50 de ani de la moartea lui Alexandru Mironescu. Nu se poate trăi fără Dumnezeu!

„Concluzia mea, a unei vieți intregi – indrăznesc să spun – de intinsă și bogată experiență este acesta: Nu se poate trăi fără Dumnezeu!”, mărturisea Alexandru Mironescu in „Floarea de foc”.

Alexandru Mironescu s-a născut pe 10 iulie 1907 la Tecuci. A studiat la Facultatea de Științe din București intre 1922-26 și a continuat studiile la Paris, iar in 1929 și-a luat doctoratul la Sorbona.

Revenit in țară, a predat la facultatea pe care o absolvise, insă in 1949 a fost exclus din invățămantul superior și a devenit profesor la liceu.

Rugul Aprins

Incă de la formarea grupului de la Mănăstirea Antim, Alexandru Mironescu a fost prezent la intalnirile duhovnicești. După ce „Rugul Aprins” a fost declarat ilegal de conducerea politică proaspăt instalată la București, intalnirile grupului se desfășurau și in casa lui Alexandru Mironescu.

Apartenența la „Rugul Aprins” il scoate din invățămantul universitar in 1949, iar 9 ani mai tarziu este arestat pentru asta.

Părintele Andrei Scrima menționează despre Alexandru Mironescu: „Dacă am spune că avea �geniul prieteniei� – și nu numai pe acesta – nu am exagera nicidecum simțămantul confirmat la fiecare intalnire”.

Alexandru Mironescu este descris de membrii grupului de la Antim ca fiind o persoană foarte prietenoasă. A fost prieten bun cu Nicolae Steinhardt, ambii avandu-l duhovnic pe Părintele Benedict Ghiuș. De asemenea, a fost foarte apropiat de Ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor.

Scriitorul Alexandru Mironescu

Regimul ateo-comunist nu i-a permis să publice fără a fi supus cenzurii sau mai rău, inchis pentru ideile sale. Multe din lucrările sale au apărut chiar și la jumătate de secol după ce au fost scrise.

In perioada interbelică a publicat Spiritul științific și Oamenii Nimănui. In timpul celui de Al Doilea Război Mondial a publicat�Certitudine și adevăr și�Limitele cunoașterii științifice.

In 1958 este arestat impreună cu fiul său, Șerban, și condamnat la 20 de ani de temniță grea, insă a fost grațiat in 1963.

Ieșit din inchisoare a scris intr-un an Floarea de foc publicată in 2001, apoi�Kairos publicat in 1996 și Calea inimii – eseuri in duhul Rugului aprins apărut in 1998.

In 2014 a fost publicată prima parte a jurnalului său, Admirabila tăcere, iar doi ani mai tarziu La scaunul mărturisirii.

Pe 20 ianuarie 1973, Alexandru Mironescu a murit fiind bolnav de cancer.

Sursă foto: public domain

Sursă date biografice: Mărturisitori ai luminii isihaste – Rugul Aprins, volum ingrijit de Arhim. Policarp Chițulescu, Ed. Basilica, București 2017.


Vezi și: In imagini: Cenaclul „Sfantul Simeon Noul Teolog” l-a comemorat pe Alexandru Mironescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 132

Id: 77707

Data: Jan 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).