Noi evenimente aniversare la 100 de ani de la inființarea Episcopiei de Bălți: rugăciune și prelegere

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat vineri, la Biserica „Naşterea Domnului și Mantuitorului nostru Iisus Hristos” din Bălţi, o slujbă de Te Deum, mulțumind Domnului pentru binefacerile revărsate de-a lungul istoriei asupra clericilor și credincioșilor eparhiei.

Slujba de Te Deum a a fost urmată de un parastas pentru sufletele ierarhilor care au păstorit la Bălți: Mitropolitul Visarion Puiu, Mitropolitul Tit Simedrea și Episcopul Partenie Ciopron.

Părintele episcop a adus un omagiu ierarhilor care au păstorit la Bălți și a menționat că misiunea Episcopiei de Bălți va reuși, pentru că eparhia are in ceruri ocrotitori vrednicii de pomenire.

Ierarhul le-a mulțumit preoților și credincioșilor care aderă la Mitropolia Basarabiei și o sprijină.

„Este o mare binecuvantare să fii cu Biserica canonică a acestui spațiu, care inseamnă lumină și adevăr”, a spus Preasfințitul Părinte Antonie.

Rugăciunile au fost inălțate in contextul implinirii unui secol de la inființarea Episcopiei de Bălți – inițial denumită „a Hotinului”.

Manifestările aniversare au continuat la Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, cu prelegerea „Canonicitatea Bisericii Ortodoxe Romane in spațiul basarabean”, susținută de dr. Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”.

Profesorul a demonstrat, cu argumente istorice, legitimitatea reinființării Mitropoliei Basarabiei, unica Biserică canonică din regiune.

Preasfințitul Părinte Antonie a mulțumit conf. univ. dr. Lidia Pădureac, prim-prorectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălți, pentru sprijinul acordat in organizarea evenimentului, precum și profesorului Ion Negrei.

„Cei care au cunoștințe de istorie știu ce s-a intamplat in 1812, 1940 și 1944. Biserica canonică in acest spațiu este doar Mitropolia Basarabiei, pentru că are rădăcini adanci in istorie”, a spus ierarhul.

„Avem datoria să cunoaștem acest adevăr. Adevărul inseamnă lumină, libertate și binecuvantare.”

PS Antonie a participat vineri, 10 martie 2023, la prelegerea despre „Canonicitatea Bisericii Ortodoxe Romane in spațiul basarabean”, manifestare aniversară la implinirea unui secol de la inființarea Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului). Foto: Episcopia de Bălți

Episcopul i-a oferit domnului Ion Negrei o icoană a Sfantului Voievod Ștefan cel Mare și cea mai inaltă distincție pentru mireni a Bisericii Ortodoxe Romane, Crucea Patriarhală, acordată de Preafericitul Părinte Daniel in semn de apreciere pentru promovarea adevărului istoric și a valorilor romanești in spațiul basarabean.

Primul eveniment din seria de manifestări aniversare care au marcat centenarul Episcopiei de Bălți a fost Conferinţa cu tema: „Visarion Puiu – Episcop al Hotinului (1923-1935). 100 de ani de la alegerea, investirea și inscăunarea sa”, organizată in parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și cu Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu” lua trecută.


Episcopia Hotinului (predecesoarea eparhiei de Bălți) a fost reinfințată in 10 martie 1923 prin legea nr. 920 și aprobată de Regele Ferdinand I Intregitorul, apoi publicată in Monitorul Oficial nr. 266.

La Hotin funcționase, din 1713 și pană la sfarșitul secolului al XVIII-lea, o episcopie dependentă de mitropolia grecească a Proilaviei, cu sediul la Brăila.

Cel mai cunoscut ierarh care a păstorit la Hotin este Amfilohie Hotiniul (1730 – 1800), fost profesor de matematică cu studii la Roma și călugăr de la Mănăstirea Secu. Acesta a deținut rangul de Episcop al Hotinului intre 1767 și 1770.

Episcopul Amfilohie este autorul primei lucrări romanești de geografie, remarcandu-se și ca traducător al unor lucrări de aritmetică. A trecut la cele veșnice la Schitul Zagavia (comuna Scobinți, langă Harlău).

Primul ierarh care a păstorit la Bălți după 1923 a fost Visarion Puiu (1923 – 1935), urmat de Tit Simedrea (1935 -1940) și Partenie Ciopron (1941 – 1944). Ultimul s-a refugiat peste Prut in 1944, odată cu ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică.

Vezi și:

  • Manifestări comemorative dedicate Mitropolitului Visarion Puiu (Program)

Foto credit: Facebook / Episcopia de Bălți

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 134

Id: 77956

Data: Mar 13, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).