Te Deum și conferință la Cahul: Episcopia Basarabiei de Sud a implinit 100 de ani

Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat vineri un Te Deum la Paraclisul Episcopal al Centrului Eparhial din Cahul, marcand astfel, prin rugăciune, implinirea unui secol de la inființarea Episcopiei Cetății Albe-Ismail, predecesoarea actualei eparhii a Basarabiei de Sud.

Slujba de mulțumire a fost precedată de Liturghia Darurilor inainte sfințite. Au participat Excelența Sa Anca Corfu, Consulul General al Romaniei la Cahul, reprezentanți ai Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, monahi și mireni.

Ii mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra eparhiei noastre in această perioadă lungă de timp”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin.

„Gandul imi fuge la primul episcop care este atestat documentar in acest spațiu, Iosif Mușat, care a fost un timp episcop al Cetății Abe. După aceea, la mulți ierarhi care au păstorit aici, dar mai ales la cei din secolul al XIX-lea și aici mă gandesc la Episcopul Melchisedec Ștefănescu, care a inființat o episcopie la Ismail, cu denumirea �a Dunării de Jos�, eparhie care a funcționat intre 1864 și 1878.”


„Ulterior, condițiile au fost vitrege, așa cum știți și dumneavoastră, iar, după Marea Unire din anul 1918, in anul 1923 s-a inființat Episcopia Cetății Albe-Ismail. Anul acesta, chiar in această zi, se implinesc 100 de ani”, a continuat ierarhul.

„De aceea, am dorit ca, impreună cu dumneavoastră, să aducem un gand de mulțumire lui Dumnezeu și de recunoștință tuturor celor care au slujit in această eparhie.”

Evenimentele au continuat in Sala de Festivități a Universității de Stat „B.P. Hasdeu”, unde a avut loc o conferință științifică ce a reunit preoți, profesori, oficialități și alți invitați de pe ambele maluri ale Prutului.

„Crearea episcopiei a fost un moment care a contribuit foarte mult la menținerea spiritualității romanești in zonă”, a declarat pentru Trinitas TV conf. Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul.

„Contextul era unul foarte dificil. Cu toate că se produsese Unirea cu Patria Mamă, Basarabia continua să fie influențată de curentele panslaviste existente aici și era absolut necesar ca prin lucrare și muncă asiduă să se revină in matca firească a culturii și civilizației romanești.”

„Este foarte important pentru cei din Republica Moldova, dar și pentru cei din Ucraina, deci din Basarabia de Sud, are actualmente sunt in Ucraina, să evoce acest mare eveniment cu o mare implicație asupra destinului lor, mai ales in contextul evenimentelor care au loc acum in imediata noastră vecinătate”, a subliniat conf. Sergiu Cornea.

La conferință a participat și Părintele Profesor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaeˮ a Universității „Alexandru Ioan Cuzaˮ din Iași.

„Mă gandeam că sunt multe similitudini intre facultatea noastră și eparhia pe care Preasfinția Voastră o conduceți”, a spus Părintele Profesor Ion Vicovan.

„A fost amintit, de pildă, numele lui Al.I. Cuza”, a continuat părintele profesor. „Cuza a fost cel care, prin ordonanță lumească, a inființat eparhia despre care am vorbit in paraclisul eparhial, cea a Ismailului, in 1864.”

Consulul General al Romaniei, Anca Corfu, a transmis un mesaj de felicitare la implinirea unui secol de existență a eparhiei: „Permiteți-mi ca, in numele Consulatului General al Romaniei la Cahul, să vă adresez felicitări la acest moment istoric. Să aveți parte de bucurii, spor și succes in toate activitățile dumneavoastră!”

Conferința științifică „Episcopia Cetății Albe-Ismail – O sută de ani de la inființare (10 martie 1923 – 10 martie 2023)” a fost organizată in colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Descarcă de aici programul conferinței.

Episcopia Basarabiei de Sud face parte din Mitropolia Basarabiei, care a fost reactivată in 1992.

Foto credit: Facebook / Episcopia Basarabiei de Sud (captură ecran)

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 128

Id: 77957

Data: Mar 13, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).