Tg. Jiu: Biserica ocrotită de Sf. Imp. Constantin și Elena și-a serbat hramul in prezența Mitropolitului Irineu

Mitropolitul Irineu a oficiat duminică Sfanta Liturghie la hramul Parohiei „Sf. Impărați” din Targu Jiu, județul Gorj.

In cuvantul de invățătură, Inaltpreasfinția Sa a vorbit despre evanghelia duminicii, care relatează vindecarea orbului din naștere.

„Iată, Dumnezeu a venit langă el, așa cum vine langă toată lumea. Prin orbul din naștere nu ințelegem doar pe acea persoană vindecată, ci pe toți oamenii din lume care au fost vindecați prin răstignirea, moartea și invierea Mantuitorului Hristos. Așadar, orbul din naștere este și un simbol al nostru, pentru că toți suntem vindecați prin Mantuitorul Hristos, Cel care s-a făcut om pentru mantuirea noastră”, a spus părintele mitropolit.

Mitropolitul Irineu a evidențiat și vocația misionară a creștinului, asemenea orbului vindecat care devine un ucenic mărturisitor al Mantuitorului Hristos.

„Orbul are curajul să stea inaintea mai marilor cetății și ai templului și să vestească cu putere cea ce el trăit inainte și după vindecarea sa”, a spus Inaltpreasfințitul Părinte Irineu.

„Toate acestea le găsim in Taina Sfantului Botez. Prin Taina Sfantului Botez, Dumnezeu ne dă putere de a mărturisi, de a fi martiri, mărturisitori ai credinței inaintea oamenilor necredincioși. Căci, odată izbăviți de orbirea sufletească și trupească, omul devine cu adevărat văzător și mărturisitor al lui Dumnezeu.”

„Prin această minune, Mantuitorul Hristos ne arată cum se descoperă inaintea noastră taina Impărăției lui Dumnezeu. Orbul L-a văzut pe Dumnezeu, a crezut in El, s-a vindecat și a devenit cu adevărat ucenic al Mantuitorului nostru Iisus Hristos,” a mai spus ierarhul Olteniei.

In ultima parte, Inaltpreasfinția Sa a vorbit despre necredință și credință, dar și despre modelul Sfinților Impărați Constantin și Elena.

„Sfinții Impărați, pe care-i cinstim astăzi, sunt cu adevărat văzători de Dumnezeu. Au crezut și au urmat poruncile Mantuitorului Iisus Hristos și s-au mantuit”, a spus părintele mitropolit.

In finalul cuvantului său, Inaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe cei care poartă numele Sfinților Impărați.

In cadrul slujbei, diaconul Rusu Dumitru Alexandru a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Roșia-Jiu, iar teologul Ilie Florin Chișamera a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Budieni.

Pentru activitatea pastorală deosebită, părintele Constantin Sarbu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

Sărbătoarea de la Biserica Sfinților Impărați a inceput in ajun, cu o procesiune la care au participat preoții din protoieriile gorjene, oficialități locale și credincioși.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 118

Id: 78352

Data: May 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).