Patriarhul României a vorbit în Joia Mare despre importanţa Sfintei Euharistii în Biserica Ortodoxă, taină ce a fost instituită de Mântuitorul Iisus Hristos, dar şi despre semnificaţiile spălării picioarelor ucenicilor.
Potrivit Sinaxarului, în Sfânta şi Marea Joi sunt prăznuite patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, adică predarea înfricoşătoarelor Taine, rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea (trădarea) Domnului.
Patriarhul Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din Capitală, joi, 21 aprilie 2022. Alături de Preafericirea Sa, au slujit PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, şi PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Spălarea picioarelor ucenicilor
Patriarhul a afirmat în omilia sa că spălarea picioarelor ucenicilor de către Domnul Iisus Hristos este un gest cu multe înţelesuri duhovniceşti.
„Mai întâi, spune Sinaxarul din Triod, Hristos a dorit să le arate o lecţie de smerenie ucenicilor, mai ales a celor care umblau după întâietăţi. Această spălare a picioarelor vrea să arate că nu e vorba doar de o curăţie a trupului înainte de a participa la Euharistie, ci şi a sufletului”.
„Sfinţii Părinţi şi duhovnici ai Bisericii au considerat că spălarea picioarelor este şi un simbol al Spovedaniei. Să ne curăţim sufletul de păcate prin lacrimile pocăinţei, nu apă pentru a spăla picioarele e cea mai mare necesitate, ci lacrimi de pocăinţă pentru iertarea păcatelor. De aceea, mai ales în Biserica Ortodoxă Română şi în Bisericile slave, împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului este precedată de Sfânta Taină a Spovedaniei”.
„În acest sens, în noua Catedrală Patriarhală sau Catedrala Naţională, întrucât Sfântul Altar este mare, pe peretele de interior deasupra Uşilor Împărăteşti se află trei scene importante pictate în mozaic şi anume, instituirea Cinei celei de Taină de către Mântuitorul Iisus Hristos, precedată de scena Spălării picioarelor ucenicilor şi urmată de Cina de la Emaus”, a subliniat Părintele Patriarh.
Taina Sfintei Euharistii
În cuvântul rostit, Patriarhul a precizat cum trebuie, respectiv, ce obţinem prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului.
„Când Mântuitorul Hristos a instituit Cina cea de Taină în Sfânta şi Marea Joi seara, El a anticipat moartea Sa pe cruce, moartea Sa jertfelnică şi Învierea Sa din morţi. Cel Care a binecuvântat pâinea şi vinul atunci a fost Cel Care urma să fie răstignit, îngropat şi apoi să învieze din morţi. Cel Care a binecuvântat Cina de la Emaus a fost Hristos cel răstignit şi înviat din morţi, dar vedem că spălarea picioarelor a rămas ca un simbol şi o practică a curăţirii păcatelor prin pocăinţă, prin spovedanie”.
„Este foarte important să ştim că atunci când ne apropiem de Sfânta Euharistie trebuie să ne apropiem în stare de smerenie şi această smerenie înseamnă împăcarea cu cei care suntem certaţi, dar înseamnă şi fapte ale bunătăţii, ale iubirii milostive, ale dărniciei”.
„În Sfânta şi Marea Joi, această zi a instituirii Sfintei Euharistii, noi scoatem Agneţul, adică Mielul lui Dumnezeu, şi îl sfinţim. Astăzi sunt două Agneţe: unul pentru ziua de astăzi şi altul pentru a fi păstrat în chivot de-a lungul anului liturgic. Marţi, a treia zi de Paşti, acest Agneţ va fi uscat încet, la o căldură cu anumită intensitate, şi apoi sfărâmat în mai multe părticele şi păstrat în chivotul de pe masa Sfântului Altar. Cu această împărtăşanie se împărtăşesc copiii imediat după botez şi mirungere”.
„În Biserica Ortodoxă centrul vieţii spirituale este Taina Sfintei Euharistii pentru a primi în trupurile şi sufletele noastre iubire milostivă şi smerită din iubirea lui Hristos, pentru a primi răbdare din răbdarea lui Hristos, lumină din lumina înţelepciunii lui Hristos, sfinţenie din sfinţenia lui Hristos. Sfânta Euharistie nu se dăruieşte doar pentru iertarea păcatelor, ci şi pentru arvuna vieţii veşnice”.
Patriarhul României a amintit că Biserica, valorificând Evangheliile sinoptice cu Evanghelia Sfântului Ioan Evanghelistul, a formulat rugăciunea de dinainte de împărtăşirea cu sfintele taine în care se menţionează că un credincios ortodox se împărtăşeşte spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci.
„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să înţelegem că această sărbătoare mare a Sfintelor Paşti este anticipată în însăşi Sfânta Euharistie, pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-a dăruit-o ca semn al iubirii Lui milostive şi smerite şi ca izvor de bucurie, de Înviere şi de viaţă veşnică”, a spus Patriarhul în încheiere.
În Joia Mare, la Proscomidie, a fost scos un Sfânt Agneț special și sfințit la Sfânta Liturghie. Agneţul va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști.
Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.
Mai multe imagini de la eveniment.
În ziua de cinstire a Sf. Apostol și Evanghelist Marcu, 25 aprilie, PS Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, își serbează onomastica.
Alric Marc Nemţeanul s-a născut în data de 11 mai 1958, la .....
Data: Apr 24, 2022
Deși încă nu este deschisă publicului, Catedrala Națională devine tot mai accesibilă în spațiul virtual. În apropiere de Sfintele Paști a fost activat noul site, iar de câteva luni au fost deschise pagini oficiale de Facebook și .....
Data: Apr 24, 2022
În prima zi de Paști, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a oficiat Vecernia Învierii la Penitenciarul de maximă siguranţă din Galaţi.
Slujba, numită și „A doua Înviere”, a fost oficiată împreună cu preotul capelan Ovidiu Gafton în capela „Sfinţii Apostoli Petru .....
Data: Apr 24, 2022
La Vecernia Învierii, Patriarhul Daniel a semnalat că Evanghelia ni-L arată pe Hristos Cel răstignit și înviat activ, lucrător și doritor să se întâlnească cu cei ce cred în El și Îl iubesc.
„După învierea Sa din morți, Hristos nu s-a mai întâlnit cu .....
Data: Apr 24, 2022
O ucraineancă atee în vârstă de 42 de ani, refugiată la Mănăstirea Văratec, s-a convertit la Ortodoxie și a fost botezată în Sâmbăta Mare.
Stavr. Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Varatec, a relatat pentru
Data: Apr 24, 2022
Patriarhul României a privit slujba din noaptea de Paști ca icoană a învierii de obște la sfârștiul veacurilor și a explicat de ce această ceremonie începe afară, noaptea și de ce se afișează Crucea în loc să fie ascunsă, ca obiectul care a cauzat moartea lui Hristos.
.....Data: Apr 24, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).