Ambasadorul roman in Croația decorat la hramul romanilor din Zagreb: Să nu uităm că reprezentăm o țară minunată, Romania

Hramul capelei romanești din Zagreb, serbat duminică, a strans laolaltă comunitatea romanească din Croația, dar și oficiali din țară. Biserica joacă un rol esențial in unitatea romanilor de peste hotare, a subliniat Ambasadorul Romaniei in Croația.

Părintele Nicolae Ceruță a oficiat Sfanta Liturghie și le-a vorbit credincioșilor despre pilda Vindecării orbului din naștere.

„Vindecarea este exclusiv un dar al lui Dumnezeu pentru om, iar orbirea sufletească este mult mai� periculoasă decat orbirea trupească”, a spus parohul din Zagreb.

Părintele Nicolae Ceruță le-a mai vorbit romanilor din Croația despre dezvoltarea Bisericii lui Hristos prin acțiunile inspirate ale Sfinților Impărați Constantin și Elena, cei care, prin Edictul de la Milano, le-au oferit creștinilor libertatea de a-L mărturisi public pe Hristos.

După slujbă, Părintele Nicolae Ceruță i-a inmanat Excelenței Sale Constantin Mihail Grigorie, Ambasadorul Romaniei in Republica Croația, Diploma și ordinul „Sf. Impărați Constantin și Elena”.

Părintele Patriarh Daniel i-a acordat diplomatului distincția la incheierea celor șapte ani de misiune la Zagreb, in semn de apreciere pentru inițiativa acestuia de a inființa parohia ortodoxă romană din Capitala croată și pentru susținerea și promovarea constantă a comunității și valorilor romanești.

Duminică, 21 mai 2023, Părintele Nicolae Ceruță i-a inmanat Ambasadorului Constantin Mihail Grigorie Diploma și ordinul „Sf. Impărați Constantin și Elena” acordate de Părintele Patriarh Daniel. Foto: Parohia Zagreb

„In toate misiunile mele am incercat să promovez cauza romanilor, cauza Romaniei și, in același timp, a Bisericii noastre”, a spus ES Constantin Mihail Grigorie. „Sunt bucuros că ne-a ajutat Bunul Dumnezeu.”

Ambasadorul a mulțumit cu recunoștință Părintelui Patriarh Daniel pentru distincția oferită și pentru că a dotat biserica romanilor din Zagreb cu cele necesare desfășurării slujbelor.

„Mă face să fiu fericit văzandu-vă pe dumneavoastră in acest moment aici, cu gandul că sufletele dumneavoastră sunt mai implinite, mai pline de bucurie și adevăr, in condițiile in care ne putem ruga in acest minunat locaș”, a spus Excelența Sa.

„Aș sublinia aici unitatea comunității noastre, in care Biserica joacă un rol esențial: ne intalnim, ca să fim mai puternici, ca să ne iubim și să nu uităm că reprezentăm o țară minunată care este Romania.”

De-a lungul carierei sale, ES Constantin Mihail Grigorie a avut o contribuție esențială la eforturile de obținere spre folosință a primei biserici pentru romanii din Roma și a bisericii comunității romanești din Turcia.

Diplomatul a fost distins și de Patriarhul Teoctist cu „Crucea Patriarhală”, cea mai inaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Romane, pentru contribuția decisivă la renovarea bisericii romanilor din Bulgaria și pentru stabilirea dialogului intre Biserica Ortodoxă Bulgară și statul bulgar.

După incheierea mandatului său la Zagreb, Constantin Mihail Grigorie va rămane să servească statul roman ca director al Centrului pentru Cooperare in domeniul Securității (RACVIAC), o organizație internațională ai cărei membri sunt statele din Balcani.

Liturghia a fost urmată de slujba de Te Deum pentru romanii din Balcani, marcand astfel Ziua Romanității Balcanice (10 mai).

La hramul parohiei din Zagreb au mai fost prezenți Ilie Bolojan, Președintele Consiliului Județean Bihor, aflat in vizită la Zagreb, și membri ai corpului diplomatic al Ambasadei Romaniei și ai Ambasadei Georgiei de la Zagreb.


Parohia din Zagreb�activează intr-o capelă monument istoric oferită de dieceza romano-catolică. Aceasta a fost sfințită in 2017 de Părintele Episcop Siluan al Ungariei. In același an, parohia a primit vizita Patriarhului Porfirie al Serbiei, pe atunci Mitropolit de Zagreb.

Parohia a fost inființată in ședința Consiliului Național Bisericesc din 16 martie 2017 și are hramurile „Nașterea Sfantului Ioan Botezătorul” li „Sfinții Impărați Constantin și Elena”.

Foto credit:�Parohia Zagreb


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 125

Id: 78347

Data: May 22, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).