mănăstirii Snagov.

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab este ctitorul şi ocrotitorul aşezământului monahal.

În cuvântul rostit duminică, Patriarhul Daniel a conturat un scurt portret duhovnicesc al domnitorului.

„El s-a remarcat prin înţelepciune, evlavie şi dărnicie. A fost învăţat, în mod deosebit, să cunoască Sfintele Scripturi şi scrierile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii”.

„Învăţătura sa bogată, de inspiraţie creştină în primul rând, se constată din scrierea sa intitulată Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, care este un îndrumător spiritual, pedagogic, cultural, militar şi diplomatic. Pentru că în această carte el îl învaţă pe fiul său ca atunci când va deveni domnitor al Ţării Româneşti să ştie cum să se comporte cu boierii, cu armata, cu poporul, cu demnitarii străini şi ce relaţii să cultive cu popoarele vecine”.

„Acest domnitor era un om paşnic. Nu a purtat războaie. Pe lângă faptul că era înţelept şi paşnic, era şi foarte milostiv.  A ajutat foarte multe mănăstiri din Ţara Românească, dar şi biserici şi mănăstiri ocupate de otomani în Grecia, Siria şi mai ales în Sfântul Munte Athos. Astăzi, 13 din cele 20 de mănăstiri de la Sfântul Munte Athos îl pomenesc în fiecare zi ca şi ctitor şi miluitor al lor”.

Sfântul Neagoe Basarab a fost şi un mare ctitor şi restaurator de locaşuri sfinte.

„Zeci de mănăstiri din Ţara Românească au fost ajutate, reparate, renovate de el. În mod deosebit, opera sa principală în domeniul ctitoriilor este biserica mănăstirii Curtea de Argeş, care a fost sfinţită în 1517 de Patriarhul Teolipt al Constantinopolului”.

„Între ctitoriile sale, se numără şi biserica Mănăstirii Snagov. Mănăstirea este un simbol al evlaviei, dar şi un simbol al dărniciei şi al solidarităţii panortodoxe”.

„Am venit astăzi aici să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra acestei vetre monahale prin domnitorii ctitori care au ajutat această mănăstire”, a afirmat Părintele Patriarh.

Mănăstirea Snagov are trei hramuri. Pe lângă Sfântul Neagoe Basarab pomenit în 26 septembrie, mai are hramurile Sfântul Antim Ivireanul şi Buna Vestire.

Citeşte şi: Patriarhul a anunţat începerea lucrărilor la Centrul de protejare şi promovare a patrimoniului cultural al Măn. Snagov

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 199

Id: 74882

Data: Sep 26, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).