Hram la Schitul Darvari: Sf. Imp. Constantin, un isihast in mijlocul cetății, nu a uitat niciodată făgăduința Domnului

Sute de credincioși au participat duminică la hramul de vară al Schitului Darvari din Capitală. Starețul Arsenie Irimiea l-a comparat pe Sf. Constantin cel Mare cu un isihast in mijlocul cetății, pentru că, după ce Dumnezeu i-a vorbit o dată, impăratul nu a uitat și a rămas totdeauna cu față intoarsă spre El.

Mai mult chiar, sfantul a intors fața intregului imperiu spre Hristos, indemnandu-ne și pe noi să ne amintim permanent promisiunea lui Dumnezeu: „In acest semn vei invinge!”Schimbarea adusă de impărat in lume s-a făcut fără nicio constrangere, fiindcă și-a dorit ca fiecare să vină la Hristos fără constrangere.

Sfantul Impărat a ajuns in Calendarul Ortodox pentru că nu a uitat: „31 de ani de domnie nu a uitat de Hristos și a schimbat fața lumii. Și noi avem mai mult de 31 de ani acum și incă nu am schimbat fața lumii. De ce, Doamne, nu sunt și eu precum Constantin?”, a spus Protos. Arsenie Irimiea in omilia sa.

„Hristos iși dorește de la noi să fim un popor de Constantini. Doamne, de cand m-am invățat să uit atat de repede? Parcă nu uitam atat de repede. Parcă țineam mai mult timp minte lucrarea Ta cu mine.”

Schitul Darvari din Capitală și-a serbat hramul duminică, 21 mai 2023, in prezența a aproximativ 600 de credincioși. Foto: Schitul Darvari

„Am uitat că in semnul Tău voi invinge. Am uitat. Nu te supăra pe mine că am uitat. Mai fă-mi incă o dată făgăduința asta și ajută-mă să țin minte”, a continuat părintele stareț.

„Să ne citim slujba propriului nostru botez și să vedem ce fel de făgăduințe ne-a făcut Dumnezeu acolo”, i-a indemnat Protos. Arsenie Irimiea pe credincioși.

„Ne tulburăm, pentru că uităm că in acel semn vom invinge. Și semnul nostru este Hristos. Fiți isihaști precum Constantin cel Mare. A intors cetatea cu fața spre Hristos. Doamne, intorc și eu acum fața mea spre Tine. Privește către mine. Grăiește robului tău!” a incheiat starețul Schitului Darvari.

Sfinția Sa a mai vorbit despre botezul și mutarea la cele veșnice ale impăratului, care au avut loc de Rusalii, despre dorința lui neimplinită de a-și depune simbolic coroana pe Sf. Mormant al Domnului și despre eforturile Sf. Elena de a găsi Sfanta Cruce. Mesajul vieții ei este nevoia de a ieși permanent din zona noastră de confort.

„Sunt foarte actuale invățăturile lor, mai ales că sunt ocrotitorii unei mănăstiri”, a transmis părintele stareț.

Hramul principal al Schitului Darvari – Paraclis Patriarhal este „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”. Sfantul așezămant este ocrotit și de una din cele mai vechi copii din țară ale Icoanei Maicii Domnului Prodromița.

Vezi și:

  • Starețul Schitului Darvari despre harul unic al Prodromiței: Trezește in noi dorința de schimbare. Lăsați-vă priviți!

Foto credit: Schitul Darvari

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 117

Id: 78349

Data: May 22, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).