Academia Romană a reluat seria conferințelor Dalles după 75 de ani

Conferințele Academiei Romane de la sala „Dalles” au fost reluate joi. Conferința inaugurală a fost susținută de președintele Academiei Romane, acad. Ioan Aurel Pop.

La evenimentul de deschidere a fost prezentată istoria Fundației „Ioan I. Dalles” și a sălii situate pe Bulevardul Nicolae Bălcescu numărul 18.

Programul conferințelor va fi stabilit de Fundația Culturală ,,Ioan I. Dalles” și� va avea drept scop sprijinirea, promovarea și dezvoltarea activității culturale și educative, informează Academia Romană intr-un comunicat.

Fundația iși propune să realizeze schimburi de experiență interculturală prin care să pună in valoare patrimoniul național.

In anul 1918, Elena Dalles, rămasă fără moștenitori, a lăsat prin testament Academiei Romane două proprietăți in centrul capitalei, cu indicații precise referitoare la expropriere, precum și cu dorința ca Academia Romană să construiască un edificiu cu destinație culturală și să inființeze o fundație ce va purta numele celui de-al treilea fiu al familiei, Ioan.

Academia Romană a organizat in 1930 un concurs de schițe pentru construcția Fundației Dalles, la care au fost invitați să participe șase arhitecți. Concursul a fost caștigat de arhitectul Horia Teodoru, iar antrepriza lucrărilor a fost incredințată de Academia Romană firmei inginerului Emil Prager. Costurile, in valoare de 14 milioane de lei, au fost achitate din fondurile proprii ale Academiei Romane.

In anul 1948, toate proprietățile Academiei Romane au fost confiscate abuziv prin decizia Consiliului de Miniștri, inclusiv Sala „Dalles”, imobilul fiind dat in folosința Ministerului Artelor și Informațiilor și incredințat apoi, spre administrare, Muzeului de Artă al Republicii Populare Romane.

Din 2018, Sala Dalles a revenit in proprietatea Academiei Romane.

Sursă foto: dalles.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 124

Id: 77705

Data: Jan 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).