Judecata de Apoi se va face prin prisma iubirii milostive a lui Dumnezeu, prin care trebuie să ieșim din egoism și să ne mutăm atenția către celălalt și către Dumnezeu, a afirmat Părintele Vasile Gavrilă într-o predică rostită duminică la Mănăstirea Putna. „Nu e vorba doar de filantropie aici”, a precizat el, ci de spusa din Pateric: „Tu când îl vezi pe fratele tău, îl vezi pe Domnul Dumnezeu tău”.
„Mântuitorul schimbă o mentalitate pe care omul a dobândit-o odată cu căderea în păcat. Care a fost un aspect din greșeala lui Adam? Adam, dintr-o dată, s-a văzut în centrul universului. El nu a renunțat la îndumnezeire, dar a renunțat la Dumnezeu. A vrut îndumnezeirea fără Dumnezeu”, a explicat Părintele Vasile Gavrilă.
„Mântuitorul Iisus Hristos vrea să mute atenția noastră de pe noi înșine pe fratele nostru și pe Dumnezeu, pe fratele cu care Dumnezeu se identifică.”
„Postul este un timp al așteptării”, a mai precizat Părintele Gavrilă. „Ce așteptăm? Așteptăm Învierea. Și, în așteptarea aceasta te pregătești: când îți vine un musafir, când îți vin copiii plecați, când îți vin părinții în vizită, când vine cineva, te pregătești și îl aștepți. Noi, practic, Îl așteptăm pe Domnul.”
„Mai mult decât atât, așteptăm ceea ce prăznuim astăzi: Înfricoșata Judecată”, a adăugat părintele, care a numit momentul „cel mai important și ultimul episod al existenței noastre”.
„Momentul acela este atât de înălțător, este atât de cutremurător pentru toată existența, pentru tot universul, pentru toate ființele. Va fi momentul în care umanitatea se înfățișează înaintea lui Dumnezeu ca să facă o analiză a existenței ei.”
În continuare, Părintele Vasile Gavrilă a explicat în ce fel va fi posibilă această judecată într-o clipită.
„Imaginați-vă că în acest candelabru părintele stareț ar pune diferite becuri de diferite puteri, de la unele foarte puternice la unele foarte mici. Și ar pune și niște becuri arse. Și e întuneric în biserică și aprinde policandrul. Într-o clipită, ai analizat toate becurile. Unu-i plin de lumină, altul mai slab, altul mai slab și altele stinse”, a spus Părintele Vasile Gavrilă.
„Depinde câtă lumină dumnezeiască s-a aprins în noi, în viața noastră și cu câtă lumină ne ducem la Dumnezeu.”
În finalul omiliei sale, părintele a vorbit și despre starea lumii de azi, care trăiește în frică de boală și de moarte.
„Nu din cauza bolii e lumea îngrozită, ci pentru că nu știe unde se duce. Ne este frică, pentru că nu avem frica lui Dumnezeu, adică nu avem această tensiune extraordinară, să trăiesc permanent cu Dumnezeu, să-L iau pe Dumnezeu în viața mea în tot ceea ce fac”, a spus el.
„Cu încercările acestea, pe care Dumnezeu le îngăduie, poate că într-un fel ne-am trezit, poate că ne-am dat seama cât de muritori suntem și că într-o clipă poți să nu mai fii.”
„Fraților, cereți-i lui Dumnezeu să avem parte de sfârșit creștinesc!”, a mai spus Părintele Vasile Gavrilă. „Pentru a avea sfârșit creștinesc, e o singură condiție: să trăim creștinește!”
Iar trăirea creștinească se face prin intrarea în logica lui Dumnezeu.
„Pe cei drepți îi numește drepți pentru că au intrat în logica lui Dumnezeu, în gândul lui Dumnezeu, în gândirea lui Dumnezeu, cum zice Sf. Ap. Pavel, să ajung la statura bărbatului desăvârșit. Ce înseamnă bărbat desăvârșit? Să ai inima lui Hristos și mintea lui Hristos.”
Iar inima lui Dumnezeu este plină de iubire milostivă: „Evanghelia de azi ne spune să avem inimă bună, să avem inima lui Dumnezeu”, a spus Părintele Gavrilă.
Părintele Vasile Gavrilă este parohul Bisericii Sf. Nicolae-Ghica – Paraclis universitar și este cunoscut publicului mai ales prin emisiunea de televiziune intitulată „Duhovnicul de la miezul nopții”, pe care a realizat-o la postul național TVR Cultural între anii 2007 și 2011.
Este autorul a numeroase volume publicate în țară și dedicate în speciale Tainelor Bisericii, cu o atenție specială acordată Tainei Cununiei.
Foto credit: Youtube (captură de ecran)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 287
Id: 72957
Data: Mar 10, 2021
Imagine:
„Suferințele și sângele celor întemnițați pe nedrept strigă către noi, astăzi, să încetăm a căuta viața tihnită și să începem a căuta, mai întâi, Împărăția lui Dumnezeu, cum ne îndeamnă Hristos. Ei au făcut aceasta stând neclintiți în fața furtunii și mărturisind adevărul, ca niște .....
Data: Mar 10, 2021
Centrul socio-catehetic din Poiana Negustorului (Bacău), dedicat copiilor de etnie romă, va fi inaugurat sâmbătă. În cadrul proiectului sunt înscrişi 20 de beneficiari, proveniti din familii aflate în situaţie de risc.
Copiii vor beneficia de activităţi educaţionale .....
Data: Mar 10, 2021
Părintele Daniel Benga a vorbit duminică, la Centrul Bisericesc din München, despre Evanghelia Înfricoșătoarei Judecăți. El a afirmat că iubirea sau absența ei va fi criteriul ultim al judecății fiecărui om, iar absența iubirii înseamnă indiferență, nu neapărat ură. Indiferența ne .....
Data: Mar 10, 2021
Biserica, autorităţile locale şi comunitatea din Ghiroda reconstruiesc casa unei familii din localitate, după ce un incendiu le-a distrus aproape în totalitate locuinţa.
„În momentul de faţă se lucrează la partea de structură, refacerea zidurilor şi consolidarea .....
Data: Mar 10, 2021
Departamentul Pro Vita, din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, lansează campania „Dincolo de fiecare chip există o inimă!”.
Campania are ca scop cultivarea unor atitudini de acceptare și integrare a copiilor cu dizabilităţi fizice și cu aspect .....
Data: Mar 10, 2021
PS Damaschin Dorneanul a propus luni înființarea unui centru pentru tratarea dependențelor în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Propunerea a fost enunțată la o sinaxă cu duhovnicii, stareții și starețele din Eparhie.
Episcopul vicar al .....
Data: Mar 10, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).