12 km pană la cea mai apropiată biserică: Apel la solidaritate pentru renovarea lăcașurilor gorjene avariate la cutremur

Ca să participe la slujbe, unii credincioși din județul Gorj parcurg și 12 kilometri cu autobuzul pană la cea mai apropiată biserică. Părintele Mitropolit Irineu a făcut miercuri o nouă vizită la lăcașurile grav avariate de cutremurele recente și a lansat un nou apel la solidaritate pentru reconstrucția lor.

„Pentru a participa la slujbe mergem in Tg. Jiu cu autobuzul 12 km, pentru că nu avem duminica unde să mergem la biserică”, i-a explicat mitropolitului o enoriașă, Victoria Oprea.

„Aici m-am cununat, aici mi-am botezat copiii și nepoțelele și mi se pare foarte greu că nu mai avem unde merge la biserică”, a declarat o altă credincioasă, Elena Lăpădătescu, citată de site-ul eparhial.

Vizita ierarhului

Mitropolitul Olteniei a vizitat miercuri, 8 martie 2023, bisericile grav avariate de crutremur din localitățile gorjene Arcani și Brădiceni. Foto: Mitropolia Olteniei

Inaltpreasfințitul Părinte Irineu a vizitat cele două biserici din Arcani, județul Gorj, unde autoritățile au restricționat accesul in interior pentru a preveni accidentarea credincioșilor, precum și biserica din Brădiceni, monument istoric de categoria B, grav avariată și ea.

La Arcani, ierarhul a fost intampinat de Primarul Aristică Coiculescu, de Părintele Protopop Marian Mărăcine și de preoții parohi și credincioșii din localitate.

„Vom avea echipe de specialiști care să analizeze structura de rezistență a bisericilor. Unele lăcașuri de cult sunt afectate pe orizontală, altele pe verticală, altele au clopotnițele și turlele foarte afectate”, a spus Mitropolitul Irineu.

Apel la solidaritate

Mitropolitul Olteniei a vizitat miercuri, 8 martie 2023, bisericile grav avariate de crutremur din localitățile gorjene Arcani și Brădiceni. Foto: Mitropolia Olteniei

Ierarhul a făcut apel la solidaritate, in speranța că toți credincioșii din țară și din străinătate vor dona pentru refacerea sfintelor lăcașuri.

„Sperăm să ne ajute in acest demers de a reface cat mai repede aceste sfinte lăcașuri. Este important ca viața religioasă să continue”, a spus Inaltpreasfinția Sa.

„Suntem in postul Paștilor, in postul Răstignirii și Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, și avem nevoie de ajutorul celor din jurul nostru, pentru că, pentru noi, credința este intotdeauna incununată de fapta bună și fapta bună este aceea care arată profunzimea credinței noastre, după cum spune Sfantul Iacob: �Credința fără fapte este moartă�. Așadar, sperăm ca toți să-i ajute pe cei care sunt in asemenea necazuri”.

„Nu ne ingrijim numai de edificii, ci și de credincioși”

Mitropolitul Olteniei a vizitat miercuri, 8 martie 2023, bisericile grav avariate de crutremur din localitățile gorjene Arcani și Brădiceni. Foto: Mitropolia Olteniei

Inaltpreasfințitul Părinte Irineu a mai precizat că strangerea de fonduri pentru repararea bisericilor nu va afecta lucrările social-filantropice din eparhie: „Bineințeles, că nu ii vom uita nici pe cei săraci, pentru că nu ne ingrijim numai de biserici, de instituții și de edificii, ci și de credincioșii noștri din aceste localități”.

„Am mulțumirea sufletească pentru credința oamenilor, pentru nădejdea și curajul lor, care nu s-au diminuat absolut deloc, ci, dimpotrivă, sunt cu toții, de la Domnul Primar, de la părinții parohi la părinții protopopi, toți sunt curajoși și, ca orice gorjean, sunt luptători in incercarea din ultima vreme”, a mai spus ierarhul.

„Aici ne găseam liniștea și in altă parte nicicum. Și așa suntem destul de plini de griji și de probleme”, a declarat o enoriașă, Ioana Rădulescu.

Donează

LEI: RO85RNCB0134041570380002
EURO: RO38RNCB0134041570380072

Foto credit: Facebook / Mitropolia Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 131

Id: 77952

Data: Mar 12, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).