Traditii si obiceiuri din Maramures in parohia Toma Cozma

În parcul Bisericii "Toma Cozma" din Iaşi a debutat ieri a X-a ediţie a Târgului ECOAGRIS. Un sobor de preoţi a săvârşit mai întâi o slujbă de Te Deum. Părintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a adresat un cuvânt celor prezenţi, în care a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, "pentru această frumoasă lucrare, de conştientizare a cultivării valorilor perene ale neamului nostru, între care se numără şi arta culinară". "Produsele naturale din cadrul acestui târg sunt, în principal, ale pământului românesc. Şi asta prezintă o garanţie în plus pentru sănătatea noastră. De aceea, Înalt Preasfinţitul Teofan binecuvintează acest târg şi lucrarea frumoasă care se împlineşte aici, la această parohie", a subliniat pr. protopop Constantin Andrei.

Spectacol de muzică şi dans

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a remarcat, în alocuţiunea sa, că Biserica, cea care are grijă de sufletele noastre, ne cheamă să ne vindece şi trupul. "Mă bucur că această iniţiativă aparţine Bisericii Toma Cozma, pentru că astfel va crea şi mai multă încredere, şi mai multă garanţie pentru aceste produse. În România, nutriţia este un domeniu foarte puţin cercetat. Consider că sprijinirea producătorilor pentru realizarea de produse ecologice este benefică", a spus primarul Gheorghe Nichita. Paul Butnariu, şeful în execuţie al Camerei de Comerţ Iaşi, i-a felicitat pe organizatorii târgului şi iniţiativa Firmei Bioma Agro Ecology Co de a organiza Târgul ECOAGRIS, "care reprezintă o reîntoarcere la valorile tradiţionale". Părintele paroh Mihai Mărgineanu a apreciat faptul că, în cele zece ediţii, ECOAGRIS a reuşit să-şi sedimenteze o echipă "care dovedeşte statornicie şi spirit jertfelnic".

A urmat spectacolul de obiceiuri populare româneşti, susţinut de un grup de 15 copii de la Şcoala Generală Călineşti, judeţul Maramureş, şi de Grupul "Zori de zi" din Vadu Izei, tot din Maramureş. După cum ne-a declarat Vasilica Onofrei, consilier în Relaţii publice la Bioma Agro Ecology Co, cele două grupuri de copii şi tineri din Maramureş vor susţine astăzi spectacole în mai multe centre comerciale din Iaşi, dar şi în parcul Copou şi pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Iaşi.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 324

Id: 14335

Data: Jun 11, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar