Biblioteca Sf. Sinod il va comemora pe Mitropolitul Visarion Puiu: „Viața ca o jertfă”

Biblioteca Sfantului Sinod organizează săptămana viitoare un eveniment comemorativ dedicat Mitropolitului Visarion Puiu, cel care a pus bazele eparhiei ortodoxe romane de la Paris.

Evenimentul va avea loc marțea viitoare la sediul Bibliotecii Sfantului Sinod și va fi pus sub sloganul „Viața ca o jertfă”, pentru a evidenția esența intregii activități a Mitropolitului Visarion Puiu.

Biblioteca Sfantului Sinod a pregătit o expoziție de cărți, documente și fotografii marcante pentru personalitatea marelui ierarh roman.

Despre viața și activitatea Mitropolitului Visarion Puiu va vorbi Col. (r) Dumitru Stavarache, membru al Comisiei Romane de Istorie Militară și autor al unor studii și articole dedicate mitropolitului.

Biblioteca Sfantului Sinod dedică seria de evenimente implinirii a 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Visarion Puiu.

Mitropolitul Visarion Puiu

S-a născut in data de 27 februarie 1879, la Pașcani, primind la botez numele Victor. A avut parte de o bogată educație in instituții teologice de prestigiu precum Seminariile Teologice din Roman și Iași, Facultatea de Teologie din București și Academia Duhovnicească din Kiev.

După ce activează o perioadă in Basarabia, in 17 martie 1921, Visarion Puiu este ales episcop al Argeșului, iar doi ani mai tarziu ajunge episcop al Hotinului (1923-1935).

In anul 1935 este ales in demnitatea de Mitropolit al Bucovinei, dar obligat să se retragă in anul 1940 din cauza ocupației sovietice. Intre 1942-1943, păstorește Transnistria, cu sediul episcopal la Odessa, unde a militat pentru apărarea identității romanești, fapt ce i-a adus condamnarea la moarte de către autoritățile comuniste.

Ajuns in Occident, Mitropolitul Visarion pune bazele unei eparhii ortodoxe romanești pentru Europa Occidentală, cu sediul la Paris. In ziua de 10 august 1964, la varsta de 85 de ani, Mitropolitul Visarion trece la cele veșnice și este inmormantat la Viels-Maison, fiind apoi reinhumat in cimitirul Montparnasse din Paris.

Afișul evenimentului. Foto credit: Biblioteca Sf. Sinod

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 145

Id: 80376

Data: Feb 23, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).