„Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, reabilitat și transformat in muzeu, va fi inaugurat de Ziua Bucovinei

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a salvat, cu ajutorul fondurilor europene și al Consiliului Județean� Suceava, o clădire-monument istoric din Vatra Dornei, pe care a transformat in Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”.

Clădirea a fost construită in vremea impăratului Franz Joseph, cand Bucovina făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, și nu mai era funcțională de peste trei decenii.

Recepția lucrărilor de reabilitare a avut loc săptămana trecută, iar muzeul va fi inaugurat in 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, cand se implinesc 105 ani de la unirea Bucovinei cu Romania (1918).

Comisia de recepție a lucrărilor a fost formată din reprezentanți ai Fondului Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei, ing. Ciprian Muscă (președinte al comisiei) și pr. Viorel Ilișoi, delegații Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Mihaela Bogleș și pr. Ștefan Mihalcea, dar și reprezentanți ai Direcției Județene de Cultură Suceava, ai Inspectoratului Județean de Construcții și ai Inspectoratului Județean de Urgență Suceava.

Au mai participat specialiști in construcții și instalații, membri ai echipei de proiect, precum și delegați ai firmei de construcții care s-a ocupat de lucrările de reabilitare a monumentului.

Membrii echipei și ai comisiei au vizitat parterul, sala mare, prevăzută cu o scenă și balcon pe latura opusă, saloanele, anexele de la mezanin și demisolul, care include spații tehnice și de depozitare.

„De o importanță deosebită au fost lucrările intreprinse pentru eliminarea umidității din elementele constructive ale clădirii, in special de la baza acesteia, din demisol, prin punerea in funcțiune a instalației de dren perimetral”, a declarat coordonatorul proiectului de reabilitare, ing. Ciprian Muscă, responsabil financiar și consilier la Sectorul�Agro-Silvic�al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

In ce au constat lucrările

„Au fost executate lucrări pentru inlăturarea infiltrațiilor apelor meteorice prin acoperișuri, colectarea și indepărtarea apelor pluviale de pereții clădirii din curtea de lumină.”

Clădirea a fost reabilitată atat la interior, cat și la interior: lucrările „au urmărit revitalizarea zidăriilor de piatră și cărămidă și a bolților cu degradări prin desfacerea zonelor macerate, friabilizate, urmate de plombări, rezidiri parțiale, țeseri a zidăriei de cărămidă”, a explicat ing. Ciprian Muscă.

Recepția lucrărilor de la „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei a avut loc miercuri, 15 noiembrie 2023. Clădirea, reabilitată cu fonduri europene, a primit destinația de muzeu. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

„O atenție deosebită a fost acordată pereților și bolților ce urmează a rămane cu cărămidă aparentă (netencuite). De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparații și refaceri la planșeele din lemn și la șarpantele acoperișurilor; lucrări de protecție a clădirii, insemnand invelitori din tablă, izolații termice la nivelul podului, la planșee sau intre căpriori, inchideri cu ferestre și uși cu geamuri duble sau termoizolante; lucrări de restaurare interioară la spațiile boltite cu zidărie de cărămidă aparentă, la scările cu trepte masive din piatră și la componentele artistice ale sălii mari centrale și ale sălii de pe latura de nord a clădirii; lucrări de restaurare la fațade și acoperișuri, insemnand refacerea tencuielilor exterioare, a profilelor și ornamentelor decorative la fațade, degradate in marea lor majoritate, refacerea coșurilor și a ornamentelor din tablă de zinc la invelitoare (lucarne, fleșe, coame profilate, acrotere la colțuri, vazoane la burlane); și lucrări pentru implementarea funcțiunii de centru muzeistic.”

Obiectivul proiectului de reabilitare a fost transformarea clădirii intr-un centru muzeal și cultural, ceea ce va avea drept consecință creșterea potențialului turistic al localității. O importanță deosebită a fost acordată iluminatului clădirii, pentru o bună punere in valoare a acesteia.

Cazinoul Băilor din Vatra Dornei a fost reabilitat și transformat in muzeu cu ajutorul fondurilor europene. Foto: Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Imbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 22 de milioane de lei, contribuția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților fiind de peste 10.000.000 lei. Consiliul Județean Suceava, condus de ing. Gheorghe Flutur, a sprijinit activitatea Centrului Eparhial cu o sumă echivalentă, astfel incat fondurile arhiepiscopiei să poată fi redirecționate către investițiile de la Vatra Dornei.

Programul inaugurării

Clădirea noului muzeu va fi binecuvantată de Inaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, ierarhii eparhiei Sucevei și Rădăuților, marți, 28 noiembrie 2023, de Ziua Bucovinei, cand se implinesc 105 ani de la unirea Bucovinei cu Romania.

In această zi, sala mare a centrului muzeal „Cazinoul Băilor” va găzdui o ședință solemnă a Consiliului Județean Suceava.

Programul evenimentului, intitulat „105 ani de la Unirea Bucovinei cu patria mamă – Romania” și desfășurat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Suceava, va include recitaluri susținute de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, de Corala „Ciprian Porumbescu”, de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și de Corul „Ecou Dornean” al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Dorna Arini.


„Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei a fost construit intre 1896 și 1898, după proiectul arhitectului vienez Peter von Brang, și inaugurat in 10 iulie 1899. In anul 1948, clădirea a fost naționalizată, iar in 1988 a fost dezafectată din cauza stării avansate de degradare.

Vezi și:

  • Premierul Romaniei a vizitat viitorul Centru Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei
  • Cazinoul Băilor din Vatra Dornei va deveni muzeu al culturii ortodoxe romanești

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 121

Id: 79657

Data: Nov 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).