Ultimele 27 de cule din Oltenia şi Muntenia sunt promovate printr-un program online demarat de Grupul CEZ în Romania cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului. Programul „Cule în Lumină” are în vedere valorificarea acestor monumente, dar şi restaurarea celor care se află într-o stare avansată de degradare.
Pe website-ul oficial se regăsesc informaţii despre aceste construcţii fortificate care fac parte din patrimoniul identitar al României. Cu ajutorul unei hărţi interactive vizitatorii pot afla mai multe detalii despre fiecare culă în parte.

Publicul este invitat să contribuie la îmbogățirea informațiilor despre aceste monumente istorice și să voteze primele 10 construcții ce vor fi incluse în propunerile de conservare-restaurare ale studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
În plus, vor fi organizate tururi ghidate pentru descoperirea culelor oltenești și pentru includerea lor într-un circuit turistic regional.
Pe teritoriul ţării noastre au existat 50 de cule.
„În total, astăzi mai exista doar 27 de cule-monument istoric, din care trei sunt ruine, iar o parte dintre acestea sunt în uz, în circuit public sau privat. Numai protejându-le şi punându-le în valoare oferim un viitor trecutului nostru”, a afirmat arheolog Daniela Mihai, Director adjunct in cadrul Institutului National al Patrimoniului.
Ce sunt culele?
Culele răspândite pe teritoriul României reprezintă un anumit tip de locuință fortificată, cu volumetrie simplă și compactă, cu plan pătrat sau dreptunghiular, având două sau trei niveluri, cu rol de apărare și de veghe, dar și de locuire permanentă.
Amplasate în zona de deal, izolate, pe locuri care conferă o bună vizibilitate asupra teritoriului înconjurător, ele au fost construite începând cu sfârșitul secolului al XVII-lea de mica boierime din mediul rural, pe fondul stării de nesiguranță, determinată de expedițiile de jaf ale pașalelor turcești rebele de la sud de Dunăre, în contextul incapacității domniilor fanariote de a asigura protecția teritoriilor aflate la depărtare de capitală.
Toate culele au numeroase caracteristici de apărare și elemente de fortificație: ziduri foarte groase, scări interioare care fac legătura dintre niveluri, uși întărite, guri de tragere, ascunzători.
Câteva dintre cule au îmbrăcat o formă de expresie arhitecturală și artistică de un farmec aparte, reprezentată de foișorul de inspirație brâncovenească, prezent la ultimul etaj, loc de bună petrecere și de belvedere.
La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, aceste cule, unice în tot teritoriul de răspândire al culelor, au devenit o sursă majoră de inspirație pentru stilul neoromânsc.
Proiectul Cule în Lumină este una dintre cele mai importante inițiative civice pentru cunoașterea unei părți însemnate din istoria Olteniei, contribuind la înțelegerea factorilor geopolitici, sociali și economici care au condus la dezvoltarea acestor construcții emblematice ale țării noastre.
Foto credit: Cule în lumină
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 381
Id: 67892
Data: Sep 6, 2019
Imagine:
Un grup de tineri ortodocși din Liban, Siria și Iordan, condus de Episcopul Qais Sadiq de Erzurum – Patriarhia Antiohiei, a vizitat ctitoriile brâncovenești din Arhiepiscopia Râmnicului.
Pelerinii s-au întâlnit miercuri cu Arhipiescopul Varsanufie al Râmnicului. Ei .....
Data: Sep 6, 2019
De hramul secundar al Mănăstirii Ivănești din Vaslui, Sfinții Zaharia și Elisabeta, Episcopul Hușilor a evidențiat verticalitatea morală a celor doi sfinți, comparând conceptul de dreptate biblic cu cel contemporan, informează
Data: Sep 6, 2019
La Parohia Mărcuța din Capitală se vor desfășura în apropierea Sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci două seri culturale.
În ziua de 11 septembrie, de la ora 19:00, va fi pus în scenă spectacolul de teatru creștin „Brâncovenii”,
Data: Sep 6, 2019
Taberele „Credință prin joc”, organizate de Protoieria Ilfov Sud în Bragadiru și Pantelimon Sat, antrenează aproximativ 100 de tineri în diverse activități derulate de Asociația ”JoyCamps Romania”.
Prima tabără, desfășurată în perioada 26-31 august, a fost găzduită .....
Data: Sep 6, 2019
Mitropolitul Andrei a susținut joi la Conferința internațională de la Mănăstirea Bose o prelegere cu tema „Sensul speranței creștine”.
„Accentul pe care Înaltpreasfinția Sa l-a pus în această intervenție a fost asupra necesității acestei lucrări importante, acestei .....
Data: Sep 6, 2019
Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a sfințit joi cel mai nou Spital din Mioveni.
După slujba de sfințire, Arhiepiscopul i-a oferit primarului localității Distincția eparhială „Sfântul Neagoe Basarab” pentru eforturile depuse în direcţia finalizării .....
Data: Sep 6, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).