Slujire arhiereasca in parohia Şustiu, prot. Beius

03

Preasfintitul Parint Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat in ziua de sambata, 4 iunie 2016, cand sunt praznuiti Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel, Sfanta Liturghie arhiereasca in biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Parohia Şustiu, Protopopiatul Beius.

In cuvantul de invatatura rostit dupa citirea pericopei evanghelice randuite, Preasfintitul Parinte Sofronie a explicat celor prezenti semnificatiile cuvintelor scripturistice in care Mantuitorul Iisus Hristos vorbeste despre Sine Insusi, despre menirea pe care o are ca Fiul lui Dumnezeu, trimis de Dumnezeu Tatal in lume ca sa pastoreasca turma cea cuvantatoare a poporului lui Dumnezeu. El pentru aceasta a venit, ca Pastor Bun si Bland, gata nu doar sa Isi pastoreasca, ci si sufletul sa il puna pentru ai Sai, ceea ce s-a si intamplat, pentru ca a murit pe Cruce, dar a inviat a treia zi, inviind firea noastra omeneasca ce fusese odinioara desirata prin pacat, restaurata acum prin Mantuitorul Hristos, ca sa scape pe oameni din robia pacatului si a mortii si sa ne indumnezeiasca.

Cu acest prilej, Chiriarhul a hirotesit pe Parintele paroh Calin Daniel Padurean intru sachelar, pentru ravna si grija aratata pentru renovarea sfantului lacas si a casei parohiale si a oferit o Diploma de apreciei pentru Consiliul si Comitetul parohial.

Parintele Marian Vasile Popa, Protopopul Beiusului, Seghistei si Șteiului a rostit indatinatul cuvant de bun venit Ierarhului, subliniind prezenta si dainuirea credintei ortodoxe in aceasta veche comunitate de crestini ortodocsi, precum si frumoasa activitate pastoral-misionara si administrativ-gospodareasca savarsita de tanarul parinte Calin Daniel Padurean, ce pastoreste aici din anul 2013. Parintele paroh a tinut sa aduca alese multumiri Preasfintitului Parinte Sofronie pentru grija arhipastoreasca si dragostea cu care a venit in mijlocul bunilor credinciosi din Șustiu, a precizat pr. Cristian Rus, Consilier Cultural al Eparhiei Oradiei.

In cuvantul rostit la incheierea programului liturgic, Chiriarhul Oradiei a felicitat pe parintele paroh si pe credinciosii parohiei Șustiu pentru frumoasele lucrari de innoire ce s-au adus bisericii si casei parohiale, dar si pentru modul in care pastreaza stravechile si scumpele traditii romanesti din Țara Beiusului.

***

Situat la poalele muntilor Codru Moma din lantul Carpatilor Occidentali, satul Șustiu este asezat intre orasele Ștei si Vascau din Țara Beiusului, pe valea Crisului Negru, la confluenta cu raul Crisul Varatecului. Șustiul face parte din comuna Lunca, judetul Bihor, alaturi de satele Briheni, Hotarel, Seghiste si Sarbesti. Localitatea este atestata documentar pentru prima data in anul 1581 sub denumirea de Pertinentia Bellenyes.

Despre existenta unei biserici in Șustiu sunt date inca din secolul al XVII-lea, din anul 1695. In Conscriptia din 1769, la Șustiu era o biserica de lemn, un preot si 20 de case. De asemenea, in anul 1900 a fost daramata biserica de lemn construita cu un veac inainte, care punea in pericol viata credinciosilor din cauza starii avansate de degradare. In 29 ianuarie 1902, preotul paroh Ilie Bursasiu inainteaza o cerere catre Consistoriul eparhial din Oradea pentru aprobarea inceperii construirii bisericii de zid cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ce se ridica in acelasi an, iar la data de 29 decembrie, in Duminica dupa Nasterea Domnului, a fost savarsita sfintirea bisericii in prezenta protoprezbiterului Vasile Papp si a unui sobor de preoti din satele vecine.

 

The post Slujire arhiereasca in parohia Şustiu, prot. Beius appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 582

Id: 60053

Data: Jun 6, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar