Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei au fost cinstiţi miercuri la Mănăstirea Antim din Capitală, unde sunt păstrate fragmente din moaştele lor, dăruite de Patriarhul Nicodim al Ierusalimului în urmă cu 139 de ani.
Liturghia Darurilor înainte sfințite a fost oficiată de Protos. Vicențiu Oboroceanu, starețul mănăstirii.
În cadrul predicii, părintele stareț a vorbit despre martiriul sfinților cinstiți în data de 9 martie care „au ales suferința și statornicia”.
Starețul a subliniat momentul în care unul dintre cei patruzeci a cedat: „Nu intrase cu inima deplin mărturisitoare în lacul cel înghețat, nu avea efervescența duhovnicească, era îndoielnic”, a explicat Protos. Vicențiu.
Și, ieşind din apa îngheţată apoi intrând în baia caldă special pregătită, acesta a murit îndată iar unul dintre temniceri a ales să-i ia locul la mucenicie: „Acesta și-a deschis inima și a mărturisit că este creștin, apoi s-a dus lângă ceilalți 39 de ostași care erau mâhniți că a plecat tovarășul lor de luptă. Și iată că i-a mângâiat și le-a dat din nou o și mai mare voință celor care erau în lacul înghețat”.
„Ce înseamnă, de fapt, iubiți credincioși, Sfânta Mucenicie?”, a întrebat starețul. „Iubirea pentru Hristos și permanentizarea ei”.
„Că nu iubesc acuma puțin, mâine mai mă îndulcesc cu o poftă, mai un păcat, mă întorc, mă spovedesc. E greu. Trebuie să stabilizezi”, a spus Protos. Vicențiu. „Pentru că harul Duhului Sfânt e foarte fin când intră în sufletul și în inima omului. Trebuie să ai pregătită inima pentru că omul nu este vrednic de venirea harului și de gustarea darurilor Duhului Sfânt. Harul vine în inima omului și îl odihnește. Îi dăruiește virtuți peste virtuți și daruri peste daruri omului care este constant lucrător duhovnicește”.

În partea a doua a cuvântului său, părintele stareț a făcut referire la dificultățile majore prin care trece întreaga lume în prezent, mai ales pandemia și războiul din Ucraina. El a spus că îi avem sprijin și model în aceste greutăți pe cei 40 de mucenici, alături de mărturisitorii din închisorile comuniste și de Sf. Antim Ivireanul.
„Trebuie să avem odihna sufletelor, dar ne trebuie și conștientizarea vremurilor. Nu vă necăjim, nu vrem să vă înspăimântăm”, a spus părintele Vicențiu încheindu-și predica prin cuvintele Mântuitorului Hristos: „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!” (Ioan 16:33).
La finalul Liturghiei, a fost oficiat un parastas la care au fost pomeniți mărturisitorii din închisorile comuniste, între care și membri ai mișcării Rugul Aprins ce a funcționat la Mănăstirea Antim. 9 Martie este Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, în România.
La Mănăstirea Antim este amenajat, din 2017, un muzeu dedicat membrilor mișcării spirituale Rugul Aprins.
Părintele Dragoș Marius, Parohul din Halmeu, județul Satu Mare, a povestit pentru cititorii Basilica.ro impresii la cald din acțiunile de sprijinire a refugiaților care intră în țară prin vama locală. Printre altele, el a împărtășit concluzia unui .....
Data: Mar 9, 2022
Zeci de copii de origine română din Transcarpatia au intrat în țară prin Vama Halmeu, județul Satu Mare, în ultimele săptămâni. O parte din ei au fost găzduiți la Beiuș, iar 37 au ajuns la Mănăstirea Dumbrava din județul Alba.
Copiii din Transcarpatia au fost .....
Data: Mar 9, 2022
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au transmis un mesaj pastoral la Duminica I din Postul Mare 2022.
Ierarhii au subliniat că „Duminica Ortodoxiei, sărbătorită începând din anul 843 în întreaga creștinătate ortodoxă, ne dezvăluie .....
Data: Mar 9, 2022
Cenaclul „Sfântul Simeon Noul Teolog” al Facultății de Teologie Ortodoxă din București (FTOUB) organizează sâmbătă, în ziua de cinstire a ocrotitorului său spiritual, un simpozion la Biserica Precupeții Noi.
Simpozionul va începe la ora 17:00, sub genericul „Persoana .....
Data: Mar 9, 2022
„Aceasta înseamnă pocăința: întoarcerea către tine însuți, recunoașterea vieții tale în păcat și părerea de rău pentru cele rău făptuite”, a spus Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, miercuri seară la slujba Canonului Mare.
.....Data: Mar 9, 2022
Copiii de la școala duminicală de cateheză a Paraclisului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, de la Centrul Eparhial de la Roma,
Data: Mar 10, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).