Sfantul Ioan Rusul cinstit in Capitală: „Parohia Brancuși este un model pentru parohiile tinere”

Parohia „Acoperămantul Maicii Domnului și Sfantul Ioan Rusul” – Brancuși, din Sectorul 6 al Capitalei, a fost numită „model pentru parohiile tinere” sambătă, cu ocazia hramului. După slujba oficiată de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a avut loc un moment aniversar pentru a marca implinirea a 15 ani de la așezarea pietrei de temelie. Evenimentele au inclus o expoziție foto și un targ caritabil.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, le-a spus credincioșilor de la Parohia Brancuși că ocrotitorul lor spiritual ii reprezintă pe cei care pleacă departe de țară dar iși păstrează identitatea.

„Sfantul Ioan Rusul ii reprezintă pe acei străini care pleacă departe de țara lor dar iși păstrează identitatea. Și sunt mulți romani din vremea noastră, dar și ucraineni – din neamul lui – care au părăsit țara in condițiile pe care le știți cu toții, dar care și-au păstrat legea, au ținut mai mult la identitatea lor ortodoxă și la legea neamului lor pe care nu l-au trădat”.

„Sfantul Ioan Rusul, asemenea stancii”

Sfantul Ioan Rusul a trăit in urmă cu trei sute de ani. S-a născut in Ucraina de azi – ținut căzăcesc pe atunci și a fost luat prizonier la turci in anul 1711. Ajuns rob la un agă in apropiere de Capadocia, i s-a cerut să se lepede de credința ortodoxă dar nu a cedat niciodată.

„Sfantul Ioan a arătat tărie asemenea stancii”, a spus PS Timotei, numindu-l mai apoi și „diamant”.

„Aproape că nu a fost zi de cand căzuse slugă la turci să nu-i fie cerută părăsirea credinței, dar nu și-a schimbat dragostea cea dintai. Viața Sfantului Ioan Rusul – mai ales cei aproximativ douăzeci de ani de pribegie, de umilințe, de instrăinare au fost, de fapt, ani de mucenicie, chiar dacă nu a sfarșit martir, deși el ar fi dorit acest lucru”.

In partea a doua a predicii, ierarhul a vorbit despre Parohia Brancuși care implinește 15 ani de existență. Ani puțini, a remarcat PS Timotei, dar in care „s-au putut deja culege multe roade”. Preasfinția Sa a transmis felicitările Patriarhului Daniel la această ocazie către preotul paroh Costel Burlacu și intreaga comunitate.

Cuvantul Preasfinției Sale a deschis un moment aniversar.

In continuare, preotul paroh, care este și Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a vorbit despre „bucuria duhovnicească” a mărturisirii Domnului și a spus că numai prin aceasta pot fi invinse toate incercările, necazurile, bolile sau suferințele. Preotul Burlacu a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei pentru grija constantă acordată Parohiei Brancuși și l-a numit „un prieten apropiat, un frate și un părinte” al comunității.

De asemenea, Pr. Costel Burlacu a transmis mulțumiri Patriarhului Romaniei, Primăriei Sectorului 6 și altor ctitori și susținători ai parohiei.

La finalul slujbei, moaștele Sfantului Ioan Rusul au fost purtate in jurul bisericii.

„Parohia Brancuși este un model pentru parohiile tinere”

După procesiune, a avut loc deschiderea expoziției de fotografie „15 ani de misiune: in imagini” realizată in parteneriat cu Agenția de știri Basilica.

„Parohia Brancuși constiuie un model pentru alte parohii tinere”, a spus PS Timotei la vernisaj. „Fotografiile din jurul bisericii vorbesc de la sine despre ceea ce s-a realizat aici”, a adăugat ierarhul invitand publicul să vizioneze imaginile care vor apărea ulterior intr-un album aniversar.

Tot in apropierea bisericii, in colaborare cu Fundația World Vision Romania, a fost organizat un targ caritabil cu produse de panificație realizate de copiii ucraineni, beneficiari ai centrului educațional Happy Bubble din cadrul parohiei, impreună cu copiii care participă la atelierele Brancuși. Fondurile colectate vor fi direcționate spre achiziționarea de obiecte de igienă pentru varstnicii de la Centrul Sfantul Nectarie – Sector 6 și vor sprijini campania „Copiii de la sat au nevoie de ochelari” derulată de World Vision Romania.


Parohia Brancuși, situată in Aleea Pasărea de Aur nr. 25, a fost inființată in anul 2008 și a desfășurat de-a lungul timpului diverse proiecte sociale și culturale. Printre acestea se numără Crosul Bucuriei, o competiție sportivă dedicată copiilor și tinerilor din parohie, Serile Culturale Brancuși, care au inclus seri de teatru și muzică, precum și Workshop-ul de Comunicare Eclezială, ateliere de jurnalism și comunicare susținute de jurnaliști din presa laică și religioasă. Biserica parohială a fost sfințită in anul 2021 de Patriarhul Romaniei

In prezent, Parohia Brancuși găzduiește un centru educațional in parteneriat cu World Vision Romania, numit Happy Bubble Brancuși, dedicat copiilor refugiați din Ucraina. Acest centru oferă zilnic servicii socio-educaționale, consiliere pentru gestionarea traumelor, cursuri de limba romană și activități adecvate varstei, in scopul dezvoltării armonioase și incluziunii sociale.

Mai multe imagini de la eveniment vor fi disponibile in curand in Secțiunea Galerii Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 109

Id: 78387

Data: May 29, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).